StoryEditorOCM
SplitAko prežive, pričat će

Pa je li ovo normalno?! Usred ljeta kad su paklene vrućine Grad u Botaničkom vrtu planira sadnju bilja vrijednog milijun kuna! Objasnili su nam kako će to izvesti i zašto kasni uređenje

Piše Tanja Giovanelli
2. srpnja 2022. - 09:10

Ima bit da ljetne vrućine pa ni pojačani toplinski valovi na našem području neće omesti sadnju bilja u završnoj fazi obnove splitskoga botaničkog vrta.

Ako je suditi po odgovoru iz Grada, gdje su za potrebe adekvatne i stručne sadnje kao investitori projekta angažirali poseban nadzor nad hortikulturnim radovima, čije stručno mišljenje sadnju u ovom periodu godine opisuje mogućom uz osigurane preduvjete i mjere održavanja, u vrtu će se uskoro, unatoč apelima ravnatelja vrta profesora Mirka Ruščića, saditi gotovo milijun kuna vrijedno zelenilo. Pa, iako to nije izravno potvrđeno, izgledno je i njegovo skoro otvorenje.

image

Profesor Mirko Ruščić
 

Duje Klarić/Cropix

Podsjetimo, prof. Ruščića nedavno smo zamolili da nas provede kroz vrt, ne bismo li doznali u kojoj su fazi radovi te kada se možemo nadati uživanju u novouređenoj oazi zelenila na južnim padinama Marjana.

Ako prežive, pričat će...

Doznali smo da se predstojeći radovi uglavnom svode na završno uređivanje okoliša i sadnju biljnog materijala. Sadnju koju je u ovo doba godine opisao kao nasilje nad biljkama, izrazivši bojazan da veći dio bilja neće preživjeti šok presađivanja u uvjetima kakvi se u tom smislu u praksi izbjegavaju.

No stručni nadzor očito ne dijeli njegovo mišljenje, a u Gradu im, kako su nam kazali, daju puno povjerenje.

– Tvrtka koja obavlja nadzor nad hortikulturnim radovima je na svim dosadašnjim sastancima iznijela svoje stručno mišljenje u vezi sadnje bilja u ovom periodu godine te je rečeno da je sadnja bilja moguća uz osigurane preduvjete, kao i osiguravanje mjera održavanja. Osigurani preduvjeti znače da izvođač radova pripremi tlo za sadnju bilja, da u rupe dodaje plodnu zemlju te da se osigura navodnjavanje za posađene biljke – stoji u odgovoru Službe za međunarodne i EU projekte.

image

Veliko je pitanje kako će se tek posađene biljke primiti usred ljeta

 

Joško Šupić/Cropix

Na pitanje tko će platiti štetu dogodi li se da dio biljaka, čija je procijenjena vrijednost kod planiranja projekta iznosila 1.245.585 kuna (bez PDV-a), ipak ne preživi ljetnu sadnju, dobili smo nedorečen odgovor.

Naime, s obzirom na to da je botanički vrt gradilišna zona, u nadležnoj gradskoj službi navode da je izvođač radova do primopredaje objekta obvezan održavati nasad, što znači i o svom trošku zamijeniti svaku biljku koja propadne.

A što će se dogoditi budu li biljke, što je i izglednije, pod visokim temperaturama i jakim suncem lagano propadale u razdoblju nakon primopredaje, zaključano je u sitnim slovima ugovora između investitora (Grad Split) i izvođača, koja smo pozvani pretpostaviti sklonima gradskom proračunu.

image
Duje Klarić/Cropix

Naplate jamstva

– Investitor je u ugovornim uzancama definirao naplate jamstava za uredno izvršenje ugovora, kao i jamstvo za otklanjanje nedostataka te ukoliko bude potrebe za aktiviranjem istih, to će i učiniti kako bi zaštitio interese investitora – u tome smislu navode u Banovini.

Osvrćući se na kašnjenje zbog kojeg se ni rok za dovršetak radova produljen do kraja svibnja nije pokazao dostatnim, pa se sada, moguće, nadaju uhvatiti korak kroz period za dovršetak administrativnog dijela projekta, ističu kako su u srpnju prošle godine od strane izvođača radova obaviješteni da su biljke koje su sastavni dio troškovnika i ugovora rezervirane, te da neće biti kašnjenja u dinamici radova. No, kako se, s obzirom na novonastalu situaciju na tržištu koje ima određene poremećaje, dogodio odmak u isporuci i radovima na samom gradilištu.

