StoryEditorOCM
SplitMILANOVA STAZA

Planinarski klub Split obilježava 90. godišnjicu, članovi odali počast Milanu Sunku koji je ostavio neizbrisiv trag

Piše Ljubica Vuko
13. ožujka 2023. - 18:30

Ove godine Planinarski klub Split obilježava 90 godina djelovanja od prvih planinarskih aktivnosti 1933. kada su se okupili prijatelji prirode do današnjih dana. Tim povodom splitski planinari odali su u nedjelju počast prof. Milanu Sunku, istaknutom planinaru koji je ostavio neizbrisiv trag u povijesti hrvatskog planinarstva, a bio je i dugogodišnji član, predsjednik i vodič PK Split.

image

Planinari PK Split na početku Milanove staze

Ljubica Vuko

Okupili su se na početku Milanove staze, kod crkve Gospe od začeća u Zvečanju gdje je Stanica planinarskih vodiča Split u listopadu 2019. postavila spomen ploču Milanu Sunku, jednom od osnivača SPV Split i njezinom prvom pročelniku. Milanova staza vodi od Zvečanja do najistočnijeg mosorskog vrha Lišnica (950m n/v), a njome je i PK Split organizirao u nedjelju planinarski izlet.

image

Dušanka Grgić i Jadranka Ardizzone

Ljubica Vuko
image

Dušanka Grgić i Jadranka Ardizzone

Ljubica Vuko

Jadranka Ardizzone, predsjednica PK Split i Dušanka Grgić, članica kluba, obje i planinarski vodiči, položile su cvijeće na spomen ploču, te zapalile svijeću u spomen Milanu Sunku.

Prof. Milan Sunko rođen je 1926. godine, a preminuo je u studenom 2014. godine. Planinarenjem se bavio više od 60 godina, a član planinarske organizacije bio je punih 58 godina s 38 godina vodičkog staža. Pohodio je mnoge planine, u planinarskoj organizaciji obnašao je razne funkcije, dobitnik je mnogih priznanja, vodio je i razne projekte, novim generacijama planinara i vodiča ostale su i njegove knjige i priručnici u kojima je prenio svoje bogato znanje.

image

Spomen ploča Milanu Sunku

Ljubica Vuko

Dušanka Grgić biranim se riječima prisjetila rada prof. Sunka, istaknula je njegove brojne zasluge za unapređenje planinarstva, edukaciju novih naraštaja planinara i planinarskih vodiča.

image

Mosor

Ksenija Vrandečić

- Prof. Sunko je bio neprikosnoveni autoritet. Bio je instruktor za sve standarde, bio je vodič, predavač u Općoj planinarskoj školi, izdao je knjigu iz orijentacije koja je pravo bogatstvo, izdao je priručnik za planinarske vodiče. Poučno - rekreacijsko područje Malačka njegova je inicijativa i realizacija. Jedan dio odgovornosti kao planinarski vodič nosim i od njega i danas sam mu za to zahvalna – kazala je Dušanka Grgić govoreći o znanju koje je prof. Sunko nesebično dijelio educirajući planinare i planinarske vodiče, te stvarajući bolje uvjete za razvoj planinarstva.

image

Planinari na Mosoru

Ksenija Vrandečić

Članovi PK Split koji su u nedjelju bili na izletu na Mosoru i Sunkovom stazom, odali su počast istaknutom planinaru Milanu Sunku i minutom šutnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. rujan 2023 22:25