StoryEditorOCM
SplitTUGA U FRA BONINOJ

Ovu kućnu macu netko je na Spinutu izbacio iz transportera, susjedi su ogorčeni, kažu da nije prvi put... Godišnje 10.000 ljubimaca završi na ulici, ‘Prijatelji životinja‘ uputili su apel

Piše I.B.
9. prosinca 2021. - 07:18

Splićanka je u Facebook grupi svoga kvarta podijelila fotografiju kućne mačke koju je, kako kaže, netko iz transportera izbacio u Fra Boninoj ulici. Nekoliko kućnih brojeva dalje, ostavljen je i spomenuti transporter. 

image
Odbačeni transporter
Čitateljica Sd

Javili su se i ostali sugrađani koji su komentirali da su mačku viđali i ranije. Jedna od njih tvrdi da ju je hranila i na proljeće, a onda je životinja ponovno nestala. Nagađa se u komentarima i izbacuje li netko periodično životinju na ulicu ili je premješta s lokacije na lokaciju...

Iako ne znamo koji se razlog krije iza takvog čina dotičnog vlasnika ili vlasnice, Udruga Prijatelji životinja napravila je veliku analizu provedbe Zakona o zaštiti životinja koja je, između ostaloga, pokazala da se u Hrvatskoj godišnje napusti više od deset tisuća pasa i mačaka.

To su, kazuju, samo službeni podaci koje su prikupili od jedinica lokalne samouprave. Nije tu ubrojen velik broj kućnih ljubimaca koje zbrinu udruge i pojedinci.Dodaju da kupnja životinja izravno pogoršava već ionako tešku situaciju te apeliraju na sve da ne kupuju, već udomljuju pse i mačke.

- Ponavljamo da su napuštene životinje posljedica neodgovornosti i bešćutnosti pojedinaca! Ako u ovo predblagdansko vrijeme razmišljate o kupnji životinje za sebe, člana obitelji ili prijatelja, molimo vas da to ne činite. Nijedno biće ne smije biti odbačeno jer se nekome nije svidio poklon ili ga se zasitio nakon nekog vremena- ističu Prijatelji životinja. Navode da je važno mijenjati svijest i shvatiti da životinje nisu stvari pa niti ne bi smjele biti predmet trgovine i ishitreni prigodni poklon.

- Ako imate uvjete za skrb o životinji, udomite psa ili mačku iz skloništa ili od udruga za zaštitu životinja kako biste spasili život i udomljene životinje i one koja dobiva njezino mjesto u skloništu. Svi članovi obitelji trebaju donijeli promišljenu odluku i biti spremni sljedeći 15 do 20 godina godina brinuti o udomljenoj životinji, i kada idu na godišnji odmor i kada trebaju platiti kastraciju, cijepljenje i liječenje- naglašavaju iz Udruge pozivajući na odgovornost.

- Neka vas ovo blagdansko vrijeme potakne na posjet nekom od brojnih skloništa kako biste se susreli s osjećajnim bićima koja s bezgraničnim strpljenjem i vjerom čekaju svojeg čovjeka, nekoga tko će baš u njima vidjeti novog člana obitelji. Njihova ljubav i zahvalnost, koju će iskazivati do kraja svojega života, ne može se mjeriti vrijednošću novčanica jer ljubav se ne kupuje- poručuju Prijatelji životinja.

Pozivaju i one koji ne razmišljaju o udomljavanju da dijele na društvenim mrežama objave o životinjama koje traže dom, posjete sklonište, daruju napuštenim životinjama malo svojega vremena, odvedu ih u šetnju, postanu kum/a nekom od njih ili ih jednostavno počaste igračkom ili poslasticom.

- Udomljavanje je zaista plemenit čin, dok se kupovinom životinja podržava nemilosrdno tržište kućnih ljubimaca. Skloništa su preplavljena velikim brojem pasa svih dobi, veličina, boja i osobnosti, a svi su pod veterinarskom skrbi i spremni za udomljenje. Kada bi svi umjesto kupnje odabrali udomljavanje, sva skloništa bila bi prazna. Pomozite da se to i dogodi- zaključuju Prijatelji životinja

Analiza provedbe Zakona o zaštiti životinja, popis skloništa za napuštene životinje te informacije o važnosti udomljavanja pasa i mačaka umjesto kupnje životinja mogu se naći na njihovim stranicama

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. ožujak 2023 22:30