StoryEditorOCM
SplitBORANKA IDE DALJE

Ovog vikenda pošumljavat će se Žrnovnica i Donje Sitno, volonterima osiguran besplatan javni prijevoz, oprema i obrok. Evo tko sve dolazi

Piše Merien Ilić
23. listopada 2020. - 18:52

Ove subote i nedjelje u Žrnovnici održat će se prva ovogodišnja akcija Boranka, najveća volonterska akcija pošumljavanja požarišta Dalmacije, u organizaciji Saveza izviđača Hrvatske.

Početak za subotu je najavljen za u 10 sati u Žrnovnici, na požarištu preko puta Auto centra Teo, Ulica Ante Starčevića 153, dok Boranka u nedjelju starta na istoj lokaciji ali u 9 sati.

Svoj dolazak prvog dana najavili su izviđači iz Splita i Trogira, pripadnici Hrvatske ratne mornarice, članovi Udruge veterana domovinskog rata „Brodosplit“, članovi Hrvatskog planinarskog društva „Mosor“, studenti Kineziološkog fakulteta iz Splita te ostali građani.

Na akciji u subotu će osobno sudjelovati i Veleposlanik Kanade u Hrvatskoj, Nj.E. Alan Bowman.

Akcija pošumljavanja odvijat će se pod posebnim epidemiološkim mjerama, sukladno uputama županijskog stožera civilne zaštite.

Ukupan broj akcija i volontera biti će manji no proteklih godina, ali s obzirom da se akcije pošumljavanja odvijaju na otvorenom, biti će moguće održavanje dovoljnog razmaka među volonterima.

Boranka će se nakon Žrnovnice nastaviti i u Donjem Sitnom, gdje su nastale najveće štete u katastrofalnim požarima 2017. godine. Ukupno će se održati šest akcija tijekom tri vikenda u listopadu i studenom.

Volonterima će biti osiguran besplatan prijevoz od Grada Splita, s terminala u Sukojišanskoj, do lokacija pošumljavanja i nazad.  Svi volonteri dobit će zaštitnu opremu, opremu i alat za sadnju, sadnice, vodu za piće i hladni obrok.

Prije početka sadnje volonteri će na lokaciji proći kratku instruktažu koju će držati stručnjaci Hrvatskih šuma. Sve informacije i prijave za volontiranje u daljnjim akcijama pošumljavanja mogu se dobiti putem e-mailainfo@boranka.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. ožujak 2023 17:25