StoryEditor
Split‘ZATOČENI‘ NA BRODU

Pandemija potaknula Ministarstvo mora na promjenu propisa: pomorcima će se produljiti valjanost matrikula i medicinskih certifikata

29. svibnja 2020. - 09:33
Kruh sa sedam kora u aktualnoj pandemiji dodatno je otvrdnuo, mnogi još ne mogu naći put do sigurne iskrcajne lukeTOM DUBRAVEC/HANZA MEDIA

Zbog izvanredne situacije koja je nastala zbog pandemije koronavirusa, Ministarstvo mora odlučilo je usvojiti mjere za pomorce koji nisu u mogućnosti obnoviti sve dokumente potrebne za rad na brodovima u domaćoj i međunarodnoj plovidbi.

Resorna administracija odlučila je odobriti općenito produljenje važenja osobnih dokumenata članova posada kako bi im se omogućio legalan rad. Ministarstvo je valjanost hrvatske svjedodžbe o osposobljenosti (CoC) i svjedodžbe o dopunskoj osposobljenosti (CoP), koje ističu prije 18. rujna ove godine općom mjerom produljilo do najviše tri mjeseca, pri čemu pomorci koji će biti obuhvaćeni ovim propisom neće morati podnositi dodatan zahtjev.

Što se tiče medicinskih certifikata, domaće pomorske vlasti su također odlučile da se valjanost certifikata članova posada koji ističu prije 18. rujna dodijeli produžena valjanost na rok do tri mjeseca, a pomorci na koje se ovo odnosi također neće morati podnositi zahtjev.

Valjanost hrvatskih odobrenja bit će vezana za valjanost nacionalnih svjedodžbi o osposobljenosti pomoraca (CoC) i svjedodžbi o dopunskoj osposobljenosti (CoP). Ako se nacionalne svjedodžbe ponište, bit će moguće podnijeti zahtjev Ministarstvu mora za novo odobrenje. Pomorcu će u tom slučaju biti dana privremena potvrda koja vrijedi najviše tri mjeseca.
Također je donesena odluka da se valjanost pomorskih knjižnica, dozvola za ukrcaj i osobnih isprava članova posada koje istječu prije 18. rujna produlji do tri mjeseca, pa pomorci na koje se odnosi ova odluka također neće morati podnositi prijavu.

Zbog cjelokupne globalne situacije oko pandemije koronavirusa, mnogi pomorci ostali su na brodovima i postoje poteškoće oko organiziranja njihova povratka u domovinu, što, naravno, uključuje i hrvatske pomorce. Slijedom toga brodovlasnicima je dopušteno produljenje valjanosti sporazuma o radu ako se član posade na kojeg se to odnosi slaže s produženim razdobljem i ako je cjelokupan postupak usklađen s važećim kolektivnim ugovorom. U toj situaciji je potrebno sklopiti dodatak ugovora o zapošljavanju pomoraca pod istim uvjetima kao i temeljni sporazum.

Ministarstvo mora će obavijestiti sve zainteresirane organizacije - Međunarodnu pomorsku organizaciju (IMO), Međunarodnu organizaciju rada (ILO), Europsku komisiju i druga tijela o donesenim mjerama, a svi zainteresirani mogu ih pronaći na službenim stranicama resorne administracije (www.mmpi.hr). Za sva dodatna pojašnjenja moguće je obratiti se na adresu elektroničke pošte: pomorci@pomorstvo.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

17. siječanj 2021 12:36