StoryEditor
Splitudar na natalitet

Parovi iz Dalmacije: Na potpomognutu oplodnju moramo u Zagreb jer su u splitskom rodilištu radovi!?

Piše PSD.
5. veljače 2015. - 22:44

Postupci medicinski potpomognute oplodnje (MPO) u KBC-u ne obavljaju se od početka godine, a nije poznato ni kada će se s njima ponovno početi.

Na Odjelu humane reprodukcije smještenom u zgradi novog rodilišta obavljaju se, naime, radovi zbog kojih su privremeno stopirani postupci izvantjelesne oplodnje na teret Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), na koje su u splitsku bolnicu dolazili parovi iz četiriju dalmatinskih županija.

Zbog takve situacije pacijenti se do daljnjeg upućuju u zagrebačke i riječku kliniku, a HZZO im podmiruje putne troškove, što partnere koji se bore s neplodnošću kako bi dobili željeno dijete ne zadovoljava jer su naknade samo maleni dio ukupnog iznosa koje moraju potrošiti u Zagrebu i Rijeci.

Pijani milijunaši

Nezadovoljstvo situacijom potvrđuju i u udruzi “Roda”, navodeći kako se, prema informacijama kojima oni raspolažu, na Odjelu humane reprodukcije preuređuje laboratorij, koji se prema jednoj od EU-ovih direktiva mora uskladiti s europskim standardima, no ni njima nije poznato kada će se ponovno početi s radom.

Pitanje o svemu ovome još smo prošlog tjedna uputili KBC-ovoj sanacijskoj upravi sa zamolbom da oni odgovore na pitanja ili da nam daju dopuštenje da razgovaramo s nadležnima u Ginekološkoj klinici, međutim do srijede (jučer) nitko iz bolničkog vodstva nije našao za shodno da ponudi tražene informacije koje zanimaju veliki broj parova iz cijele Dalmacije.

Klaudija Kordić
iz udruge “Roda” komentira kako im je žao što se radovi obavljaju sada, a ne u ljetnim mjesecima, kada se postupci MPO-a i inače ne provode zbog godišnjih odmora, navodeći kako je većina laboratorija, koji su se već uskladili s europskim normativima, za to iskoristila upravo ljetnu stanku.

– U ovakvoj situaciji parovi, dakle, moraju odlaziti u Zagreb ili Rijeku, što stvara dodatne troškove zdravstvenom proračunu, ali i samim parovima koji, zbog prirode postupka, moraju izostati s posla barem dva tjedna i osigurati boravak u navedenim gradovima. Alternativa je da čekaju dok se radovi u Splitu završe, što će možda biti i za pola godine – ističe Kordić.

Martin u Zagreb...

Postupak potpomognute oplodnje, objasnimo, podrazumijava hormonsku stimulaciju žene, uz redovite ultrazvučne kontrole, zatim punkciju jajnih stanica i izvantjelesnu oplodnju, te, ako sve protekne u redu, transfer zametka u maternicu nakon nekoliko dana, a sve to ne uključuje boravak u bolnici.

Taj proces traje 15-ak dana i to je razdoblje u kojem bi parovi trebali boraviti u gradu u kojem se provodi postupak jer je objektivno nemoguće da osobe iz Splita ili, primjerice, Dubrovnika, putuju triput tjedno liječniku u Zagreb ili Rijeku.

Parovi upozoravaju na još jedan segment priče – navode kako im nije jasno da se u velikoj zgradi rodilišta, otvorenoj krajem 2009. godine, nije mogao naći zamjenski prostor u kojem bi se smjestila aparatura i kreveti dok se laboratorij ne preuredi. I to pitanje smo postavili KBC-ovoj Upravi, ali, kao što smo naveli, odgovor nije stigao.

Divna Zenić Rak

item - id = 262528
related id = 0 -> 250764
related id = 1 -> 247986
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2021 16:26