StoryEditorOCM
Splitnije loše, nije loše

Ovo su plaće splitskih direktora, neki su jači od Puljka! Rekorder je najdugovječniji među njima - 2688 laganih eura

Piše Gabrijela Radanović
12. travnja 2023. - 08:40

Koliko su puta dalmatinske matere neposlušnoj djeci ponovile da moraju zagrijati stolicu jer će u protivnom raditi kao škovacini? Nebrojeno, zar ne? Ovih dana mnoge su se ugrizle za jezik.

Prošlotjedni prosvjed radnika "Čistoće" koji su se izborili za bolju plaću, samo je ustvari još jedna potvrda da su mjesečni prihodi u brojnim drugim sektorima, izuzme li se turistički, toliko mali i nedostatni za pokrivanje osnovnih egzistencijalnih troškova. Dakle, radnici "Čistoće" imaju plaću koja bi se mogla nazvati solidnom, a sve niže od toga je mizerija u usporedbi s troškovima života. Mizerija s kojom brojni radnici jedva preživljavaju iz mjeseca u mjesec.

Ali koliko njihovi šefovi mjesečno uprihode. Tijekom prosvjeda zaposlenika "Čistoće", dogradonačelnik Bojan Ivošević branio je plaću Ivice Karoglana, direktora te komunalne tvrtke, koji mjesečno zarađuje 2366 eura (17.833 kune) prema podacima iz mirovinske kartice. Tu nismo uračunali sve dodatke koje prima na plaću, a priznao je da mu "penje" i do 20.000 kuna.

image

Ivica Karoglan

Duje Klarić/Cropix

Međutim, zanimljivo je da dogradonačelnici Bojan Ivošević i Antonio Kuzmanić imaju manju plaću od direktora "Čistoće". Kuzmanić zarađuje 2149 eura (16.191, kuna), a njegov kolega na istoj funkciji zarađuje 1898 eura (14.300 kuna). Jedino gradonačelnik Ivica Puljak višu plaću od Karoglana, 2439 eura ili 18.376 kuna.

No, postoje i direktori gradskih tvrtki koji imaju puno veću plaću od Karoglana, ali i od gradonačelnika Puljka, ako se vodimo podacima koje su podastrli Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa.

Apsolutni pobjednik je Petar Bilobrk, direktor "Lovrinca", čovjek koji je na čelu ove tvrtke od 2006. godine i samim tim najdugovječniji direktor svih splitskih gradskih firmi. Rijetki bi se požalili na takvu, jako dobru plaću u iznosu od 2688 eura ili 20.257 kuna.

image

Petar Bilobrk

Vladimir Dugandžić/Cropix

Zato se teško možemo sjetiti kada se Bilobrk žalio na uvjete rada, a jasno je i zašto. Iza njega slijedi Miroslav Delić koji upravlja javnim gradskim prijevozom Splita i okolice, odnosno tvrtkom "Promet", a njegova plaća je nešto manja od šefa splitskog groblja te iznosi 2610 eura (19.665 kuna).

Zanimljivo je da Bilobrk ima veću plaću i od Siniše Gašparevića, direktora "Parkova i nasadi" koji je pod svoju nadležnost dobio brigu o zelenilu, gradskoj rasvjeti kao i o tržnicama, a  iznosi 2323 eura ili 17.502 kune.

Direktor "Split Parkinga" Davor Matošić na račun prima mjesečnu plaću u iznosu od 2502 eura, odnosno 18.851 kunu. Nije loša plaća Ivanu Viskoviću koji upravlja "Stano-upravom" te svaki mjesec utrži 2441 eura ili 18.391 kunu.

Marijan Ciprijan, čelni čovjek "Splitske obale" zarađuje više od oba dogradonačelnika, a plaća mu je 2154 eura ili 16.235 kuna, dok Antonio Ljubas, direktor tvrtke "Žnjan" mjesečno uprihodi 1991 euro (15.001 kuna).

Tomislavu Šuti, direktoru "Vodovoda i kanalizacije" mjesečno sjeda na račun nemalih 2340 eura ili 17.631 kuna, ali je riječ o tvrtki koja pokriva velik dio županije, za razliku od drugih nabrojanih ustanova ili firmi.

image

Tomislav Šuta

Vladimir Dugandžić/Cropix

Ako usporedite navedene tvrtke, raspon posla, brojeve zaposlenih i kompleksnost posla koji obavljaju, lako se primijeti da postoji nesrazmjer plaća pojedinih čelnika gradskih poduzeća ili ustanova.

Najmanje je plaćen Marko Pejnović, ravnatelj Javne ustanove Park-šuma Marjan koji se čak iz Zagreba doselio u Split za plaću od 1592 eura ili 12.000 kuna. Kako smo već objavili, sam plaća smještaj u Splitu tako da ne živi financijski lagodno kao neki od direktora, a nije baš da je njegova funkcija za poželjeti, ako uzmemo u obzir brojne utege koje je na sebe morao preuzeti, kao i iznimno narušene međuljudske odnose u Javnoj ustanovi.

image

Marko Pejnović

Nikola Vilić/Cropix

Neobično je što smo ostali uskraćeni za podatke o mjesečnim primanjima Gordona Cerjana, ravnatelj Javne ustanove športski objekti koji nisu dostupni na stranicama Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Njegova mjesečna primanja ćemo objaviti kad ih doznamo, kao i zašto su nedostupna za razliku od primanja ostalih čelnika gradskih ustanova i poduzeća.

Na kraju, uzimajući u obzir prirodu poslovanja pojedine tvrtke ili ustanove, kompleksnost posla i broj zaposlenih, bez puno promišljanja možemo kazati da je Petru Bilobrku iz "Lovrinca" upala sjekira u med.

Ovo je sve bez dodataka

Navedeni iznosi mjesečnih primanja ne uključuju dodatke na plaću za djecu ili troškove prijevoza te ostale stavke koje direktorima i ravnateljima povećavaju iznos mjesečnih primanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. rujan 2023 22:35