StoryEditorOCM
SplitDR.SC. PULJAK

Pitali smo stručnjakinju bi li se kupala na splitskoj plaži koja je zbog otpadnih voda došla na loš glas. Bila je jasna

Piše Ivica Marković
19. srpnja 2023. - 13:07

Posljednjih dana čitamo kako je more na Benama ovakvo, onakvo, šporko, kako izlaze fekalije, odnosno da neke otpadne vode moguće ugrožavaju zdravlje kupača i kako bi tamo kupanje pučanstva moglo biti potencijalno opasno za njihovo i zdravlje njihove djece.

Zbog tih napisa, po riječima doc. dr. sc. Željke Karin, ravnateljice Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije (NZJZ SDŽ), telefoni njihove ustanove su se užarili.

- Svaki dan imamo po nekoliko desetaka telefonskih poziva roditelja koji pitaju mogu li na plažu Bene odvesti svoju djecu na kupanje, kazuje dr. Karin.

A, kako bi mi doznali da li Splićanke i Splićani mogu "ić toćat noge na Bene" i vodit svoju djecu na kupanje nazvali smo Tatjanu Puljak, voditeljicu Odsjeka za ispitivanje mora i biologiju okoliša s NZJZ SDŽ.

Prvo smo je upitali bi li se ona kupala na plaži Bene i bi li vodila sa sobom članove svoje obitelji.

- Bih, bez ikakvih predrasuda jer je more na plaži Bene čisto, odnosno sigurno za kupanje. Po našim najnovijim, današnjim ispitivanjima je izvrsno i to izlijevanje nekakvih otpadnih voda, koje je zabilježeno dalje od plaže Bene, ni na koji način nije utjecalo na kvalitetu mora na plaži Bene- kazuje Puljak.

Upravo dok smo razgovarali s dr. Tatjanom Puljak izišli su rezultati petog ciklusa ispitivanja praćenja kakvoće mora koje se obavlja u ovoj sezoni kupanja, a biti će ih još pet.

Incident nije utjecao na kvalitetu mora

- Ljeti imamo ukupno 10 mjerenja kakvoće mora u određenim vremenskim intervalima. Taj se program provodi na 162 lokacije diljem Županije. Za ovu lokaciju na Benama, odnosno za plažu Bene svih dosadašnjih pet ispitivanja je dalo rezultat izvrsno, što znači da je more najviše moguće sigurno za kupanje. Dakle, ovaj incident s otpadnim vodama, koji se događa 100-tinjak metara dalje od plaže Bene ni na koji način, za sada nije utjecao na kvalitetu mora na plaži Bene. Eto, zato bih se i sama išla tamo kupati, kazuje Puljak.

Osim ocjene izvrsno postoje još tri ocijene kakvoće mora.

- Druga po vrijednosti ocjena je dobro, treća zadovoljavajuća, a četvrta je nezadovoljavajuća, odnosno kada su pređene granične vrijednosti za kategoriju zadovoljavajuće, a koje su propisane Uredbom o kakvoći mora za kupanje. U svih dosadašnjih pet ciklusa mjerenja kakvoće mora u Županiji, samo je u prošlom četvrtom ciklusu na Gojači, u Kaštel Sućurcu, 10. srpnja ove godine bilo kratkotrajno onečišćenje mora, odnosno imali smo ocjenu nezadovoljavajuće, ali je već sljedeći dan imalo ocjenu izvrsno, zaključuje Tatjana Puljak.

image


 

Nikola Vilić/Cropix

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 03:40