StoryEditor
SplitDOKUMENTACIJA SPREMNA

Pioniri u Hrvatskoj: Splićani će se voziti u električnim autobusima, ‘Promet‘ kreće u nabavu prije ljeta. Mladošću će vozni park nadmašiti europski prosjek

Piše I.P.
14. veljače 2021. - 21:20
Jakov Prkić/Cropix

Splitski gradski prijevoznik "Promet" bi mogao postati prva hrvatska tvrtka u čijoj će se floti kroz europsko financiranje naći i električni autobusi.

Kako kaže direktor "Prometa" Miroslav Delić, radi se o nastavku procesa kompletnog oporavka odnosno restrukturiranja ove tvrtke u kojoj je u nešto manje od dvije godine izvršeno potpuno organizacijsko, operativno, kadrovsko te započeto i tehničko restrukturiranje, odnosno djelomično obnovljen vozni park.

Nakon nabave 52 nova autobusa, od čega su 34 u cijelosti financirana iz EU fondova, dok je za preostalih 18 sufinanciran iznos od 85 posto, započeo je ove godine i dugoočekivani postupak implementacije sustava e-ticketinga, a u završnoj fazi je priprema dokumentacije za nabavu pedesetak najmodernijih autobusa s pogonom na dizel i nekoliko električnih autobusa.

- Još od sredine prošle godine konstantno radimo na pripremi potrebite dokumentacije za nabavu svih tih novih autobusa tako da ćemo potpuno spremni dočekati otvaranje fondova odnosno raspisivanje Poziva za dostavu potrebitih Studija i druge dokumentacije - kaže Delić, dodajući da objavu poziva od strane nadležnih Ministarstava očekuje već idućih tjedana, a smatra da je dokumentacija dobro pripremljena i odobravanje sredstava ne bi trebao biti problem.

image

 
Jakov Prkić/Cropix


Ukoliko sve prođe po planu, natječaji za nabavu novih autobusa bi trebali biti pokrenuti već prije ljeta.

Delić naglašava da bi nabavom novih autobusa prosječna starost voznog parka "Prometa" bila oko tri godine, što je daleko iznad europskog prosjeka. Ističe da je tek prije dvije godine, po njegovom dolasku u ovu tvrtku, prosječna starost autobusa bila oko 14 godina.

Manje štetnih plinova

- Nakon planiranih nabava praktično bi u eksploataciji ostali samo dizel autobusi s normom euro 5 i euro 6 što bi doprinijelo daleko manjim emisijama štetnih plinova, a tu ekološku komponentu smo nastavili i pripremom nabave prvih električnih autobusa - ističe.

Gradski prijevoznik paralelno priprema i potrebne studije za uvođenje električnih autobusa na linije na području park šume Marjan kao eko-zone, uz užu gradsku jezgru te druga područja s turističkim sadržajima poput Duilova, Trstenika i Žnjana.

- U ovim studijama smo predvidjeli mogućnost nabave ne samo određenog broja električnih autobusa, nego i potrebite infrastrukture za održavanje odnosno punjenje istih, a razvojnim planom tvrtke predviđamo i daljnju nabavu autobusa na alternativni pogon - napominje Delić.

"Promet" osim na nabavi autobusa i ugradnji e-ticketinga, posljednjih mjeseci radi i na izradi idejnog rješenja za preseljenje kompleksa garaže na područje Dračevca, a Delić navodi da će se u izradi dokumentacije za novi kompleks pripremiti i mogućnost korištenja odnosno punjenje autobusa na dizel gorivo, plin, električnu energiju i vodik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. lipanj 2021 01:07