StoryEditor
Splitajde lipo

Parkovi i nasadi u akciji: sade se kesteni i sije trava oko ne baš poznatog spomenika osnivaču DVD-a Split na križanju Gundulićeve i Starčevićeve

Piše Matea Roglić
3. ožujka 2021. - 15:18
SNIMILA ČITATELJICA

U Gundulićevoj se odvijaju radovi, a djelatnici "Parkova i nasada" imaju pune ruke posla uređujući površine oko ne baš svima poznatog povijesnog spomenika.

- Sređujemo malu, travnatu površinu na križanju Gundulićeve i Starčevićeve ulice. Odlučili smo se uključiti u inicijativu na mjestu gdje je izgrađen spomenik Anti Beziću, osnivaču dobrovoljnog vatrogasnog društva Split, koji je prije 135 godina zajedno sa svojim rođakom i također intelektualcem Lukom Karamanom, povodom odluke o osnivanju društva, završio najmoderniji tečaj vatrogašenja. Posadili smo dva kestena, posijali travu i posadili živicu kako bi ta površina bila ljepša, uglednija i oku ugodnija - kazao je Gordan Tahirbegović, voditelj Odjela održavanja gradskog zelenila u "Parkovima i nasadima".

Zanimljivo je što društvo inicijalno nije nastalo samo zbog gašenja požara, nego je imalo i političku ulogu koja je bila usmjerena na borbu za rješavanje nacionalnog pitanja u burnim vremenima kada ni hrvatski jezik nije bio službeni. U Splitu je tada živjelo 14.500 stanovnika, a narodni pokret uzimao je maha. Dalmacija je bila administrativno odvojena od sjeverne Hrvatske, a Split je bio politički podijeljen na autonomaše i narodnjake.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2021 11:13