StoryEditorOCM
Splitnije ni njima lako

Pljušte žalbe u Banovini, a zna se i što se sprema onima koji odbiju rješenje o premještaju na drugo radno mjesto

Piše marin prvan
22. ožujka 2023. - 23:14

U pripremi za novi nastavak sjednice splitskog Gradskog vijeća, koji je sutra, valjalo bi se podsjetiti gdje smo stali zadnji put. Za to bi nam svakako mogli poslužiti i odgovori na vijećnička pitanja, postavljena 16. veljače, a na koje su odgovori pristigli 10. ožujka. 

Izdvajamo upit Ante Grubišića, član HSP-a, koji se zanimao za stanje s rješenjima o preraspodjeli djelatnika, donesenih uslijed famozne Puljkove sistematizacije. Naime, Zakon o službenicima i namještenicama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi kaže da se službenika može trajno premjestiti na radno mjesto u okviru njegove stručne spreme, u drugo upravno tijelo iste ili druge lokalne jedinice čiji je vlasnik ili osnivač lokalna jedinica, ako mjesto rada nije udaljeno više od 50 kilometara od mjesta stanovanja službenika.

Međutim, isto tako, postoji tzv. rok za raspolaganje koji traje tri mjeseca i nakon čijeg isteka, ako se za njega ne iznađe nova radna pozicija, službeniku prestaje služba po sili zakona te ima pravo na otpremninu. Ono što je iz odgovora Banovine zanimljivo jest da je podneseno čak 20 žalbi na ovu činidbu (i jedna tužba), što sugerira da je malo vjerojatno da će - barem većina njih - prihvatiti eventualno nametnutu preraspodjelu. Ako službenik pak odbije takav premještaj, prestaje mu služba na dan kad je trebao početi raditi na novom radnom mjestu.

image

Ovako je gradonačelnik dočekan nakon izborne pobjede

Tom Dubravec/Cropix

Saznali smo da su neke (a možda i sve) žalbe već riješene; što pozitivno, što negativno. Onima kojima je ono pozitivno, trebali bi - jer je Grad tako odredio - ovog tjedna dobiti novu odluku. Onima kojima je negativno je s danom rješenja započeo istjecati i spomenuti tromjesečni rok za raspolaganje. Detalji o preraspodjelama još uvijek nisu poznati. 

Također, iz Grada naglašavaju kako nisu bili obvezni izraditi program zbrinjavanja te kako se u predmetnom slučaju ne radi o otkazivanju već namjeri provođenja postupka prestanka službe po sili zakona, pri čemu je gradonačelnik izradio Odluku o namjeri rješavanja kolektivnog viška zaposlenika.

image
Ante Cizmic/

Svakako, a kao što smo već utvrdili, u postupku sistematizacije su već počinjene neke proceduralne pogreške. Naime, neki od otpisanih iz Banovine su - u trenutku pisanja rješenja - imali bolju radnu ocjenu od nekoliko "preživjelih", po čemu im zakon daje prednost kod rasporeda. Također, među neraspoređenima ima hrvatskih branitelja koji imaju prednost pri očuvanju radnog mjesta. 

Ipak, kako doznajemo, od tada su ocjene korigirane i to na način da su oni koji su se našli u žrvnju sistematizacije najslabije rangirani, što bi mogla biti "ona" poluga kojom će navedeni postati tehnološki višak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2023 08:39