StoryEditor
Splitdrži ritam!

Peglanje na Poljudu i u postelji: za dva noćenja 600 eura ili pod vedro nebo!

Piše PSD.
13. srpnja 2013. - 22:05

Split kipi! Iako je prema službenim statistikama gradske Turističke zajednica na jučerašnji dan bilo zauzeto ukupno 9200 kreveta, svakome je jasno da je broj furešta u gradu barem pet puta veći.

“Ultra festival” na Poljudu, govore nam upućeni, napunio je i zadnju šupu u gradu, a turistički su radnici, spletom okolnosti, postali i oni kojima to do prije nekoliko dana nije bilo ni u primozgu. Lako što su puni svi hoteli i apartmani u centru grada, nego su, kako doznajemo, popunjeni i novonikli apartmani po gradskoj periferiji. I dok se cijena privatnog smještaja u Splitu, ovisno o lokaciji, u srcu sezone kreće od 50 do 100 eura dnevno, ono nešto malo slobodnih kreveta jučer se nudilo i po 400 i više eura za noćenje!

Ništa ispod sto

Za manje od 100 eura mogli su se, tvrde nam turistički djelatnici s kojima smo razgovarali, naći jedino neprijavljeni kreveti u rubnim dijelovima grada. Tako smo na jednoj on-line agenciji − da je sada ne reklamiramo − pronašli i nevjerojatne primjere ljudske gramzivosti ili snalažljivosti, kako vam drago. Naime, u tražilicu smo upisali da nam treba apartman u Splitu za četiri osobe, od 12. do 14. srpnja. Evo što nam je bilo ponuđeno: apartman u Bihaćkoj 400 eura (u “ne-ultra” terminima je 120), apartman na Trsteniku 158 eura (inače 77), našli smo čak i jedan apartman koji se nazvao po “Ultra festivalu”, a cijena mu je bila 290 eura (u običnim danima je 190)... Ma, našli smo čak i oglas u kojem se soba na Mertojaku nudi za 210 eura. Soba, doduše, izgleda super... Što je najzanimljivije, sigurni smo da su sve te sobe i apartmani u trenutku dok čitate ovaj tekst puni.

Puni džepovi

Središnji antički trg u Dioklecijanovoj palači jučer je bio
prepun turista, mahom mladih željnih zabave
Ukratko, ovih su se dana u džepove Splićana, zahvaljujući “Ultra festivalu”, slili euri i euri za fit. No, nemojte misliti da su furešti blesavi pa da ne znaju da su pojedinci cijene digli u nebesa, ali − kako nam govore − dovedeni su u situaciju “uzmi ili ostavi”, a kad su već došli izdaleka, izabrali su prvu opciju. − Grad vam je stvarno predivan i oduševljeni smo svime što smo vidjeli do sada. Međutim, malo nam je zasmetalo što nam je vlasnik kod kojega smo odavno rezervirali apartman otkazao u zadnji čas. Nakon toga tražili smo novi apartman i sada smo platili dva noćenja 600 eura. Osim smještaja, čini nam se i da je sve drugo prilično skupo, pogotovo restorani − govore nam mladi Izraelci Yossi, Avi, Avraham i David, koji su došli na “Ultra festival” i odlaze iz Splita već u nedjelju.

A pukla mi je cijev...

Slično se dogodilo i mladim Puljanima koji su prije dva mjeseca, baš zbog “Ultre”, rezervirali stan blizu Poljuda. − Prije nekoliko dana vlasnik im je tužnim glasom javio kako mu je pukla cijev u apartmanu, da je imao poplavu i da im, na žalost, mora otkazati najam. Očito u vrijeme kad im je iznajmio nije znao za ovaj festival, a kada je vidio da je mogao dobiti višestruko za najam, odlučio je podići cijenu.

Uglavnom, moji su prijatelji vidjeli da su prevareni nakon što su njegov oglas vidjeli na internetu, samo po tri puta višoj cijeni − rekli su nam Luka i Maja, Istrani koji su imali više sreće sa svojim najmodavcima. A da su se pojedini Splićani ovih dana polakomili na eure furešta i da ne biraju sredstva, potvrđuje nam i Ivana, mlada vlasnica turističke agencije “Splitlicious” u Dominisovoj ulici.

− Da, poznate su mi te priče o puknutoj cijevi... Uglavnom, za vrijeme trajanja festivala ne može se naći smještaj za manje od 100 eura − govori naša sugovornica, koja je ovih dana puna posla pa i nije imala puno vremena za razgovor. Isto kao ni djelatnik obližnje turističke agencije “Memento”, koja se također bavi rentavanjem apartmana. − Nemojte se ljutiti, danas nam je ludnica. Ima onih koji su bezobrazno digli cijene, to su mešetari, ali ozbiljni iznajmljivači ostavili su standardne cijene − tvrdi on.

 diana barbarić
snimio ante čizmić / cropix

#ULTRAFESTIVAL#ULTRA

Izdvojeno