StoryEditorOCM
Split‘Meta glupanima‘

Pljušte reakcije na sramotni vandalski čin uriniranja nad Smojinim kipom: ‘Samo naprid junačine, ali pripazite...‘

Piše Božidar Lončar
1. studenog 2023. - 19:00

Nižu se političke reakcije na vandalski čin uriniranja po kipu Miljenka Smoje na Matejuški što je objavio Dalmatinski portal. Na Facebooku su se oglasili gradski vijećnici Davor Matijević iz Socijaldemokratske partije Hrvatske i nezavisni vijećnik Damir Barbir.

image
Fotografija: Screenshot/Dalmatinski portal

Davor Matijević je, između ostalog, huligane nazvao "neznalicama i glupacima koji ovom gradu ne predstavljaju ništa" i "junačinama":

- U jednom trenutku mi je bilo žao šta sam predložio amandman da Smoje dobije spomenik jer mi je postalo jasno da će spomenik postat meta glupanima koji ne znaju šta je Smoje predstavljao ovom gradu.

Danas pišaju po njemu, a sutra će zaneseno citirat Meštra ili prepričavat scene iz Malog mista. To su neznalice i glupaci koji ovom gradu ne predstavljaju ništa, a Smoje Splitu znači puno i to skoro 30 godina nakon njegove smrti, a zbog svoje ostavštine će značit i za 100 ili 200 godina.

Samo naprid “junačine” koji napadate spomenik pod okriljem noći, al pripazite da pritom ne naletite na nekog tko voli Smoju, a takvih je na Matejuški i u Splitu ipak puno više.

Damir Barbir je citirao dio intervjua Miljenka Smoje za RTV reviju od 1985. kako je naveo u objavi na Facebooku:

- Odgovor Miljenka Smoje na vandalizam u Splitu

"Mi uvijek nekаko izbjegаvаmo kаzati i trаžimo nekаkvа objаšnjenja i oprаvdаnjа, te to je nezаposlenа mlаdost, te primitivni, te štа ti jа znаm. Može biti dа imа i togа. Ali, još nešto je bitno. Ne zаbrinjаvа mene kаd deset pijаnih, ludih mlаdićа idu okolo, gаlаme i viču, ne zаbrinjаvа me ni ono štа se desilo prošlog Božićа kаd su se one budаle trkаle noću. Zаbrinjаvа me, međutim, аko to štа oni viču slušа njih hiljаdu i ne reаgirа." - Miljenko Smoje, intervju za RTV reviju, 1985. godine.

40 godina kasnije iste su riječi primjenjive...

Kip Miljenka Smoje prošlog je petka u zaliven plavom bojom te mu je stavljen šal Nogometnog kluba "Partizan" iz Beograda. Svečano je predstavljen 19. listopada te je u niti 14 dana dva puta bio meta napada. Tada, kao ni sada, počinitelj još uvijek nije pronađen. Građani su već prošlog petka burno reagirali na oskvrnjivanje kipa, a i takve su i sada reakcije na društvenim mrežama. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 21:28