StoryEditor
Splitdragocjena sredstva

Pavić stigao u Split s torbom ‘teškom‘ 63.5 milijuna kuna. Evo što će se sve u gradu obnoviti, velike svote odlaze i na otoke te u brojne općine

16. lipnja 2020. - 16:28
Paun Paunović/HANZA MEDIA

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije mr. sc. Marko Pavić došao je u Spit noseći torbu punu ugovora financiranih kako nacionalnim tako i EU sredstvima. Torba je “teška” 63.5 milijuna kuna.

Bila dijelom predizborne kampanje ili ne – činjenica jest da su se Dalmatinci poprilično aktivirali osmišljavajući, pišući i kandidrajući projekte i programe.

Ovoga puta je potpise na ugovore uz ministra stavilo i 22 načelnika i gradonačelnika, počevši od, primjerice, splitskog Andre Krstulovića Opare gdje je preko ITU projekta Split za integrirani projekt razvoja posjetiteljske infrastrukture stare gradske jezgre, znakovita naziva "Palača života – grad mijena" naš grad dobio 18.2 milijuna kuna.

- Projekti se financiraju 85 posto iz europskih sredstava, dok ostalih 15 posto ide iz matičnih sredstava samih korisnika ili iz resornih ministarstava – kazao nam je Blaženko Boban, župan splitsko-dalmatinski.

A ugovori su bili podijeljeni u četiri skupine. U prvu spadaju oni koji se tiču programa razvoja otoka i sve u svemu donose 4.4 milijuna kuna. Pa sad tu imate i obnovu tavana Klesarske škole u Pučišćima, ali i asfaltiranje nerazvrstanih cesta u Sućurju ili u Milni, ili na Šolti, ali i izgradnje dječjih vrtića i igrališta, obnove tržnica i ribarnica...

- Ova županija je jedna od uspješnijih u povlačenju sredstava, 5.6 milijardi kuna s ovim sredstvima je povučeno u sklopu europskih fondova, preko tri milijarde projekta koji se provode u samom gradu Splitu. Posebno smo posebni, gradonačelniče, na ITU Split koji ima gotovo 500 milijuna kuna za projekte, a i čestitke županu što brojna sredstva dolaze na otoke i u općine – kazao je ministar Pavić, najavivši kako će već u idućim danima do Imotskog "stići" prvih 150 milijuna kuna, a u sklopu projekta za Dalmatinsku zagoru, Liku, Gorski kotar i Banovinu u kojem se nalazi dvije milijarde kuna.

Među načelnicima i gradonačelnicima koji su došli potpisati ugovore vrijedne za svoj kraj, mi smo Krstulovića Oparu zamolili za komentar 18.5 milijuna kuna koje će naš grad dobiti.

- Ovaj će iznos, između ostalog, pokriti vrlo važne projekte kao što je obnova stare gradske vijećnice, gdje su radovi već u tijeku, obnovu jugoistočne kule, uspostavu šetnice na južnom zidu palače, ali i ulaganje u Muzej grada Splita – kazao nam je poteštat i dodao:

- U prethodne smo dvije i pol godine smo to uspjeli afirmirati, jer znate da smo naišli na prazne škafetine. Drugi gradovi su veliki novac već uložili, poput Šibenika i Zadra, bili su uspješni i vrijedni po pitanju projektne dokumentacije, mi je nažalost tada nismo imali. NO, uspjeli smo uhvatiti vlak, pripremamo se za iduće razdoblje i idući omotnicu kroz ITU mehanizam.

A idući projekt, otkrio nam je Opara, na koji se Split planira kandidirati jest obnova Dioklecijanovih podruma, za koju je Grad konačno lani potpisao ugovor o vlasništvu, pa se država uknjižila kao vlasnik podruma i potom ih predala Gradu na upravljanje.

I ravnateljica Muzeja grada Splita Branka Brekalo je zadovoljna potpisima ugovora, jer, kako nam je kazala, dio sredstava će ići na uređenje prizemnog dijela Muzeja, kao i dvorišta. Raduje je i sustav ticketinga koji će se uvesti, ali i arheološki postav koji će pokazivati svijetu kako je grad postao gradom.

- Za tri godine očekujemo vidjeti rezultate – kazala je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

14. rujan 2020 05:56