StoryEditor
Splitsplitski kvartovi

Plokite i Ravne njive ne slove za elitne četvrti, no život u njima je sasvim ugodan. Fali im samo jedno....

18. siječnja 2017. - 00:47
parking_srecica-130117.JPG

Kada bi svi kotarevi imali prohtjeve poput onih koji stižu iz gradskog kotara Plokite, u Gradu Splitu mogli bi, narodski rečeno, staviti prst u uho.

Malo je splitskih kvartova u kojima nećete, dakako iz opravdanih razloga, čuti žalopojke, ali eto GK Plokite jedan je od onih u kojima imaju riješeno - sve.

- Mi smo uređen kvart u infrastrukturnom smislu, tako da kod nas nema potrebe za većim ulaganjima. Imamo kanalizaciju, školu, vrtić, jaslice, zelene površine... ma imamo sve. Ono što ćemo pokušati riješiti jest sanirati ceste na pojedinim dijelovima gdje su istrošene - kazala nam je Silvana Roknić, prva žena gradskog kotara, koja osim toga nije izdvojila više ništa što tišti stanovnike "Siromašne".

Ipak, oni koji stanuju u neposrednoj blizini "pazarića na Sućidru", koji je ustvari tržnica na Plokitama, često se žale na prometni krkljanac na uskoj prometnici, odnosno Vinkovačkoj ulici, uz sami pazar. Dostavni kombiji, ali i privatni automobili u jutarnjim satima doslovce ponekad zakrče tu cestu. Zbog istog im je problema često vrlo teško naći slobodno parking mjesto ispred svojih portuna.

Briga o djeci

I Ravne njive spadaju u one gradske predjele gdje se, manje-više, zna red. Mirko Ramljak, predsjednik ovog gradskog kotara, također ističe da su sretni što ne trebaju neke kapitalnije investicije, no, po njemu, mjesta za dodatni napredak uvijek ima.

- Briga o našoj djeci na prvom nam je mjestu, pa ćemo tako sljedeće godine dobiti dječje igralište ispred vrtića "Srećica". Projektna dokumentacija je gotova, a imamo obećanje da će projekt vrijedan između pola milijuna i šesto tisuća kuna biti realiziran u 2017. godini - kaže Ramljak, napominjući kako im je veliki problem, nije teško pogoditi - nedostatak parkirnih mjesta.

- Vjerujem da ćemo iduće godine riješiti dokumentaciju za nadogradnju postojećeg parkiralište koje se nalazi s južne strane našeg vrtića. Tamo ima oko 150 parking mjesta, a nadogradnjom bi ih se napravilo još toliko, što bi koliko-toliko zadovoljilo potrebe stanovnika Ravnih njiva - kaže nam Ramljak.

Manjak parkirališta stvorio im je još jednu nevolju - uništili su im se kvartovski trgovi, koji su, umjesto da služe za igru, šetnju i slično - pretvoreni u parking prostor.

- Nažalost, to je tako, jer nemamo gdje s automobilima. Kada se bude rješavao problem dodatne etaže parkinga, tada ćemo automobile premjestiti na adekvatnu lokaciju i popraviti trgove - kaže Ramljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

28. studeni 2020 12:20