StoryEditor
Splitpočinje 11. saso

Planirate adaptaciju ili gradnju kuće, apartmana ili bazena? Pravac Spaladium arena!

22. listopada 2018. - 17:32
sajam_saso4-221018

I ove se godine poslije uspješne turističke sezone organizira Međunarodni sajam SASO 2018., za kojega se može reći da je najznačajniji gospodarski skup u regiji. Njegovo 22. izdanje održava se od 24. do 27. listopada u Spaladium areni te će okupiti brojne izlagače, točnije njih 883 iz osam zemalja. Tradicionalno se na sajmu održavaju specijalizirani sajmovi, a tu su i četiri stručne konferencije, a sve to na još većoj površini izlaganja nego dosadašnjih godina.

- Na tri razine će posjetitelji imati priliku vidjeti sve nove trendove vezano za niskobudžetne, ali i ekskluzive adaptacije objekata. Tu će se moći informirati o ponudi na tržištu građevinskih materijala, keramike, podnih i zidnih obloga, rasvjetnih tijela, alata i strojeva, interijera, pronaći sve vezano za gradilišta i gradnju novih objekata, kuća za odmor i bazena, a moći će iskoristiti i prigodne sajamske popuste.

Ove godine bilježimo rast Sajma od 26 posto, to je rezultat uspješne turističke sezone u Hrvatskoj, posebno u Dalmaciji, ali i što se SASO odvija u pravo vrijeme kada se planiraju investicije i provodi gradnja novih objekata za sljedeću sezonu – istaknula je na najavnoj konferenciji za medije Sanja Vuković Veić, direktorica tvrtke Sajma Split koja organizira SASO, dodavši kako ga posjetitelji mogu razgledati od 9.30 do 19 sati uz ulaznicu od 30 kuna.

Naglasila je kako će se održati stručne konferencije poput 11. Dana građevinara, i 15. Dana arhitekata, gdje će se baviti temama kao što su razvoj Grada Splita, turizam i infrastruktura, te urbanizam kao generator razvoja i investicija.

Suorganizatori su Grad Split, a njihova Ela Žižić, v.d. pročelnica Služba za gospodarstvo, obrtništvo i turizam istaknula je kako Sajam podupire gospodarski razvoj, sinonim je poslovnog okupljanja koje podjednako cijene izlagači i posjetitelji, te da "puni" naše smještajne kapacitete izvan sezone.

Podršku SASO-u od samog početka daje Splitsko-dalmatinska županija o čemu je govorio Anđelko Katavić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, EU fondove i poljoprivredu, a sajam se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH i četiri ministarstva.

- Uključili smo se u organizaciju nekoliko stručnih skupova, okruglog stola o investicijama u graditeljstvu i energetskoj obnovi zgrada, te o poticanju investicija kroz urbanizam, a tu je i radionica o provođenju Zakona o komunalnom gospodarstvu s naglaskom na dimnjačarske koncesije kroz komunalne tvrtke po jedinicama lokalne samouprave u Dalmaciji. Želimo okupiti struku, otvoriti raspravu, ponuditi odgovore na sve aktualnosti koje su od šireg društvenog značaja. Naše članice mogu se angažirati u svakoj novoj investiciji i kada se pruža mogućnost korištenja sredstava EU što je prilika za naš građevinski sektor – istaknula je Vesna Friedl, direktorica Županijske komore Split dodajući kako taj sektor u našoj županiji zapošljava 12 posto djelatnika.

Brojni obrtnici stižu na sajam SASO gdje će nastupiti zahvaljujući županijskoj Obrtničkoj komori. Njena potpredsjednica Danica Baričević naglasila je kako financiraju nastup i za dvije splitske škole, Obrtničku i Obrtno tehničku školu, što će popularizirati upis djece u takva zanimanja.

O stanju infrastrukture u Splitu i pravcima razvoja s obzirom na ekspanziju turizma, govorit će se na okruglom stolu u srijedu, što je najavila Adela Visković, predsjednica Udruženja građevinskih inženjera Split, koje želi s relevantnim sudionicima potaknuti raspravu o aktualnim temama, poput prometne infrastrukture, ali i gospodarenja otpadom.

Bogat program

SASO 2018 obuhvaća niz specijaliziranih sajmova, tu je primjerice međunarodni sajam graditeljstva, sajam drvne industrije, te posebni sajam za metalnu industriju. Održava se i međunarodni sajam alata, strojeva i opreme, sajam obrtništva, male privrede i poduzetništva. SASO će ugostiti i međunarodne sajmove komunalne opreme, te sajam za bazene i bazensku opremu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

20. rujan 2020 04:55