StoryEditor
SplitODNIJA VRAG PRIŠU

Palačinkarnica ‘Denis‘ skoro dvije godine radi bez ‘papira‘, ilegalnu betonizaciju snimio Google, a vlasnik tvrdi: Falija san, papiri će za koji dan

Piše Ivana Perković
2. studenog 2020. - 08:47

Komunalni nered bio je i ostao jedna od glavnih tema u Splitu, a u demonstraciji takvog pristupa prema javnim površinama je prednjačio dio ugostitelja.

Bilo je tu svega, od viška stolova, ilegalnih reklama i rekvizita, uništavanja kulturnog dobra do potpuno bespravnih objekata. Pod pritiskom javnosti i medija, problemi su se rješavali jedan po jedan, puževim korakom, a onda je koronavirus pritisnuo "stop".

Bez sezone nije bilo ni mogućnosti za novu epizodu udara na zajedničke nam površine, barem ne u dotadašnjoj mjeri.

No, prije negoli je pandemija stupila na scenu, dok su oči zainteresiranih Splićana bile okrenute prema staroj jezgri i ugostiteljima koji u njoj ordiniraju, na Poljičkoj cesti, iznad bolnice na Firulama, nesmetano je radila jedna od popularnijih palačinkarnica. Moglo bi se reći da su njezini vlasnici čuvali pravu slatku tajnu, a nije se radilo o receptu za palačinke.

Ugostiteljski objekt "Denis" od početka 2019. godine radi ilegalno. Tada je, naime, istekao ugovor s Gradom za korištenje javne površine, a novi nikad nije potpisan.

Kako neslužbeno doznajemo, razlog tome je nemogućnost vlasnika da nabavi potvrdu o nepostojanju dugovanja prema gradskoj "blagajni", što ga nije sprječavalo da nastavi raditi.

Prema riječima Damira Ordulja, šefa komunalaca, na ime obrta "Midas", koji stoji iza lokala "Palačinke Denis", ispisano je devet prekršajnih naloga u pojedinačnim iznosima od 5000 kuna, četiri rješenja o uklanjanju štekata, a ugostitelj je nekoliko puta i prijavljen Građevinskoj inspekciji budući da je kiosk s vanjskim dijelom proširio na oko 40 četvornih metara.

No, ništa ne pomaže. Službe iz Banovine su nekoliko puta građevinskim inspektorima slale požurnicu, ali nisu dobile nikakvu reakciju. Inspektori su, doznajemo, na teren ipak izišli, i to nakon upita iz medija. Potvrdili su da je objekt proširen bez građevinske dozvole:

- Građevinska inspekcija Državnog inspektorata obavila je nadzor nad izgrađenim ugostiteljskim objektom na katastarskoj čestici 13654/1 u Splitu.

Nadzorom je utvrđeno da je investitor izgradio predmetnu građevinu bez prethodno ishođene građevinske dozvole. Slijedom navedenog, stečeni su uvjeti za pokretanje upravnog inspekcijskog postupka koji je u tijeku.

Obrt "Midas" je u suvlasništvu braće Denisa i Ivice Pirića. Kontaktirali smo Ivicu Pirića, inače bivšeg nogometaša Hajduka, Zagreba i kapetana RNK Split, a danas počasnog konzula Ukrajine u Hrvatskoj.

On je nekoć s bratom, kako kaže, vodio palačinkarnicu, svjestan je da postoje nekakvi problemi, ali ističe da već desetak godina s njom nema nikakve veze.

Njegov brat Denis tvrdi da je riječ o "nesretnom spletu okolnosti".

- Falija sam, krivoj osobi sam dao povjerenje na riječ, bez ikakvog papira - govori Denis Pirić i dodaje da je čovjek (kojeg nije imenovao, op.a.), uz njega u posljednje vrijeme vodio palačinkarnicu, a on nije dovoljno budno pratio što se događa.

- Bio sam tu svaku večer, ali nisam kontrolirao. Sad ću se ponovno aktivirati i to će sve biti jedan kroz jedan. Dobit ću ako Bog da, idući tjedan sve papire i dozvole. U utorak ili srijedu najdalje - kaže Denis samouvjereno.

Na pitanje je li mu dolazila Građevinska inspekcija odgovara da jest:

- Bio je jedan gospodin i rekao da donesem papire. On kaže da ne vidi nikakve probleme. Ništa nije nadograđeno, na bočnu stranu smo stavili PVC radi propuha.

To je najmanji problem skinuti, ionako su vrata stalno otvorena - naglašava naš sugovornik, a krov koji natkriva ovaj impozantni "kisok", čineći ga svime osim jednostavnom građevinom, ne komentira.

Donedavno je pred objektom bio i niz improviziranih betonskih "rampi" koje vode s pločnika izravno na Poljičku cestu. Denis Pirić kaže da s tim nema nikakve veze:

- Kad sam ja to uzeo, takvi prilazi su već bile stavljeni, starije je to od mene. Gospodin iz Građevinske inspekcije se uvjerio da nema nikakvih rampi, da ne postoji ništa. Bio je zatečen da je ovo netko prijavio, kaže da ne vidi ništa sporno.

I istina, improvizirane pristupne kosine uz "korniž" su odnedavno uklonjene, ali kao za vraga, postupak ilegalne betonizacije zauvijek je ostao zabilježen u bazi računalnog sustava Google Maps.

U to vrijeme, kako Google kaže u studenome 2011. godine, palačinkarnica "Denis" imala je vanjski štekat s plavim visokim stolovima i sjedalicama, a upravo su ti stolci poslužili da zagrade put pješacima kako ne bi pokvarili ovo umjetničko djelo prije sušenja betona.

image
Betoniranje 'rampe' pred palačinkarnicom 
Google Maps Screenshot

Spomenimo i da nešto zapadnije, kod pješačkog prijelaza gdje joj je i mjesto, već postoji prava "rampa" za pješake i osobe s invaliditetom, pa se može samo pretpostaviti čemu je služilo još pet improviziranih.

Da sumiramo, splitski komunalci od početka 2019. pokušavaju ukloniti ilegalni objekt, ne pomažu ni "masne" kazne ni odnošenje stolova i sjedalica, građevinski inspektori ne reagiraju niti kada iz "zovu" iz Grada, a ugostitelj koji i dalje radi na lokaciji za koju nema dozvolu i u objektu za koji, također, nema dozvolu, nakon gotovo dvije godine bez papira samouvjereno tvrdi da će ih imati prije kraja idućeg tjedna...

item - id = 1054879
related id = 0 -> 1137193
related id = 1 -> 1137174
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2021 19:40