StoryEditorOCM
Splitelita s kopilice

Ovo su najbolji studenti Sveučilišnog odjela za stručne studije: ‘Imamo idealne profesore koji su nam ujedno i prijatelji, a nakon faksa bit ćemo odmah spremni za posao‘

Piše Mila Puljiz/Universitas
12. siječnja 2022. - 09:22

Kristina Pučo, Martina Roso i Dujo Bašić najbolji su studenti Sveučilišnog odjela za stručne studije na Sveučilištu u Splitu. Kristina Pučo studentica je druge godine specijalističkog diplomskog stručnog studija te dobitnica Rektorove nagrade za najbolju studenticu generacije, smjer Računovodstvo i financije, Martina Roso studentica je druge godine specijalističkog diplomskog studija Menadžment trgovine i turizma, a Dujo Bašić je završio specijalistički diplomski studij Strojarstvo te je ujedno i dobitnik Pročelnikove nagrade za najboljeg studenta u generaciji.

Osim što uspješno studira, Kristina obavlja i studentski posao u računovodstvu.

– Radim studentski posao, ali unatoč tome meni je ipak fakultet prioritet i ne želim da u ijednoj situaciji ispašta. Smatram da je sve ovo znanje koje ćemo prikupiti na fakultetu nužno kako bismo poslije što bolje razumjeli, ali i kvalitetnije obavljali svoj posao. S obzirom na to da već i radim u svojoj struci, barem jednim dijelom, mogu reći da sam prezadovoljna time što je ono naučeno na fakultetu zapravo i ono što mi svakodnevno treba dok radim – mišljenja je Kristina.

Martina radi u jednoj stranoj softverskoj tvrtki, kao i Dujo, koji je također zaposlen u struci.

image
Dujo Bašić
Nikola Vilic/Cropix

– Odluka o studiranju na SOSS-u donesena je sa željom za radom u struci, točnije u strojarstvu. Znao sam da je SOSS kvalitetno opremljen laboratorijima, ali i profesorima, tako da je odluka bila jednostavna. Zadovoljan sam studiranjem – kazao je.

A studijem je zadovoljna i Kristina.

– Prezadovoljna sam studijem, znanjem koje nam pruža, ali ono što ovom smjeru zaista daje na važnosti jesu profesori i profesorice. Vjerujte mi da ovakvu komunikaciju, poštovanje i međusobne odnose između profesora i studenata zaista rijetko koji fakultet ima. Njihov pristup je idealan i upravo to studentima i olakšava studiranje. Iako su nam s jedne strane profesori, zaista imam osjećaj da su nam s druge strane i prijatelji. Hvala im na tome – kazala je Kristina. Sveučilišni odjel za stručne studije, osim izvrsnim profesorima, opremljen je i vrhunskim laboratorijima, u kojima studenti imaju mogućnost održavanja prakse i upoznavanja s onime što ih čeka nakon završetka studija.

image
Kristina Pučo
Nikola Vilic/Cropix

– Praksu sam imala na trećoj godinu studija. Meni je bila drukčija, mogu reći čak i zanimljivija praksa nego inače. Naime, pod vodstvom profesora Gorana Ćorluke, troje kolega i ja izabrani smo da organiziramo aktivnosti konferencije CIET (izlet gostiju, katalog...). Stvarno je bilo super iskustvo susresti se s takvom vrstom prakse. Što se tiče laboratorija, mogu reći da fakultet stvarno ima odlično opremljene laboratorije, pogotovo za studente elektronike, konstrukcijskog strojarstva, elektroenergetike – kazala nam je Martina.

image
Martina Roso
Nikola Vilic/Cropix

Dujo nam je kazao kako je on praksu odrađivao u dva dijela.

– Praksa na SOSS-u održavala se u dva dijela. Jednim dijelom to je održano u laboratorijima putem vježbi i praktične nastave, čime se izravno prikazala veza teorije i prakse. Drugi dio prakse odrađuje se putem samog kolegija prakse i specijalističke prakse, odnosno radom u tvrtki – podijelio je s nama.

Što se tiče planova za budućnost, Kristina nam je priznala da joj se teško odvojiti od studiranja jer voli učiti i graditi svoje znanje.

– Sigurna sam da će toga biti svakodnevno i na poslu jer je računovodstvo takva grana u kojoj se konstantno uči. Shvatila sam da volim prenositi svoje znanje na druge pa se stoga možda vidim i kao predavač nekog računovodstvenog predmeta/kolegija. Oduvijek maštam o tome da imam svoj računovodstveni servis, ali i da se bavim poreznim savjetništvom – kazala nam je.

Dujo je već zaposlen i radi u struci, a Martini je plan biti što uspješnija u svom poslu, napredovati i ostvariti se kao "netko i nešto".

A što bi naši sugovornici poručili maturantima?

– Svi koji žele upisati SOSS, mogu reći da stvarno neće požaliti. Ako žele poboljšati i napredovati svoja znanja, vještine i mogućnosti u smjeru turizma, ekonomije, tehnologije, ovo je pravo mjesto za njih – mišljenja je Martina, a s njom se slaže i Kristina.

– Ovo je izvrstan izbor za one koji su sigurni da se ovime žele baviti u budućnosti i za one koji žele biti velikim dijelom spremni za posao nakon završetka studiranja – dodala je za kraj.

image
Nikola Vilic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. ožujak 2023 00:00