StoryEditor
SplitDIJAGNOZA NA DALJINU

Pacijenti iz naše županije pretrage će uskoro obavljati u svojim domovima zdravlja, a snimke će radiolozi putem nove aplikacije daljinski očitavati

26. ožujka 2021. - 20:00
Projekt digitalne radiologije predstavili su dr. Marko Rađa, župan Blaženko Boban i mr.sc. Dino CarićVojko Bašić/Cropix

Uskoro će pacijenti u svih 12 ispostava Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije moći napraviti radiološku dijagnostiku u svojim domovima zdravlja, a za očitavanje svojih nalaza neće trebati ići u veći centar, nego će zahvaljujući digitalnoj radiologiji, odnosno ovom projektu, imati nalaz na "kućnom pragu".

Kazao je to župan Blaženko Boban u hotela "Cornaro", želeći naglasiti koliku će važnost za stanovnike imati projekt digitalne radiologije na području Splitsko-dalmatinske županije, koji je ovom prilikom jučer predstavljen.

- Unatoč mnogim našim nastojanjima unutar Splitsko-dalmatinske županije i našoj demografskoj politici da nam ljudi ostaju živjeti u Dalmatinskoj zagori, na otocima, naišli smo na niz problema u raznim segmentima, a posebno u segmentu zdravstva.

Koliko god novca uložili, koliko god uređaja nabavili, osnovni problem je čovjek, što uvijek govorim, zaludu nam projekti, ako nemamo ljude, tako je to i ovdje.

e-Dom zdravlja

Zato smo u tišini više godina radili ovaj projekt digitalizacije radiologije koji je ugledao svjetlo dana zahvaljujući ravnatelju Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije Marku Rađi, mr. sc. Dinu Cariću, dr. med. spec. radiologije, voditelju Odjela radiološke dijagnostike županijskog Doma zdravlja, županijskom Upravnom odjelu za zdravstvo, socijalnu skrb i demografiju, kao i Javnoj ustanovi RERA SD, koja je bila strateški partner kada je riječ o nabavi sredstava preko EU fondova - kazao je župan.

image
Blaženko Boban
Vojko Bašić/Cropix

Najavio je kako će tako i novih 19 uređaja biti raspoređeno po ispostavama, od toga 11 digitalnih rendgena, četiri digitalna mamografa i isto toliko digitalnih ultrazvuk uređaja.

- Naravno da na tome nećemo stati, radimo na tome da dobijemo kompletan e-Dom zdravlja kako bi i svi drugi segmenti unutar zdravstva bili dostupni svakom čovjeku unutar cijelog područja naše županije - poručio je župan, dok je detaljnije o nabavi novih uređaja govorio ravnatelj županijskog Doma zdravlja.

- Ovo je završetak procesa digitalizacije radiologije unutar Doma zdravlja, kada će svih naših 12 lokacija biti kompletno digitalizirano, i to s trenutno najboljom opremom koju je moguće nabaviti na tržištu. Taj proces je s idejom krenuo prije 15 godina, s fizičkom realizacijom prije devet godina, a sada ga praktički zaokružujemo najnovijom nabavom uređaja.

Tako je u tijeku natječaj za nabavu 11 digitalnih rendgena, dok je za nabavu digitalnih mamografa i UZV-a prethodno savjetovanje upravo završilo - kazao je Rađa, te dodao kako je Dom zdravlja prošle godine nabavio i četiri digitalna mamografa, a pretprošle i pet ultrazvučnih, pa je tako s ovih 19 uređaja ove godine projekt kompletno zaokružen.

image
Dr. Marko Rađa
Vojko Bašić/Cropix

- Cilj projekta je omogućiti što bolju zdravstvenu skrb svim stanovnicima županije. Naime, jednostavno ne možemo očekivati da u jednome mjestu stalno živi i radi bilo tko od specijalista radiologije.

Iduća nabava - CT

Na ovaj način inženjeri koji su na tim lokacijama odrađuju dio posla s pacijentom, dakle samo snimanje, a radiolozi koji se mogu sada nalaziti na bilo kojoj lokaciji mogu očitavati snimku s bilo kojeg područja naše županije - kazao je Rađa, napomenuvši kako i Županija i Dom zdavlja puno ulažu i u pogledu specijalizacija.

- Projekt digitalizacije omogućio nam je da ovim kontingentom nabave od 19 aparata zaokružimo jednu cjelinu i da postignemo jednu bazu koja je sada na europskoj i svjetskoj razini.

image
Mr. Dino Carić
Vojko Bašić/Cropix

Na ovome nećemo stati, ovaj temelj je dobra odskočna daska da kroz druge europske projekte i druge razloge kliničku dijagnostiku i dalje razvijamo.

To je sigurno u budućnosti i nabava CT aparata i njihovo raspoređivanje po cijeloj županiji, čime bismo konačno postigli, a to je ono što i Europa hoće, da onda tu tercijarnu bolničku zdravstvenu zaštitu rasteretimo i približimo pacijentu u mjestu stanovanja, znači da u Domu zdravlja pacijent obavi sve svoje preglede, ostane zdrav ili izliječen, a da samo bolesni idu u bolnicu - pojasnio je mr. sc. Dino Carić, istaknuvši kako novi uređaji imaju ogroman potencijal na neki način i za zadržavanje mladih radiologa.

item - id = 1086979
related id = 0 -> 1137894
related id = 1 -> 1137883
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2021 08:05