StoryEditorOCM
Splitbez naknade

Pa dobro, kako je ovo moguće?! Veterani specijalne policije izgradili bespravni objekt do Vile Dalmacije i to uz blagoslov konzervatora i Banovine! Ali sad im je stigla inspekcija

30. ožujka 2022. - 13:32

Udruga veterana Specijalne policije BATT nije imala dozvole za “uređenje” staklenika smještenog u kompleksu Vile Dalmacije. Potvrdila nam je to građevinska inspekcija Državnog inspektorata nakon obavljenog inspekcijskog nadzora na objektu smještenom na Meštrovićevu šetalištu.

– Utvrđeno je da investitor izvodi rekonstrukciju građevine bez prethodno ishođene građevinske dozvole. Slijedom navedenog, građevinska inspekcija zatvorila je gradilište i pokrenula upravni postupak te će poduzeti daljnje mjere sukladno Zakonu – odgovorili su iz Državnog inspektorata za “Slobodnu”.

image
Joško Ponoš/Cropix

Tako je utvrđeno da je rušenje staklenika, pa onda zidanje unutar granica zone A kulturno-povijesne cjeline obavljeno protivno zakonu, ali zato uz suglasnost Radoslava Bužančića, šefa Konzervatorskog odjela u Splitu, i Ivice Leke, pročelnika Službe za gospodarenje gradskom imovinom, kao i Marija Negotića, tadašnjeg voditelja Odsjeka u Lekinoj službi.

Dakle, imamo dvije opcije: Bužančić, Negotić i Leko ne poznaju zakone RH ili Državni inspektorat ne zna raditi svoj posao. Morate priznati da uz sve suglasnosti zamjena staklenika na zaštićenom kulturnom dobru građevinom od crvene opeke već na prvu ne zvuči kao dobro rješenje. No spomenuti “dužnosnici” dali su suglasnost za radove, a Državni inspektorat utvrdio je da veterani Specijalne policije očigledno nisu smjeli dobiti navedene suglasnosti.

Prethodno odobrenje

- Konzervatorski odjel u Splitu dao je prethodno odobrenje Udruzi veterana Specijalne policije za sanaciju poslovne građevine prema idejnom rješenju koji je izradila za to ovlaštena tvrtka. Na temelju rješenja Konzervatorskog odjela, Služba je izdala suglasnost idejnom rješenju uređenja poslovnog prostora – potvrdili su iz Banovine.

Ali to nije sve. Iz nekog, nama još uvijek nepoznatog razloga, Grad je udruzi BATT na godinu dana besplatno dodijelio tri objekta na jednoj od najatraktivnijih lokacija u gradu, a mogu koristiti gotovo privatno kupalište. U rujnu 2020. godine u ime Grada Splita tadašnji gradonačelnik Andro Krstulović Opara potpisao je ugovor o korištenju triju objekata unutar kompleksa Vile Dalmaciji udruzi BATT na godinu dana, i to bez ikakve najamnine ili naknade.

Opće je poznato da je za udruge minimalna cijena najma gradske imovine jedan euro po četvornome metru, ali za BATT je zbog nekog razloga besplatno. Oči bode i podatak da se spomenuta udruga, bez obzira na to što ima potpisan ugovor na samo godinu dana, odlučila na sanaciju jedne od građevina a da nisu znali hoće li im ugovor biti produljen. A ugovor im s dolaskom nove gradske vlasti nije produljen.

Ugovor protivan zakonu

Iz Banovine nam nisu odgovorili na pitanje kako je moguće da se bilo kome besplatno dodijeli gradska imovina, te kako netko može posljednjih godinu i pol dana gradsku imovinu koristiti bez ugovora.

– Zakon ne poznaje mogućnost dodjele prostora bez ikakve naknade, i to na godinu dana, tako da ovi ugovori nemaju nikakav pravni temelj. Moralno gledajući, do ovoga nije smjelo nikad ni doći jer su besplatno dodijeljene prostorije na izuzetno atraktivnoj lokaciji – ustvrdio je bio Davor Matijević, šef splitskog SDP-a, kad je problematizirao takvu dodjelu gradske imovine.

image
Tom Dubravec/ Cropix

Nakon isteka jednogodišnjeg ugovora udruga je nastavila i dalje koristiti prostorije, potpuno bespravno, o čemu su pismenim putem obaviješteni gradonačelnik Ivica Puljak i njegov zamjenik Bojan Ivošević. Od Grada smo tražili da nam dostave važeći ugovor, a stigao nam je već spomenuti dokument koji je potpisao bivši gradonačelnik i koji je odavno istekao. Nismo dobili odgovor namjeravaju li produljiti “boravak” Udruzi veterana Specijalne policije te što će dalje poduzeti u tom pogledu.

Odgovor iz Grada još uvijek čekamo. Nisu nešto razgovorljivi ni u BATT-u. Pitanja smo im poslali e-mailom, ali Mladen Todorić, predsjednik Udruge veterana Specijalne policije, u razgovoru je priznao da ih je vidio, ali je naglasio da ne namjerava odgovoriti ni na jedno naše pitanje. Ranije se izjašnjavao o tom pitanju, ali tek očitovanjem u kojem iznosi svoju verziju priče. Na konkretna pitanja odbija odgovoriti. 

image
Joško Ponoš/Cropix
image
Joško Ponoš/Cropix
image
Joško Ponoš/Cropix
image
Joško Ponoš/Cropix
image
Joško Ponoš/Cropix
image
Joško Ponoš/Cropix
image
Joško Ponoš/Cropix
image
Joško Ponoš/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. lipanj 2023 20:04