StoryEditor
Splitpremijer u posjetu

Plenković na Dračevcu: Pripadnici 4. brigade dali su nemjerljiv doprinos hrvatskoj slobodi i važno je i 30. godina od njihovog osnutka pokazati im poštovanje

Piše A.F.
27. travnja 2021. - 13:23
Tom Dubravec/Cropix

Premijer Andrej Plenković sudjelovao je danas na obilježavanju 30. obljetnice osnutka 4. gardijske brigade "Pauci" na Dračevcu. Premijer je uz ministra branitelja Tomu Medveda i savjetnika za poslove obrane Damira Krstičevića položio vijenac kod Spomen kapelice Sv. Križ Dračevac nakon čega se sastao s predstavnicima Udruge veterana 4. gardijske brigade. 

- Četvrta gardijska brigada je jedna od gardijskih brigada koja je dala izuzetno velik doprinos u Domovinskom ratu i doprinos hrvatskoj slobodi, demokraciji i svemu onome što današnje generacije uživaju. U ovoj brigadi bilo je skoro 7 400 pripadnika, njih 196 je izgubilo živote, a četvorica se još uvijek vode kao nestali. Preko tisuću pripadnika je ranjeno, no bili su na svim najvažnijim bojištima za vrijeme Domovinskog rata. Dali su nemjerljiv doprinos i važno je i 30. godina od njihovog osnutka pokazati poštovanje prema pripadnicima 4. gardijske brigade, obiteljima poginulih i njihovom doprinosu za modernu i slobodnu Hrvatsku, kazao je premijer Plenković.

image
Tom Dubravec/Cropix

Dodao je kako su na sastanku razgovarali i o tome kako su se veterani prilagodili te je kazao kako su iskoristili 1,8 milijuna kuna europskih sredstava za različite projekte gdje na svoj način daju doprinos društvu i sada, puno godina nakon Domovinskog rata.

Damir Krstičević je kazao kako je o 4. gardijskoj brigadi puno toga već rečeno, ali kako ih najbolje opisuju riječi pokojnog ratnog ministra obrane, Gojka Šuška, koji je rekao da hrvatska vojska ima sedam gardijskih brigada koje su dobro ustrojene i obučena, ali da je jedna udarna – 4. gardijska brigada. 

- Hvala svojim suborcima za mir i slobodu, a najveće poštovanje i zahvalnost prijateljima i suborcima koji su poginuli i njihovim obiteljima. Brigada je upravo zbog zasluga u Domovinskom ratu simbol Splita i Dalmacije. Crvena beretka je u tom trenutku ulijevala našem narodu sigurnost, nadu, a neprijatelju strah u kostima. I današnji pripadnici Pauka jamče mir i sigurnost u Hrvatskoj, rekao je Krstičević.

image
Tom Dubravec/Cropix

Predsjednik Udruge veterana 4. gardijske brigade Hrvoje Pupić Vurilj je kazao kako se zbog epidemioloških mjera 30. godišnjica neće obilježiti kako su planirali te kako neće biti podjela crvenih beretki na Dračevcu već u Kninu.

- Sutra neće biti dodjela crvenih beretki kako smo dogovarali i planirali, ali će se održati dolazak motorista iz Vukovara i sveta misa koju će predvoditi biskup Bogdan. U HNK će se održati svečana akademija nakon koje ćemo u 21 sat ako to vremenski uvjeti dopuste pustiti 200 svjetlećih balona za 200 poginulih pripadnika 4. gardijske brigade, kazao je Pupić Vurilj.

Na novinarsko pitanje je i na sastanku bilo govora o nadolazećim izborima, Pupić Vurilj je istaknuo kako njih kao udrugu politika ne zanima. 

- Mi se držimo one moralne vertikale koju smo imali i u Domovinskom ratu. Mi smo svoje odradili i borili smo se za Lijepu našu i za demokraciju koju smo predali u ruke naroda koji će odrediti tko će voditi Lijepu našu, rekao je predsjednik Udruge veterana 4. gardijske brigade.

Na pitanje je li odgoda dodjele beretki dogovorena s predsjednikom Republike i vrhovnim zapovjednikom Oružanih snaga Zoranom Milanovićem, Pupić Vurilj je odgovorio: 

- Neću ulaziti u detalje jer ne želim kompromitirati. Apolitičan sam i ne želim stati na nijednu stranu. Ni ja ni udruga ne želimo nikome podilaziti ni na koji način.

image
Tom Dubravec/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2021 08:23