StoryEditorOCM
SplitTREBAMO LI SE BOJATI

Pitali smo toksikologa koliko je zagađeni zrak na Brdima opasan za zdravlje stanovnika. Iznenadio nas je odgovor

Piše Ivica Marković
31. ožujka 2023. - 20:28

Mogu li povećane koncentracije arsena i nikla biti opasne za ljudsko zdravlje, upitali smo dipl. ing. toksikologije Zdravka Lovrića iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

- Ovisi o koncentraciji. Mi “kuburimo” s arsenom u vodi u istočnoj Slavoniji, koji je tamo znatno povećan i koji je geološkog porijekla. No ta se voda tamo pije.

Kada je u pitanju Dalmacija, čudi me da je tamo povećana koncentracija arsena, jer njega baš tamo i nema. Isto tako, začuđuje me povećana koncentracija nikla u zraku jer nikal može biti povećan ako je u blizini neka industrija ili obrt koji se bavi galvanizacijom - kazuje Lovrić.

image
Screenshot/NZJZ

Povećane vrijednosti ne bi trebale biti opasne za zdravlje ljudi, ako su kratkotrajna vijeka.

- Postoji Pravilnik o graničnim vrijednostima koje su dopuštene za zdravlje ljudi. Može se dogoditi da te vrijednosti i prijeđu dopuštenu granicu, ali ako je kratkotrajna vijeka, onda nema opasnosti za zdravlje ljudi. No ako su te vrijednosti stalno povećane, odnosno stalno u “crvenome”, onda je to problem jer se radi o zdravstveno neispravnom zraku - kaže Lovrić.

Podatke o mjerenju na Brdima dostavili smo i Lovriću te nam ih je on i prokomentirao.

- Ovo povećanje koncentracije nikla nema nikakva utjecaja na ljudsko zdravlje. Što se tiče arsena, u principu arsen je najveći problem ako se unosi preko probavnog sustava (gutanjem).

To znači da mora dospijevati u vodu, taložiti se u vodi i tako se konzumirati. Međutim, ove koncentracije arsena koje su dobivene mjerenjem, a koje se nalaze u zraku, kada bi se i našle u vodi i unijele u organizam, ne bi bile opasne za zdravlje - zaključio je dipl. ing. toksikologije Zdravko Lovrić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. svibanj 2023 16:13