StoryEditor
Splitsmrt koronavirusu

Panika na sudu: švercer migranata Paolo jako se zakašljao, odmah se trčalo u ljekarnu po maske; Stavili su ih svi osim Paola, razlog je ‘genijalan‘

Piše Katarina Marić Banje
17. veljače 2020. - 15:00
IlustracijaAFP

Imotska policija, splitski sud i Zatvor na Bilicama spremni su za koronavirus, dokazano je prošli tjedan. Na snimci iz sudnice svi prisutni imaju zaštitne maske i medicinske rukavice, a ubrzo smo saznali kako je došlo do toga.

Uzbuna je nastala kada su policajci Postaje granične policije Imotski doveli na Županijski sud u Splitu dvojicu Talijana osumnjičenih za šverc devet migranata, iračkih i afganistanskih državljana. Policajci su na sebi imali zaštitne maske i rukavice te su pojasnili da su mjere opreza poduzete jer je mlađi Talijan Paolo A.(30) jako kašljao.

Kako su on i kompanjon Carmine R. (67) bili u bliskom kontaktu s izbjeglicama koje su prelazile brojne granice, posumnjalo se da su prošli i blizu područja ugroženog koronavirusom. Stoga su policajci, predostrožnosti radi, sebe osigurali. Pošto Talijani nisu imali maske na licu, već samo lisičine na rukama, u trenu je na sudskom hodniku nastala panika.

- Što ćemo mi sad? - pitao je netko policajce.

- Ne brinite, dali smo mu mi Lekadol! - lakonski je ovaj odgovorio ispod maske na licu.

Drugi policajac se u jednom trenu zakašljao, ali je odmah pojasnio: “Sve u redu, ja sam samo prehlađen!”

Međutim, kako se procijenilo da policijska mirnoća nije dovoljna zaštita od eventualne zaraze u trenu se otišlo u najbližu ljekarnu po medicinsku zaštitu. Nakon toga je provedeno ispitivanje privedenih Talijana pred zamjenicom Općinske državne odvjetnice koje je snimljeno.

Svi u prostoriji i ispred nje su imali maske i rukavice: Talijani, njihovi odvjetnici, tužiteljica, zapisničarka, informatičar, policajci iz Imotskog i pravosudni policajci sa suda. Nakon što su iznijeli obranu, odlučivalo se o određivanju istražnog zatvora te su dovedeni pred suca istrage gdje su također svi imali zaštitnu opremu.

Određen je istražni zatvor, ali su Talijani prije Bilica odvedeni na zarazni odjel KBC Split na pregled. Nakon toga su smješteni u splitski zatvor, u mini-karantenu, obojica u istu ćeliju odvojeni od ostalih pritvorenika. Kako je za dan dva Paulu bilo bolje, o tome je obaviješten i splitski sud gdje su odahnuli svi koji su imali kontakta s njim.

Ilegalci su smješteni u jedan od splitskih domova. Talijani se sumnjiče da su se s osobom po imenu Aziz dogovorili da će za 400 eura po osobi preko Hrvatske do Slovenije ilegalno prevesti strane državljane.  Aziza je poznavao Paolo jer je od njega u Rimu kupovao marihuanu. Tako su obojica Talijana došli u Hrvatsku te je Paolo A. u Mercedes u Vinjanima Gornjima ukrcao pet Iračana, a Carmine R. u Renault Clio tri Afganistanca i jednog Iračanina.

Ilegalci su došli u Hrvatsku kroz šumu iz BiH uz pomoć dva vodiča, ispričali su kasnije policiji. Talijani su se s dva vozila i migrantima uputili prema autocesti A1, ali ih je u ranim jutarnjim satima presrela policija  kojoj su pokušali pobjeći. Ne obazirući se na pokušaje da ih zaustave, Talijani su vozilima razbili rampu na naplatnim kućicama i uključili se na autocestu u smjeru Zagreba, ali ih je policija uspjela blokirati i uhititi. Tijekom privođenja u PGP Imotski Paolo je stalno kašljao pa je procijenjen kao uhićenik rizičan po zdravlje ostalih. 

#KORONAVIRUS#SPLIT

Izdvojeno

06. srpanj 2020 20:05