SplitNa širem gradskom području noću dežura samo jedna ljekarna

Po lijek na Šine u gluho doba noći

Piše Joomla\CMS\User\User
Tražili smo  od HZZO-a da financira dežurstvo dviju naših ljekarna, što nije odobreno, kaže mr. Darija Naranča

U jedinoj dežurnoj ljekarni zna se čekati i po
sat vremena VLADIMIR DUGANDŽIĆ / CROPIX
Ako vam u gluho doba noći skoči fibra, a u kući nemate nikakvog paracetamola, pripremite se za dugo stajanje u redu u dežurnoj ljekarni “Lučac”, kao i za mogućnost da ćete, zbog prometnog krkljanca, automobil morati ostaviti kilometar daleko. Spomenuta situacija posljedica je ukidanja jedne od dviju dežurnih ljekarna u širem središtu grada.  Splićanima kojima se ne mili čekati u redu ostaje jedino zaputiti se prema Šinama gdje je koncesiju za noćna dežurstva dobila jedna privatna ljekarna, “Prima pharme”.

- Tražili smo od područnog ureda Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje da financijski potpomogne dežurstvo dviju naših ljekarna. Do prije godinu dana smo, o svojem trošku, organizirali i noćna dežurstva u ljekarni u Gundulićevoj ulici, ali to jednostavno financijski nismo mogli izdržati. Znamo za gužve na Lučcu i pokušavamo im nekako stati nakraj; ponajprije tako što noću, umjesto jednog farmaceuta sada rade dva. Ne znam što bismo još mogli napraviti; sve je na HZZO-u - drži mr. Darija Naranča, ravnateljica Ljekarna Splitsko-dalmatinske županije.

U splitskom područnom uredu HZZO-a ističu kako su u davanju koncesija za noćna dežurstva poštovali standarde prema kojima na 150 tisuća stanovnika ide jedne ljekarna. - Kako na području naše županije ima oko 450 tisuća ljudi, tri su ljekarne sasvim dovoljne; jedna je u Sinju, druga u Splitu na Lučcu, a treća kojoj gravitira istočni dio županije je na Šinama. Ako je nekomu problem čekati red u gradu, ni Šine mu nisu daleko - kaže Vinko Maroević, šef splitskog područnog ureda HZZO-a.

Budući da za popunjavanje dežurstava tvrtka treba imati minimalno 15 djelatnika, HZZO je, prema riječima našeg sugovornika, mogao birati samo između “Prima pharme” i županijske tvrtke. Unatoč očitoj potrebi, u ovoj priči “pobjeđuju”, izgleda, pravila i standardi, ali i nedostatak novca na koji se često pozivaju iz HZZO-a. 

Iza ponoći traže i pelene

Kada bi radili onako kako zakon kaže, odnosno izdavali samo lijekove na recept, možda i ne bi bilo tolikih gužvi. Ljudi, međutim, dežurnu ljekarnu doživljavaju kao drogeriju, pa ovdje kupuju sve i svašta; od kozmetike do pelena i raznoraznih stvari koje bi trebali imati u kući ili definitivno kupovati na drugim mjestima - kaže mr. Darija Naranča.

 

#LJEKARNE