StoryEditor
SplitZavidana struka

Parket na tek obnovljenoj Staroj vijećnici se nadigao i meštri su ga ‘zabrokvali‘. Istražili smo kako je milijunski projekt završio kao da ga je radio najgori amater

14. lipnja 2021. - 10:02

U obnovljenoj Staroj gradskoj vijećnici na drugom katu posjetitelje čeka nesvakidašnje iznenađenje.

Dio parketa je čvrsto zavidan vidama jer se podigao, pa su meštri prisilili novi podni pokrov koji se iskrivio da stoji na mjestu. Čak su stavljene i trake u boji kao upozorenje, da ne bi tko zapeo za odignute rubove. Zvuči nevjerojatno da se to dogodilo u prostoru koji je obnavljan upravo zato da bi imao idealne mikroklimatske uvjete u kojima će se izlagati vrhunska djela.

Zašto je EU-ov projekt na drugom katu zgrade na Pjaci završio kao da ga je radio najgori amater? U izvođačkoj tvrtki "Neir" tvrde da oni - nisu krivi.

- Projektom predviđen brodski pod, debljine dva centimetra, odlukom nadležnih je izmijenjen u masivni parket. Zbog kratkih rokova nadležna tijela su odlučila da se postavi masivni parket, debljine 14 milimetara, zbog brže isporuke. Nedostajuću visinu trebalo je nadomjestiti masom za niveliranje.

Netom uoči postavljanja, vlaga u zraku je bila povećana pa se podloga nije stigla osušiti. Svi sudionici u gradnji su upozoreni na količinu vlage u podlozi koja nije bila zadovoljavajuća za postavljanje parketa, ali donesena je odluka da se on ipak postavi. Slijedom svih navedenih događaja podignula se podna obloga, a sanacija se planira u dogledno vrijeme - odgovorili su iz "Neira".

Arhitektica Josipa Ružić kazala je da ona nije bila za to da se mijenja stavka o izmjeni parketa i da se on mogao ranije naručiti. Ona je naglasila da je bila glavna projektantica, a ne nadzornica radova, te da nije dala odobrenje, niti je izmjena izvedena uz njezinu suglasnost, ali da nadzor može odobravati izmjene mimo projekta.

image
PRIVATNI ALBUM

Hrvoje Dobrić, vlasnik tvrtke "Linir" koja je obavljala stručni nadzor, kategorički je odbio davati bilo kakve izjave.

- Kako mogu znati da ste vi onaj koji kažete da jeste?! Možda ste se vas četvorica napila u kafiću pa me zovete. Nemam ja šta s vama pričati. To su službeni podaci. Nazovite Grad - izgubio je živce Dobrić kad je čuo o čemu ga želimo pitati.

image
Vojko Basic/Cropix

Upitali smo odgovorne u Banovini zašto se nabavio tanji podni pokrov lošije kvalitete od onog koji je bio predviđen u projektu "Palača mijena", koji je Grad prijavio na europske fondove? Gradski oci sa sebe skidaju odgovornost i tvrde da su "koncem veljače radovi na obnovi i novom postavu Stare gradske vijećnice trebali biti gotovi - no da u to vrijeme još parket nije bio odabran".

- Gradu je konačno rješenje podnih obloga dostavljeno tek krajem ožujka. Zbog neodlučnosti prilikom odabira određenih elemenata i kašnjenja u dostavljanju rješenja i izmjena koje su dovele do kašnjenja narudžbe i isporuke materijala, rok je produžen na 22. travnja.

Tijekom izvođenja radova predstavnici Konzervatorskog odjela i dizajnerica interijera Stare vijećnice Nikolina Jelavić Mitrović iznijeli su da nisu suglasni s predloženim rješenjem podne obloge u sklopu glavnog projekta, jer ima rustikalni izgled - dodaju iz Grada.

image
Dizajnerica Nikolina Jelavić Mitrović
Bruno Konjević/Cropix

Dizajnerica Jelavić Mitrović tvrdi drukčije i dodaje da je u veljači preko "Neira" doznala da glavna projektantica Ružić od nje traži da odabere podnu oblogu.

- Pronašla sam traženi hrastov pod, debljine 21 milimetar, širine dužica 16 centimetara, različitih dužina. Međutim, dežurna je konzervatorica Zrinka Radunić smatrala da brodski ili seljački pod nije primjeren karakteru Vijećnice te bi trebalo postaviti parket ne širi od 12 centimetara. Parket koji sam pronašla, a za koji se konzervatorica složila da je primjereniji, je širok 12 centimetara i dug 90 centimetara. Smatram da je uži parket jednakih dužina primjereniji prostoru.

Međutim, nijedan proizvođač nije mogao u predviđenim rokovima proizvesti i isporučiti parket tih dimenzija, debljine 21 milimetar, već 14 milimetara. Što se tiče rokova, izričita uputa Grada kao naručitelja svim sudionicima u obnovi Vijećnice je bila da žele da objekt bude dovršen u travnju 2021. i otvoren izložbom "Judita" povodom 500 godina prvotiska te Marulićeve knjige - napominje dizajnerica.

Iz Grada poručuju da je investicija zaštićena ugovorom, pa je izvođač radova dužan nastale nedostatke otkloniti o vlastitom trošku, "što će biti napravljeno nakon završetka izložbe 'Judita 500' koja je trenutno postavljena u prostoru, odnosno u listopadu ove godine".

image
PRIVATNI ALBUM

Na koncu ostaje nejasno zašto je u zadnji trenutak biran parket u situaciji kada na tržištima sličnih materijala i opreme zbog pandemije postoji problem s proizvođačima? Arhitektica je glavni projekt izradila još u srpnju 2017., a dizajnerica je svoj dio napravila u studenome 2018. godine. Izvođač je uveden u posao u veljači prošle godine, a imao je rok od godinu dana.

No, tek se prije četiri mjeseca počelo mijenjati odluku o parketu, a izložba je otvorena 6. svibnja. Čak i tada je bila podloga vlažna pa se neposredno prije otvaranja "Judite 500" morao zašarafiti parket koji je lošije kvalitete (šest milimetara tanji).

Čitavu sezonu će stajati sramno uređen prostor na drugom katu. Akteri prebacuju odgovornost, spominju kratke rokove, neodlučnost, ali očito je da se o parketu moglo dogovoriti i naručiti ga puno ranije. Pitali smo Ministarstvo kulture da se očituju, ali nismo od njih dobili ni glasa.

‘JUDITE‘ POD STAKLOM Blago hrvatske riječi vlaga, srećom, nije ugrozila


Budući da je izvođač "Neir" spominjao da je "parket na drugom katu bio postavljan u vlažnim uvjetima", zanimalo nas je jesu li se četiri "Judite" tiskane 1521., 1522., 1586. i 1627. godine na prvom katu postavljale bez obzira na uvjete koji su bili u prostoriji.

- Vrijedni izlošci u niti jednom trenutku nisu izloženi mogućnosti oštećenja te su djelatnici Muzeja grada Splita izložbu postavili sukladno najvišim standardima struke - tvrde iz Banovine.

item - id = 1105614
related id = 0 -> 1096836
related id = 1 -> 1093110
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2021 10:20