StoryEditor
Splitmirni prosvjed

'Padamo s nogu od posla, naš rad treba priznati i cijeniti': pred KBC-om Split prosvjedovale medicinske sestre i tehničari, pridružili im se liječnici

4. rujna 2019. - 16:51
kbc_split8-040919

Nedavno je bio natječaj za primanje u radni odnos električara. Čovjek se javio na natječaj, zadovoljio uvjete natječaja, došao raditi, radio je mjesec dana i dao je otkaz. Otkaz je dao, jer ima bolje uvjete rada kod privatnika nego u KBC-u Split. E, upravo zbog toga i zbog takvih slučajeva mi smo mirno prosvjedovali ispred KBC-a Split, kazuje nam Kaja Kalinić, predsjednik splitske podružnice Samostalnog sindikata zdravstva u KBC-u Split.

Kalinić je skrenuo pozornost i na nemogućnost određenog dijela radnika u KBC-u Split koji ne mogu iskoristiti svoj godišnji odmor.

- Tu prvenstveno mislim na radnice u bolničkoj kuhinji. Tamo nedostaje 20-tak radnica da bi bili "pokriveni" kako treba. Stoga ove žene koje rade u kuhinji "padaju s nogu" od posla, ne staju ni minutu i ne mogu iskoristiti svoje godišnje odmore, jer nema tko raditi. Znam da je bio raspisan javni natječaj za primanje u radni odnos 16 djelatnica u bolničkoj kuhinji, ali koliko znam još nitko nije primljen. U kakvim uvjetima radimo, najbolje pokazuje podatak da je KBC Split nekada imala četiri ili pet vodoinstalatera, a danas ima samo jednog, kazuje Kaja Kalinić.

"Glavna zvijezda" mirnog prosvjeda nazvanog "Pet do dvanaest" ispred KBC-a Split bila je medicinska sestra Silvana Ganza, predsjednica splitske podružnice Hrvatskog sindikata medicinskih sestara i tehničara, koja je od 200-tinjak okupljenih prosvjednika, ispred KBC-a Split na Firulama dobila aplaz kojeg se ne bi posramila ni Kolinda Grabar - Kitarović.

- Okupili smo se ovdje da još jednom, po tko zna koji put skrenemo pozornost na mnogobrojne probleme unutar zdravstvenog sustava. Sindikati godinama upozoravaju na manjkavosti s kojima smo suočeni, stoga zahtjevamo povećanje koeficijenata složenosti posla, odgovarajuće uvjete rada, poštivanje kolektivnih ugovora. Plaće u sustavu zdravstva su ispod nacionalnog prsjeka u odnosu na mnoge zemlje EU. No, plaće nisu jedini problem s kojima se liječnici, medicinske sestre/tehničari, fizioterapeuti, laboranti, kuhari i ostali zdravstveni i nezdravstveni radnici susreću, istaknula je Ganza.

Kako je Ganza istaknula u sustavu zdravstva je puno propusta i zanemarivanja.

- Jedan od gorućih problema su neadekvatni uvjeti rada, neprovođenje zaštite na radu, sve veća izloženost agresiji i fizičkim napadima koji su u zdravstvenim ustanovama sve učestaliji, istaknula je Ganza.

Na kraju se upitala, do kada će to biti tako i hoće li biti tako dok se svi, "trbuhom za kruhom" ne isele iz RH.

- Radimo jako puno i želimo raditi, no tražimo da se naš rad prizna i cijeni, da se osiguraju adekvatni uvjeti rada dostojnog čovjeka. Stoga, tražimo pravednu i dostojanstvenu plaću za svoj rad, zaključila je Silvana Ganza.

Jedna od onih koja je došla prosvjedovati bila je i viša medicinska sestra Damira Balić, voditeljica Dnevne bolnice na onkologiji.

- U Dnevnoj bolnici oonkologije radi 12 medicinskih sestara, a trenutačno su četiri na bolovanju. Stoga, nas preostalih osam sestara brine dnevno o 70 do 100 pacijenata. Dakle, radi se o njezi i brizi o najtežim pacijentima. Mogu reći da je osam sestara mali broj i da bi minimalno bilo potrebno 10 medicinskih sestara na toliki broj pacijenata, istaknula je Balić.

Nažalost sve se više bilježi porast onkoloških bolesnika.

- Prije bi ih dnevno imali od 40 do 50, a sada ih imamo u Dnevnoj bolnici minimalno 70. Puno posla, a malo sestara. Mora se nešto promijeniti, rekla je Balić.

Dok je trajao prosvjed na Firulama, njihove kolege s Križina su se također "spustile" ispred zgrade bolnice na Križinama i prosvjedovale u pet do dvanaest.

Potpora Kristianu


Na marginama mirnog prosvjeda "Pet do dvanaest" održan je skup potpore preminulom Kristianu Vukasoviću. Sa velikim lancunom, na čijoj je jednoj strani pisalo Kristian Vukasović, a na drugoj Pravda došlo je prosvjedovati troje naših sugrađana, od kojih su dvojica držala lancun, dok je treći bio sa strane kao svojevrsni glasnogovornik.

- Došli smo prosvjedovati i tražiti pravdu za malog Vukasovića. Neka se napokon nešto pokrene u ovoj zemlji, rekao je jedan osd njih.

Svu trojicu prosvjedika, policija, koja je osiguravala prosvjedni skup zdavstvenih sindikata, legitimirala je.

item - id = 621673
related id = 0 -> 1021895
related id = 1 -> 1021997
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. rujan 2021 19:40