– S obzirom na to da je za utvrđivanje problematike bilo potrebno provesti detaljna istraživanja kako bi se ustanovilo da daljnja ulaganja u objekt neće imati utjecaja na potencijalne dodatne financijske posljedice, te kako se radi o građevinskim i hortikulturnim radovima na području koje je iznimno osjetljivo te zahtijeva prilikom svakog zahvata dodatne opservacije, na kašnjenja u provedbi ovog projekta investitor nije imao utjecaja niti ih je mogao predvidjeti – ističu u Banovini.

Moguće ponukani istupom prof. Ruščića, koji se i javno zauzeo za odgađanje sadnje do jeseni, protivno mišljenju stručnog nadzora prema kojemu se u Gradu ravnaju, kao prvi među mnogim razlozima kašnjenja, čak ispred poremećaja na tržištu uzrokovanih pandemijom COVID-19 i rata u Ukrajini, navode zakasnjelo pražnjenje velikog i malog staklenika, te sanitarnog čvora, ureda i praktikuma.

To je, navode u Banovini, bila odgovornost upravitelja vrta, dakle prof. Ruščiča, zbog čega je, kako navode, izvođaču bilo onemogućeno rušenje objekata. Ne govore o kolikom je kašnjenju riječ.

Sanacija suhozida

Nastavljajući nizati razloge kašnjenja, spominju probleme sa sanacijom suhozida koji su inicijalno, a na traženje konzervatora izvođeni bez vezivnog sredstva, da bi uslijed obilnih kiša u kolovozu prošle godine došlo do urušavanja jednog obnovljenog suhozida, što se, objašnjavaju, odrazilo na promjenu pristupa i dodatne radove sukladne mišljenju u tom kontekstu angažiranog revidenta za geomehaniku.

Vrijeme se, nadalje, kako doznajemo, izgubilo kod adaptacije poljske kućice, za koju se tek početkom radova utvrdilo u koliko je lošem stanju, te je nakon konzultacija sa stručnjacima, radi stabilnosti, dogovorena njezina opširnija razgradnja, a planove im je, kažu, pomrsila sanacija postojećeg biljnog materijala.

image

Zakomplicirala se obnova poljskih kućica

Duje Klarić/Cropix

– U veljači 2021. godine izvođač je zatražio označavanje biljaka i stabala koji se trebaju ukloniti kako bi mogao započeti s radovima na poljima. Biljke su označene od strane projektantice i upravitelja botaničkog vrta zaključno s travnjem 2021. godine – navode u tom smislu.

Naknadno je, doznajemo, a u konzultacijama sa strukom, odlučeno i da će se na pojedinim pozicijama višim od jednog metra postaviti ograde koje nisu predviđene projektom, a među neplaniranim zahvatima i troškovima spominje se i sanacija odrona na stijeni koji se dogodio za vrijeme radova, te, kako ističu, doveo do kašnjenja u provedbi ugovora koje investitor nije mogao predvidjeti.

Za kraj su se pozvali i na nastanak pukotine u stakleniku koja je uzrokovala odmak u provedbi ugovora, a zbog potrebe utvrđivanja njezina eventualnog daljnjeg širenja, te konačno i na poremećaje u opskrbi roba i proizvodnim procesima koji su nastupili kao posljedice pandemije COVID-19 i rata u Ukrajini.

image
Duje Klarić/Cropix

– Navedeni poremećaji su uzrokovali porast cijena i produljenje roka isporuke proizvoda i materijala, pa se materijal nužan za radove na gradilištu nije mogao nabaviti u predviđenim rokovima. Osim navedenih poremećaja, otežano je organiziranje radova zbog propisanih mjera izolacije i samoizolacije, u smislu osiguranja radne snage potrebne za izvođenje radova na gradilištu – zaključuju u gradskoj upravi.

image

Nova inoks ograda

Duje Klarić/Cropix

Četiri dodatka ugovora

Točne iznose ulaganja u Botanički vrt u Gradu će, kako navode, imati na kraju provedbe projekta, s obzirom na nepredviđene okolnosti koje su se pojavile tijekom gradnje, te iziskivale dodatne radove, kao i na izmjene projekta zbog kojih se neke od troškovničkih stavki nisu konzumirane.

Za sada su, dodaju, potpisali četiri dodatka ugovora s izvođačem radova u kojima je ukupna vrijednost radova povećana za 10 posto ukupne vrijednosti ugovora, od čega valja, napominju, još jednom odbiti nekonzumirane stavke troškovnika.

Na pitanje hoće li eventualno kašnjenje za sobom povući kakve penale vezane uz nepoštovanje rokova na koje su se obvezali kroz provedbu EU projekta, kojim je sufinanciran manji dio ukupne vrijednosti obnove, odgovorili su da termin "penali" ne postoji u provedbi ovoga ugovora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. lipanj 2023 17:25