StoryEditorOCM
SplitKOMPLET PODRŠKE

Pacijenti na splitskim psihijatrijskim odjelima češto nemaju osnovne stvari, donji veš, četkicu za zube. Možete pomoći

Piše SPLIT SD
4. travnja 2023. - 16:02
Marina Vidović predsjednica udruge Feniks, Iris Marin Prizmić glavna sestra odjela za psihijatriju.  Jakov Prkić/Cropix

Udruga za promicanje mentalnog zdravlja "Feniks" pokrenula je humanitarnu akciju "Sitnice dostojanstvo znače", kako bi se osobama na višednevnom psihijatrijskom liječenju osigurale osnovne higijenske potrepštine i osobne stvari važne pri liječenju i oporavku.

Ova registrirana humanitarna akcija traje do 20. travnja, a namjera organizatora je prikupiti 20.000 eura, kojima će se osigurati 540 kompleta podrške do kraja godine, za sve hospitalizirane osobe na psihijatrijskim odjelima KBC-a Split, koji je i partner akcije.

Humanitarnu akciju su pokrenuli krajem ožujka i do sada su prikupili oko četvrtine potrebnih sredstava, zahvaljujući nizu pojedinaca i organizacija. Krenulo se i s javnom kampanjom kako bi se još više građana uključilo novčanom donacijom, a organizacije novčanom ili donacijom u naravi.

Komplet podrške čini platnena vrećica sa sljedećim "sitnicama": vlažne maramice, čokolada, plastična šalica s ručkom, bluetooth slušalice, krema, čarape, donji veš, četkica i pasta za zube, šampon i gel za tuširanje, dezodorans, bojice i bojanka za odrasle te pismo podrške i letak s informacijama o besplatnoj podršci u zajednici. Pojedinci mogu donirati novčano, skeniranjem QR koda preko Keks paya ili općom uplatnicom, dok organizacije mogu donirati i novčano i konkretne sitnice. Svi podaci dostupni su na web stranici udruge.

- Na ovu akciju sam se odlučila jer sam, kao osoba s bipolarnim poremećajem, i sama bila hospitalizirana i dobro znam da osobe na psihijatrijskim odjelima najčešće nemaju ni osnovne potrepštine, poput četkice za zube, donjeg veša ili gela za tuširanje - kaže Marina Vidović, predsjednica udruge i pokretačica ove humanitarne akcije, dodajući da ih bližnji rijetko posjećuju, da se osjećaju odbačeno i uniženo te da im ovom akcijom najviše žele pokazati da nisu sami, pomoći im da očuvaju vlastito dostojanstvo i olakšaju im oporavak.

image

Marina Vidović predsjednica udruge Feniks.
 

Jakov Prkić/Cropix

Mentalno zdravlje prepoznato je kao globalni zdravstveni prioritet, posebice nakon COVID-19 pandemije, koja je imala dodatni negativni utjecaj na psihičko zdravlje ljudi. Prema podacima Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo, u 2020. godini u Hrvatskoj su hospitalizacije zbog mentalnih poremećaja bile vodeća skupina u ukupnom broju dana bolničkog liječenja, s udjelom od čak 17,2 posto (više od jedne šestine). Splitsko-dalmatinska županija je po broju hospitaliziranih osoba zbog problema mentalnog zdravlja na petom mjestu, s 1.976 hospitalizacija u 2020. godini, od čega je više od polovice hospitalizirano u KBC-u Split.

Tomislav Franić, izv.prof., dječji psihijatar i psihijatar na Klinici za psihijatriju KBC- a Split rekao je da je ugodno iznenađen interesom, jer se o ovoj temi jako malo govori.

image

Iris Marin Prizmić glavna sestra odjela za integrativnu psihijatriju i Tomislav Franić dječji psihijatar

Jakov Prkić/Cropix

- Dvadesetak godina koliko se bavim psihijatrijom, nažalost, mogu potvrditi da stigma i dalje postoji, nije nestala, no činjenica da smo tu, da radimo, da govorimo i da se ovakva akcija pojavila govori da se stanje poboljšava. Očito je postoje udruge koje bude svjesnost i razmišljaju što možemo poduzeti u olakšavanju stanja pacijenata. Ova akcija je velika sitnica koja može pomoći onima koji su nepravedno marginalizirani, i koji zbog svoje psihičke bolesti lakše obolijevaju i od drugih bolesti. A odnos društva najbolje pokazuje situacija kad se dogodio COVID da su psihijatrijski odjeli po cijeloj Hrvatskoj prvi zatvarani - rekao je Franić.

A da su takvi pacijenti često zanemareni ne samo od svojih obitelji nego i cijelog društva, potvrdila je Iris Marin Prižmić, glavna sestra odjela za integrativnu psihijatriju pri KBC Split:

- Željela bih istaći da se doista divim Marini, snazi, entuzijazmu i volji da sve ovo pokrene. Mentalno zdravlje je zanemareno i ono što nas pacijenti pitaju na odjelu bude tužno. Ja doista mislim da je snaga u svima nama i da moramo podržati sve ovo - kazala je.

U kampanju su se i video porukama uključili brojni stručnjaci i poznate osobe, a na predstavljanju humanitarne akcije podršku je dala i Dina Levačić - daljinska plivačica, najmlađa žena koja je preplivala svih sedam svjetskih tjesnaca, inače i magistra edukacijske rehabilitacije te volonterka Udruge "Feniks".

image

Dina Levačić 
 

Jakov Prkić/Cropix

- Meni je izrazito drago što danas mogu podržati ovu akciju i da se priča o mentalnom zdravlju što više. Trebamo biti svjesni da nije to nešto što se događa nekome daleko u nekoj stranoj zemlji. Svakome se može dogoditi da završi na psihijatrijskom odjelu i ne treba postojati neka stigma. Pozivam sve da podrže ovu akciju jer svakome se može dogoditi da završi na nekom od kreveta bolnica pa da mu ove sitnice puno znače - poručila je poznata i energična plivačica.

- Ovakva vrsta male, ali važne i tople podrške zasad ne postoji, ni unutar niti van sustava. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite da zajedno doprinesemo ljudskom dostojanstvu osoba na psihijatrijskom bolničkom liječenju u KBC-u Split, smanjimo njihov osjećaj izolacije, olakšamo im boravak u bolnici i oporavak - poručila je na kraju Marina Vidović, dodavši kako se nadaju da bi ova akcija mogla postati trajni oblik podrške i potaknuti slične akcije po cijeloj Hrvatskoj.

image
Jakov Prkić/Cropix
image
Jakov Prkic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. prosinac 2023 02:53