StoryEditor
Splitduge LISTE ČEKANJA

Pacijenti se naruče na pregled, potvrde termin, pa se ne pojave: na Križinama od 19-ero zapisanih za ultrazvuk dojke i abdomena došlo samo njih osam!

15. srpnja 2020. - 16:30
Na ultrazvuk dojke i abdomena na Križine je došlo osam od 19 naručenih pacijenataBožidar Vukičević/HANZA MEDIA

Nedostatak MR-ova, MSCT-ova, liječnika, medicinskih sestara, termina i tko zna još čega, razlog su zbog čega u hrvatskim bolnicama postoje liste čekanja za razne preglede i pretrage.

No, jedan od razloga je i neodgovornost samih pacijenata, koji se ne odazivaju, odnosno ne dolaze na preglede ili pretrage u zakazanim terminima. Naravno, golema većina takvih uopće ne obavijesti bolnicu da neće doći na pregled ili pretragu i na taj način onemogućava da se taj "njegov" termin da nekom drugom pacijentu. Tako se, između ostalog "rađaju" liste čekanja.

Jedna takva priča, zbila se nedavno na Križinama, kada je poznati splitski radiolog naručio, odnosno imao naručeno 19 pacijenata, odnosno pacijentica na ultrazvuk dojke ili abdomena.

Čovjek je uredno došao na posao, "naoružao" se strpljenjem, jer priznat ćete, najteže je raditi s ljudima i krenuo odraditi svojih 19 naručenih pacijenata. No, na njegovu sreću ili nesreću, od njih 19 samo ih je na ovu pretragu došlo osam, dok ih je preostalih 11 "picalo". Naravno, nitko od tih 11 koji nisu došli, nije javio kako neće doći, već su termini ostali prazni i neiskorišteni, a mogao ih je iskoristi netko drugi, tko pretragu jedva čeka.

Drugi jedva čekaju

- Da bi stvar bila još gora, dan ili dva, prije zakazanih termina, večina tih koji nisu došli na pretragu, potvrdili su preko telefona, kako će doći jer su ih naše medicinske sestre nazivale kako bi potvrdili termin. Nama se stvara "rupa" u radu, drugi pacijenti koji bi to željeli, ne mogu ostvariti svoj pregled ili moraju čekati i onda se stvaraju liste - kazuje radiolog, koji je prije 10-ak dana više odmarao, nego što je radio, i to ne svojom krivnjom.

Međutim, o ovom problemu ne pišemo prvi put, a s njim se u svakodnevnom radu susreću bolnički radiolozi.

- Dnevno imamo između 10 i 20 posto takvih slučajeva od ukupno naručenih pacijenata. Ljudi potvrde da će doći na pretragu i onda na kraju ne dođu, a ti bi termini mogli biti iskorišteni za druge pacijente i onda bi zasigurno bilo puno manje liste čekanja - kazuje doc. dr. sc. Krešimir Dolić, šef bolničkih radiologa i zamijenik ravnatelja KBC-a Split.

I tako će biti sve dok neodgovorni pacijenti ne budu snosili odgovornost za neodazivanje na pretrage i zauzimanje termina drugim pacijentima, kojima ta pretraga može život značiti. U zapadnoj Europi, ako neki pacijent "preskoči" zakazani termin za pretragu plaća penale, odnosno zdravstvena mu ustanova uredno pošalje račun, isti onoliki, kao da je pretragu i obavio. Taj račun pacijent je dužan platiti.

image
Doc. dr. sc. Krešimir Dolić
Tom Dubravec/HANZA MEDIA
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2021 17:04