StoryEditorOCM
SplitSCENSKI SPEKTAKL

‘Plamen vukovarskog svjetla‘: Svjetlosni, mirisni i zvučni efekti gledatelja ‘uvlače‘ u strahote vukovarske epopeje

Piše Snježana Šetka
13. studenog 2023. - 19:51

“Plamen vukovarskog svjetla u Splitu” naziv je glazbeno-scenskog spektakla koji će se, prvi put, dan uoči godišnjice sjećanja na žrtvu Vukovara u Domovinskom ratu, 17. studenoga održati u velikoj dvorani na Gripama s početkom u 16.30 sati.

Tako će se plamen Vukovara, nakon što je proteklih godina obišao 209 gradova i općina u Hrvatskoj i svijetu, pa čak i druge kontinente, napokon naći i u Splitu! I okupiti sve kojima je Vukovar u srcu.

A za sve je zaslužan Damir Plavšić, vukovarski branitelj i zatočenik srpskih koncentracijskih logora, od kojeg je potekla inicijativa. A prihvatili su je svi odreda u Splitu – Koordinacije udruga borbenih postrojbi grada Splita i stradalničkih udruga Splitsko-dalmatinske županije, Muzej Domovinskog rata u Splitu, Hrvatska udruga Benedikt, Ogranak Matice hrvatske u Splitu, Katolički skauti Split, Udruga “Djeca odana” i SKAC. Svi oni zajedno organiziraju glazbeno-scenski spektakl “Plamen vukovarskog svjetla u Splitu” za učenike osnovnih i srednjih škola, studente, kadete HRM-a i građane grada Splita.

image

Damir Plavšić

Privatni album

Suglasnost Ministarstva

Spektakl/predstava je edukativnog karaktera pa sukladno tome ima posebnu suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja te pozitivno mišljenje i preporuku Agencije za odgoj i obrazovanje.

Tijekom projekcije filmova koriste se specijalni svjetlosni, mirisni i zvučni efekti pa tako gledatelji imaju osjećaj kao da osobno sudjeluju u bitkama za obranu grada Vukovara. Sudjeluju djeca i odrasli članovi lokalnih folklornih sastava iz mjesta u kojem gostujemo, pa tako predstavu oplemenjujemo hrvatskom kulturnom i narodnom baštinom koja se ogleda u ljepoti narodnih običaja, nošnji, plesova i pjesama, kaže nam Plavšić.

Na početku programa Damir Plavšić unijet će u dvoranu plamen “Vukovarskog svjetla” preuzet u Vukovaru na memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata. Plamen i sve nazočne blagoslovit će mons. Marin Barišić, a potom će plamen podijeliti s gledateljima i župan Blaženko Boban, gradonačelnik Ivica Puljak te predsjednici braniteljskih i stradalničkih udruga.

Nakon ceremonije unosa, blagoslova i dijeljenja “Plamena vukovarskog svjetla” slijedi projekcija autorskog filma “Bitka za Vukovar” putem kojeg će gledateljima biti prikazana kronologija bitke za Vukovar i zatočeništvo u srpskim koncentracijskim logorima.

Nakon završetka filma, nazočnima će se obratiti vukovarski branitelj koji će održati kratko predavanje o bitki za Vukovar i srpskim koncentracijskim logorima, a dok on bude govorio projicirat će se film “Vukovar danas” koji prikazuje grad Vukovar u današnjem vremenu. Nakon Plavšića, sve će pozdraviti čelni ljudi grada i županije, Puljak i Boban. Na kraju će svi i zapjevati. A kad sve završi na Gripama, učenici osnovnih i srednjih škola odlaze u Vukovarsku ulicu duž koje će u sklopu manifestacije “ I u mom gradu Vukovar svijetli” prvi put paliti lampione s plamenom vukovarskog svjetla.

