StoryEditor
SplitMANJE POSLA ZA ISTU PLAĆU

Pa da ovo nije sve?! Dvojica pročelnika nisu htjela Puljku potpisati da odlaze prije isteka mandata pa je smišljeno genijalno rješenje. HDZ-ovac se ruga: ‘To je ta najmodernija administracija‘

Piše Milena Budimir
10. ožujka 2022. - 21:21

Premda se na sistematizaciji unutar Banovine još uvijek radi, uočili smo dvije promjene. Značajne, recimo. Čitajući Službeni glasnik Grada Splita, doznali smo kako je gradonačelnik Ivica Puljak potpisao izmjenu i dopunu Pravilnika o unutarnjem redu i načinu rada upravnih tijela Grada - i to u Službi za društvene djelatnosti i u Upravnom odjelu za komunalno gospodarstvo, redarstvo i mjesnu samoupravu.

Jednostavnije rečeno - od sada svaka od tih službi (odjela) može imati pomoćnika pročelnika, što do sada nije postojalo. Po definiciji to bi novo radno mjesto trebalo olakšati posao samog pročelnika, tako da mu pomoćnik/ca pomaže u usklađivanju rada ustrojstvenih jedinica unutar službe, sudjeluje u planiranju, vođenju i koordiniranju poslova iz nadležnosti službe, predlaže mjere za unaprjeđenje rada službe, daje stručna obrazloženja i upute...

Iza sve te sile riječi stoji vrlo jednostavna situacija. Naime, niti jedan pročelnik ne može biti smijenjen s tog mjesta dok mu ne istekne mandat. Osim ako svojevoljno potpiše kako odlazi. E sad, kako smo u više navrata o tome i pisali i polemizirali, nisu pročelnici baš voljni otići iz Banovine.

Zbog njih je i smišljeno radno mjesto pomoćnika.

Pametno odrađeno, pročelnicima se ponudi - za istu plaću i isti koeficijent - "niže" radno mjesto i svi mirni. A pročelnici će se birati javnim natječajem, kako je gradonačelnik i obećao prije negoli je izabran za prvog čovjeka grada.

U Upravnom odjelu za komunalno gospodarstvo, redarstvo i mjesnu samoupravu sada pomoćnik pročelnika postaje dosadašnji pročelnik Damir Ordulj, a u Službi za društvene djelatnosti pomoćnikom postaje Mate Omazić, donedavni šef.

image
Ivica Puljak i Mate Omazić
 
Sasa Buric/Cropix

Ove rošade "nisu dobro sjele" opoziciji, pa je prvi na njih reagirao HDZ-ov gradski vijećnik Jakša Balov kazavši kako su "maske pale".

- Gradonačelnik nam je obećao smanjenje broja zaposlenih i racionalizaciju gradske uprave. Očekivali smo uvođenje novih standarda u upravljanju i optimizaciji troškova. I osobno sam to iščekivao, tu najmoderniju administraciju u Hrvatskoj. A sad prestaju lijepe priče o studijama, ne spominje se više potreba smanjenja broja zaposlenih, a na površini je isplutala čista trgovina kako bi se u fotelje postavili novi, a svoji ljudi. Da je barem ovo uradio odmah, mogao je uštedjeti Splitu upotrebljivi iznos, komentirao je vijećnik dodavši:

- U ovom slučaju, samovolja je isprovocirana i istrgovana novim radnim mjestima koja će, naravno, stvoriti dodatni trošak gradskom proračunu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. kolovoz 2022 16:43