StoryEditor
SplitPALI, VOZI

Parada ‘Prometovih‘ pridošlica na Poljudu, Miroslav Delić puca od ponosa: Od kad sam ja direktor dobili smo 52 nova autobusa i imamo 110 radnika manje

Piše Gabrijela Radanović
30. srpnja 2020. - 14:05
Vojko Bašić/HANZA MEDIA

Nakon što je početkom ovog mjeseca iz Njemačke dostavljeno deset zglobnih Mercedesa Citaro, s prvim danom radnog tjedna, u garažu u Hercegovačkoj ulici, parkiralo se još osam novih "solo" autobusa iz češke tvornice koja djeluje u sklopu kompanije "Iveco".

"Prometovi" vozači su ih danas simetrično parkirali na Poljudu i predstavili svih 18 novih autobusa koji odmah izlaze na splitske ulice i postaju dio pomlađene flote koja će bitno poboljšati uslugu javnog gradskog prijevoza.

- Nabavka je ostvarena preko europskog ITU mehanizma, a ukupna vrijednost je oko 44 milijuna kuna. Od tog iznosa je 85 posto bespovratnih sredstava. Time smo zaokružili četiri grupe autobusa koje smo nabavili od jeseni prošle godine do danas. Ukupno 52 nova autobusa koja su nam isporučena i koji su podigli kvalitetu prijevoza na visoku razinu - rekao je Miroslav Delić, direktor “Prometa” te se ponosno pohvalio podatkom da se prosječna starost vozila za nešto više od godinu dana smanjila sa 14 godina na sedam godina, što je europski prosjek.

Uz prethodna 34 autobusa došlo je novih 18, tako da smo u godinu dana nabavili 52 nova autobusa vrijedna 140 milijuna kuna, od kojih je bespovratnih 95 milijuna kuna. Riječ je o vrhunskom radu našeg javnog poduzeća kojeg smo restrukturirali i koji je sa svojom kompetencijom i znanjem došao izvrsne obnove flote koja je na korist svih naših građana, kao i onih iz obližnjih gradova i općina koji su korisnici “Prometa” - prisnažio je Andro Krstulović Opara, splitski gradonačelnik te naglasio važnost završetka restrukturiranja te javne gradske tvrtke.

image
Vojko Bašić/HANZA MEDIA

Mi smo pripomogli na način da smo prekinuli praksu natrpavanja novih zaposlenika lopatom kako se to radilo za vrijeme prethodnih vlasti koje su izdašno krcale našu firmu i tako je opterećivali uhljebljivanjem. Zbog toga, danas, uz kvalitetni program restrukturiranja imamo i optimalan broj radnika - naglasio je gradonačelnik važnu stavku koja se odgađala 40 godina.

- Zadnjih godinu dana smo prionuli restrukturiranju kako tehnološkom, tako i kadrovskom, organizacijskom i operativnom smislu. Napravili smo kvalitetan program restrukturiranja kojeg su skupština i društvo prihvatili, a zadnjih šest mjeseci smo ga provodili sukladno dinamičkom planu i rezultat svega su i ovi autobusi.

Program zbrinjavanja

Od kad sam ja u “Prometa”, zadnjih godinu i pol dana, otišlo je 110 ljudi. Neki putem programa zbrinjavanja, neki putem redovnih umirovljena, ali i otkaza. Ta brojka od stotinjak ljudi manje znači i desetak milijuna kuna manje za plaće, što je zamah za rješavanje drugih problema. Ovo je samo dio međufaza u daljnjoj obnovi voznog parka i tehnološkoj obnovi tvrtke - poručio je direktor “Prometa” te kazao kako idućih mjeseci očekuju nabavku novih autobusa te se nada da će do kraja sljedeće godine prosječna starost voznog parka biti tri godine, ali i da će biti implementiran sustav ticketinga.

Moram se ovom prilikom zahvaliti vrijednim djelatnicima koje rade u javnoj nabavi i djelatnicima u sektoru razvoja, jer bez njih bi ovo bilo teško provedivo. Poručio bi im da se ne moraju ubuduće zabrinjavati politikanskim izjavama, nekad su posljedica neznanja, nekad kao posljedica gluposti pojedinaca koji izjavljuju da su ovo autobusi koje je netko nabavio i praktički nam ih na silu ugurao u ruke.

One koji se bave europskim projektima znaju da je nabavka jedne čačkalice tim putem dugotrajan proces, a mi smo se u to uvjerili sve ove četiri nabave. Zato im zahvaljujem jer znam koliko je bilo nervoze i koliko su popili tableta - zaključio je Miroslav Delić. Slikovito je dočarao “Promet” prošle godine i danas, parkiravši neposredno pokraj novih autobusa i stari, marke Man iz 2003. godine koji ovog ljeta više neće biti učestala pojava na ulicama.

image
Vojko Bašić/HANZA MEDIA
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

01. listopad 2020 18:05