Usmjereno prema mladima

– Cijeli program glazbeno-scenskog spektakla “Plamen vukovarskog svjetla u Splitu” usmjeren je prema učenicima i mladima s ciljem njihove edukacije o bitki za Vukovar i Domovinskom ratu. Putem projekcije filma “Bitka za Vukovar” pokazat će im se i objasniti kako se samo 1863 branitelja Vukovara punih 88 dana u potpunom okruženju, uspjelo suprotstaviti neprijateljskoj vojnoj sili koja je brojala između 30.000 i 40.000 vojnika.

image

Plavšić sa suborcima u doba bitke za Vukovar

Privatni album

Dok su branitelji Vukovara imali gotovo samo ručno pješačko i nešto malo ručnog protutenkovskog naoružanja, neprijateljske su snage napadale Vukovar s više stotina tenkova i oklopnih transportera, zrakoplovima, helikopterima, brodovima te stotinama i stotinama topova raznih kalibara i raketnim sustavima.

Na Vukovar je svaki dan u prosjeku padalo oko 5000 granata, ali hrabre branitelje Vukovara ništa nije sprječavalo da brane svoj grad sve do trenutka kada su ostali bez protuoklopnih raketa i streljiva. Nakon pada grada Vukovara uslijedila su masovna ubojstva i silovanja, a svi preživjeli muškarci od 14 do 82 godine prisilno su odvedeni u srpske koncentracijske logore gdje su doživljavali strašna premlaćivanja i mučenja.

U Vukovaru je tijekom bitke poginulo, a nakon pada grada ubijeno ukupno 2717 branitelja i civila, danas tražimo još oko 300 posmrtnih ostataka branitelja i civila koji se vode kao “nestali” – podsjeća Damir Plavšić, rođeni Vukovarac koji je i ranjen u svome gradu kao pripadnik ZNG-a. 

Turneja po Hrvatskoj

U sklopu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, glazbeno-scenske predstave “Bitka za Vukovar” i spektakl “Plamen vukovarskog svjetla” održat će se i u Sinju (15. studenoga u gradskom kinu s početkom u 17 sati), Splitu (17. studenoga u Velikog dvorani Gripe s početkom u 16.30), Bjelovaru (21. studenoga u Domu kulture za učenike osnovnih i srednjih škola u 11 sati, a za učenike srednjih škola i građanstvo u 17), u Brdovcu 23. studenoga (u kinodvorani u 17 sati) i u Posavskim Podgajcima (1. prosinca u 19 sati).

Dosad pred 98.000 gledatelja

Spektakl i predstava do sada su izvedeni 209 puta u mnogim gradovima i općinama u Hrvatskoj i svijetu (Australija, Novi Zeland, Kanada, SAD, zemlje Južne Amerike, Njemačka, Austrija, Švicarska i BiH), a u svim mjestima gdje je bila prikazana izazvala je veliku pozornost i oduševljenje gledatelja svih dobnih uzrasta.

U predstavi je do sada sudjelovalo više od 9700 izvođača (folklorni sastavi, dječji folklorni sastavi, muške i ženske klape, pjevački zborovi odraslih i djece, pjevačke grupe, dječji glazbeni orkestri, baletne i dramske skupine djece i odraslih, gangaši, reraši…), do sada ju je pogledalo više od 98.000 gledatelja.

image

Damir Plavšić u Domovinskom ratu

Privatni album

Kratka biografija Damira Plavšića

Damir Plavšić rođen je u Vukovaru, 26. srpnja 1969. godine. U Vukovaru je završio osnovnu i srednju školu, a nakon odsluženja vojnog roka upisuje Veterinarski fakultet u Zagrebu. Po završetku druge godine fakulteta vraća se u Vukovar i dragovoljno se uključuje u pričuvni sastav Zbora narodne garde. Tijekom obrane grada Vukovara bio je lakše ranjen, a borio se na više položaja u Vukovaru (Sajmište i Priljevo) i Borovu naselju.

Nakon pada posljednjeg uporišta obrane grada Vukovara (Borovo naselje), 20. studenoga 1991. godine, zarobljen je i s ostalim suborcima, odveden u zatočeništvo u Srbiju.

Napisao je više knjiga o Domovinskom ratu i snimio više dokumentaraca, a ima i niz odlikovanja i to “Red Hrvatskog križa”, “Red Hrvatskog trolista”, “Red Hrvatskog pletera”, “Spomenica Domovinskog rata 1990. – 1991.”, “Spomenica Domovinske zahvalnosti” i “Spomen-plaketa Vukovar 1991.”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2023 08:35