StoryEditor
Splitsplitska trajektna luka i centar grada puni turista

PADAJU REKORDI U splitskoj luci 30.000 putnika, feragosto uranio par dana

Piše PSD.
31. srpnja 2011. - 20:39

Tijekom subote kroz splitsku trajektnu luku prošlo je čak 30 tisuća putnika. Ante Mrvica, koordinator “Jadrolinije” za splitsko plovno područje, nije krio zadovoljstvo brojkom ali i urednim protokom putnika i prometa.

- Brojka od 30 tisuća putnika kroz luku kazuje kako je ovo najbolja subota ove ljetne sezone po broju putnika. Vidi se da je počeo i talijanski feragosto. Oko 500 gostiju u subotnje je jutro došlo iz Italije, a očekujem sljedeći tjedan veći val dolaska Talijana.
Promet prema otocima bio je redovan, s tim da je na liniji prema Supetru u 13.30 uvedena jedna izvanredna linija. Gužve nema, promet se kroz Zvonimirovu ulicu odvija normalno. Što se strukture gostiju tiče, prevladavju Česi, Slovaci, Slovenci, kao i drugi naši vjerni gosti - izvijestio nas je koordinator Mrvica.

Strancima ništa ne smeta

Pitamo koordinatora koliko je kišno vrijeme koje je proteklih dana vladalo Dalmacijom utjecalo na dolazak gostiju. - Što se tiče inozemnih gostiju, nije ih ništa omelo. Ni kiša ni tuča. No broj domaćih gostiju osjetno je bio pao i to je bilo vidljivo.

S ljepšim vremenom doći će i domaći gosti - kazao je Mrvica. U lučkom portu, pokraj palače Lučke kapetanije, jučer se odvijala smjena gostiju na turističkim jedrenjacima kojih je bilo na vezu 20-ak. Osim toga, velikoj gužvi u splitskom portu pridonijela i su i dva kruzera, među njima i naš stari znanac “Nieuw Amsterdam” kompanije Holland America Line.

LUKA_TURISTI2-300711.1
Uskoro se gužva iz luke pretočila i na sve gradske ulice pa je trebalo dosta strpljenja za napraviti đir i učiniti spizu. Velika je gužva vladala i na autobusnom kolodvoru i na željezničkoj postaji, a vjerojatno zbog gužvi na cestama, neki su autobusi, poput beogradske Laste, kasnili s dolaskom i po nekoliko sati.

denis krnić
snimio mario todorić / cropix

Marenda na ulici

U samom centru Splita vladao je veliki šušur, a u gradskim zalogajnicama koje su nudile marendu nije bilo mjesta pa smo svjedočili prizoru kako u Ban Mladenovoj, pored Info-zone, skupina mladih marendaje na ulici iz plastičnih pjata.

Pri tome se ni najmanje nisu bunili, uživali su kao da jedu u najfinijem restoranu.

D.B.

LUKA_TURISTI1-300711.1

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. kolovoz 2022 18:41