StoryEditor
SplitNA KANTUNU

Pazar je još prije 40 godina bio predviđen na dvije etaže kroz projekt uređenja Pothodnika, a u Hrvojevoj su uza zid Palače trebale doći žardinjere

24. studenog 2021. - 07:30

Zaoštrilo je oko Pazara. Napokon. Godinama se cili grad zgraža izgledon stare splitske tržnice, a niko nije ima snage napravit neki korak.

Ljudima se posebno gade banci u Hrvojevoj ulici. Narasli priko svake mire, šporki i nakaradni zaklanjaju pogled na najvridnije šta imamo – Dioklecijanovu palaču.

Da pitate tri dila građana šta misle o njima rekli bi – triba ih maknit. Jasno, micanje bi značilo kako će nekima propast posal, ali ne može cili grad desetljećima bit taoc jeftine robe i nečijega profita.

Na koncu, trpili smo godinama te barikade u UNESCO-ovoj jezgri, a ako je prostor gradski ka šta je, onda Grad ima pravo s njin činit šta oće.

Predstavnik vlasnika štandova predložija je genijalno rješenje – da se maknu do istočnih zidina Palače! Baš tamo di ne triba! Profin komentar na Fejsbuku sve nas je nasmija: "A da se makne Palača?!"

Gradske vlasti nek se zabavljaju ovin, a mi smo se na kantunu zaćakulali s poznatin splitskih arhitekton Edon Šegvićen, koji je početkon osandesetih godina projektira Pothodnik.

Taj je prolaz od Pazara do Rive za ondašnji Split bija svjetsko čudo, svi su trčali doli po pizzetu ili lipi komad robe iz "Naftaline"! Ali malo je znano kako je Pothodnik bija dil širega rješenja Pazara i Kolodvora.

– Negdi 1984. ekipa Urbanističkog zavoda – arhitekt Đermano Cane Mitrović i glavni prometaš inženjer Rio Stanić – pozvali su me na suradnju iz tadašnje "Tehnogradnje" da osmislim pothodnik. Sićan se, na onoj okuci mirija se prostor da može proć zglobni "Prometov" bus s haramonikon koji smo zvali "Braća Bajić".

Za MIS je ferata natkrivena, a arhitekt Mitrović napravija je rješenje po kojemu bi se natkrija i cili prostor kolodvora i poviše bi bila dva objekta, jedan hotel a drugi javni sadržaj. Bija je zamišljen i tunel priko kojeg bi se iz luke izlazilo kod Policijske stanice na Pojišanskoj ulici.

image
Joško Šupić/Cropix

Tim je projektom i Pazar bija predviđen na dvi etaže. U podzemlje bi se ulazilo kod zgrade Radio-centra a ispod su tribale bit mesarnice, hladnjače i skladišta. Pothodnik je bija dio tog projekta koji bi vodija u luku. On je izgrađen, ali bez kompletnog rješenja posta je besmislen.

Prezentirali smo taj projekt na gradskoj upravi, dobili pristanak, išlo se prema lokacijskoj dozvoli, ali kasnije je sve propalo – sića se arhitekt Šegvić, dodajući kako je nathodnik poviše ferate (danas također totalno prikriven kontejnerima s robon) punom širinon bija pješački koridor koji je veza luku i parkiralište na kantunu Vukovarske i Domovinskoga rata.

– Bavili smo se i Hrvojevon ulicon, pridružija nam se tada i Miro Falak iz "Obnove". Kako je ta ulica postala pješačka zona, tako je bilo predviđeno da se banci kojih je bilo samo nekoliko primiste na suprotnu stranu, uz dominikanski samostan i zgrade na sjevernom dijelu ulice. Uza zid Palače tribale su doć đardinjere, a štandovi za prodaju bili su malog volumena i ukusno dizajnirani. Nažalost, četrdeset godina je prošlo, a problem još nije riješen – kaže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. srpanj 2022 03:22