StoryEditor
SplitKAMPANJA UDRUGE MoSt

Pandemija ozbiljno ugrožava mentalno zdravlje mladih; sada već imamo anksiozne i depresivne osnovce, koji su skloni samoozlijeđivanju, poremećajima prehrane...

22. studenog 2021. - 16:06

U sklopu kampanje "Ajmo govorit o zdravlju, mentalnom zdravlju!" koju provodi Udruga MoSt, na mostu ispred ulaza u Sveučilišnu knjižnicu do 28. studenog postavljena je izložba plakata posvećena mentalnom zdravlju mladih.

Na 20-ak plakata su različite informacije o mentalnom zdravlju, kroz QR kodove, web stranice i adrese, upute kako možemo zaštititi i osnažiti djecu i mlade, kako im pružiti podršku i pomoć u njihovim formativnim godinama.

Na dijelu plakata su i pojašnjenja kako odrasli, roditelji i nastavnici, lokalna zajednica i država mogu preventivno djelovati stoga se kampanjom podiže i razina odgovornosti i znanja o mentalnom zdravlju, što je još uvijek velika tabu tema.

image
Paun Paunović/Cropix

- Izuzetno je važno govoriti o ovim vremenima u kojima odrastaju naši mladi. Vrijeme pandemije učinilo je dodatni teret na njihove živote.

Odrastati kada ne znate hoćete li imati nastavu, možete li se družiti, kada su svi oko vas online, kada komunicirate samo virtualno, sve to utječe na formiranje mladih, te im treba biti pomoć i podrška.

A brojke nas brinu jer 50 tisuća mladih u svijetu godišnje počini samoubojstvo. U Hrvatskoj svaki peti mladi čovjek ima neki od problema mentalnog zdravlja - upozorila je Đordana Barbarić iz MoSt-a.

image
Paun Paunović/Cropix

Njezine riječi potvrdila je iz prakse prof. psih. Davorka Kovačić Borković, voditeljica Savjetovališta za djecu i mlade pri Službi za mentalno zdravlje županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

- Mlade generacije su najviše izgubile i propatile u ovom pandemijskom vremenu. Problema je bilo i prije, no pandemija ih je samo produbila.

Dobna granica se spustila pa sada imamo osnovce s problemima vezanim uz anksioznost, depresiju, samoozlijeđivanje, poremećaje prehrane, što je prije bio slučaj samo sa srednjoškolcima.

Najteže je djeci koja su i prije bila povučena jer su se sada još više povukla u sebe. Psihološka struka imat će jako puno posla kako pomoći toj djeci - naglasila je Kovačić Borković.

image
Paun Paunović/Cropix

S mladima se svakodnevno na poslu susreće i Josipa Vučica, socijalna pedagoginja Udruge MoSt.

- Emocionalne poteškoće, depresivnost, povlačenje u sebe, izoliranost, poremećaji u prehrani, teško uspostavljanje socijalnih kontakata, sve je to očito kod današnjih mladih.

Uključujemo ih u savjetodavni rad, kao i njihove roditelje, edukacije, volonterstvo, nudimo pomoć vršnjaka, a sve s ciljem prevencije problema u ponašanju. Mentalno zdravlje je pravo djece i mladih i svaka odrasla osoba im može u tome pomoći! - poručila je Vučica.

Podršku ovoj kampanji pružili su i prof. dr. sc. Goran Kardum, prorektor za nastavu Sveučilišta u Splitu, Bojan Ivošević, zamjenik gradonačelnika, Marina Vidović, predsjednica udruge Feniks Split, Goran Biličić iz Info Zone, Tonči Visković i udruga "Momentum", inače voditelj projekta "Ubijmo dosadu".

Svi oni na svoj način nude programe podrške i kvalitetno osmišljenog vremena za mlade u Splitu. Ivošević je najavio kako Grad Split upravo donosi strategiju do 2030. godine u kojoj će biti zastupljeno i mentalno zdravlje mladih, a tu je i novi Savjet mladih Grada Splita sa svojim aktivnostima što je dobar znak da se o mladima u gradu počinje ozbiljnije razmišljati.

U Hrvatskoj se procjenjuje da oko 49.tisuća djece živi s nekim od mentalnih poremećaja

UNICEF je objavio najnovije istraživanje o stanje djece u svijetu 2021., a Mreža mladih Hrvatske iznijela je i svoje rezultate istraživanja.

- Svjetska zdravstvena organizacija već niz godina upozorava na epidemiološke podatke mentalnih poremećaja kod djece i mladih i navodi kako svako peto dijete, odnosno 20 posto djece, ima neki mentalni poremećaj.

Tek svako peto dijete od onih koji imaju neki problem mentalnog zdravlja, dobiva adekvatnu stručnu pomoć.

Najnovije dostupne procjene ukazuju na to da na globalnoj razini s dijagnosticiranim mentalnim poremećajem živi više od 1 od 7 adolescenata u dobi od 10 do 19 godina.

Gotovo 46 tisuća adolescenata počini samoubojstvo svake godine, što je među prvih pet uzroka smrti u toj dobnoj skupini - upozorenje je iz ovog istraživanja.

U Hrvatskoj se procjenjuje da oko 49.272 djevojčica i dječaka živi s nekim od mentalnih poremećaja. Pritom je učestalost nešto veća kod dječaka, nego kod djevojčica.

U Europi je samoubojstvo drugi najčešći uzrok smrti među mladima u dobnoj skupini od 10 do 19 godina. U prosjeku 1 od 5 mladih u dobi od 15 do 24 godine izjavilo je da se često osjeća depresivno ili ima slab interes za obavljanje raznih aktivnosti.

Činjenica je da je već trećom godinom pandemije COVID-19, mentalno zdravlje i dobrobit djece i mladih i dalje je itekako ugroženo.

Mnoga djeca su izravno pogođena zatvaranjima i ograničenjima, dok je više od 1,6 milijardi djece pretrpjelo neki oblik gubitka u polju obrazovanja.

Zbog prekida redovnih životnih rutina, obrazovanja i rekreacije, kao i brige za obiteljske prihode i zdravlje mnogi mladi ljudi osjećaju strah, ljutnju i zabrinutost za svoju budućnost.

Iz istraživanja Mreže mladih Hrvatske pokazalo se kako se kod nas mentalno zdravlje ne shvaća ozbiljno.

- Nedostaje nam stručnjaka, odnosno psihologa i psihijatara za djecu i mlade, mladi ne znaju gdje se obratiti, velika je potreba za prevencijskim radom, potrebno je educirati stručni kadar i nastavnike u školama kako pravilno reagirati kada se javi ova problematika...

Nužna je jasnija poruka sustava da se ne prihvaća govor mržnje, nasilje i diskriminacija prema specifičnim skupinama mladih (LGBTIQ, Romi, migranti…), potrebna je kontinuirana podrška mladima iz alternativne skrbi, te onima s problemima u ponašanju, a psihosocijalnu podršku trebaju i mladi roditelji, kao i edukacija tijekom trudnoće, poroda i ranog razdoblja djetinjstva - izneseno je u istraživanju Mreže mladih Hrvatske.

Preporuke su da hitno treba početi ulagati u mentalno zdravlje djece i adolescenata u svim sektorima, razvijati programe roditeljstva koji promiču odgovornu njegu i skrb te podržavaju mentalno zdravlje roditelja i njegovatelja, osigurati podrške mentalnom zdravlju u školama kroz kvalitetne usluge i pozitivne odnose. Konačno, treba reagirati na vrijeme na probleme mladih i prekinuti tišinu koja okružuje mentalne bolesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. siječanj 2022 04:04