StoryEditorOCM
Splituzbuna

Pacijente KBC-a Split zgrozio prizor ispred ulaza na Firulama, a onda je stigao spasitelj Mario. Pogledajte ovo!

Piše Mirela Goreta
29. svibnja 2023. - 15:12
Pred ulazom u KBC Split nastanio se roj pčela kojeg je uklonio Mario Mrčela iz Hrvatske pčelarske službeSaša Burić/Cropix

- Riječ je o prirodnom procesu razmnožavanja pčela. U nekakvom staništu, u nekoj košnici u gradu ili nekakvom deblu, došlo je do velike reprodukcije i pčele su se razdvojile na dva dijela. Jedan dio napustio je to stanište i otišao dalje, u ovom slučaju pred ulaz u splitsku bolnicu, a drugi je ostao u staništu - objasnio je Mirko Ljubičić iz Hrvatske pčelarske službe 112 razlog nesvakidašnjeg prizora ispred KBC-a Split.

U puzajućem zelenilu kod glavnog ulaza splitsku bolnicu, tik uz dvije klupe, na gomili su se, organizirano, kako samo one to znaju, okupile pčele. Dovoljan razlog za uzbunu i poziv uznemirenih građana centru 112.

Na teren je ubrzo izašao Mario Mrčela iz Hrvatske pčelarske službe 112 i u petnaestak minuta riješio stvar. S potpunom opremom, usisao je pčele i preselio ih u pčelinjak na Turskoj kuli.

image
Sasa Buric/Cropix
image
Sasa Buric/Cropix

- Za taj gradski pčelinjak malo tko zna, a praktički 20-30 košnica egzistira u centru Splita. One će tamo dalje normalno funkcionirati - kaže Ljubičić dodajući kako su se pčelari, vidjevši potrebu za brojnim intervencijama sličnog tipa, samostalno organizirali prije tri godine. A sve zapravo zbog opstanka pčela, naravno i sigurnosti ljudi.

- Ranije su ljudi rojeve pčela palili, polijevali, rastjerivali na razne načine. Zato smo oformili Hrvatsku pčelarsku službu i dogovoru sa službom 112 izlazimo na teren. Kad oni zaprime poziv od građana, zovu nas i mi riješimo stvar. Izlazimo samo na pčele. U cijeloj toj priči mi smo volonteri, nismo vezani za nikoga. I zanima nas opstanak pčela, koje nakon ovakvih intervencije nastavljaju svoj život dalje, na pčelinjaku - govori Mirko Ljubičić u ime Hrvatske pčelarske službe 112 koja djeluje na području Splitsko-dalmatinske županije.

I njega poslijepodne, odmah nakon redovnog posla, čeka intervencija u Strožancu. S jednog dimnjaka, na visini od desetak metara, valja preseliti još jedan roj vrijednih kukaca bez kojih kojih ne bi bilo svijeta ni života kakav poznajemo.

image
Sasa Buric/Cropix
image
Sasa Buric/Cropix
image
Sasa Buric/Cropix
image
Sasa Buric/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 22:08