StoryEditorOCM
Split‘NAJVEĆA LJAGA SPLITSKE VLASTI‘

Ovo nije na Sirobuji, nego u kompleksu Vile Dalmacije! Vijećnik otkrio da Puljak i Ivošević mjesecima znaju za divlju gradnju i bespravno korištenje prostora na elitnoj lokaciji i ne poduzimaju ništa

Piše Milena Budimir
10. ožujka 2022. - 13:46

Nepravilnosti utvrđene upravljenjem Vilom Dalmacijom, nekadašnjom Titovom vilu na najatraktivnijoj poziciji u Splitu - bile su povod obraćanja gradskog vijećnika SDP-a Davora Matijevića, nazvao je saznanja o tome - najvećom ljagom ove gradske vlasti.

Naime, još u srpnju 2019. u ime Grada Splita tadašnji gradonačelnik Andro Krstulović Opara je potpisao ugovor o korištenju objekta "Baraka" u kompleksu Vila Dalmacija s Ronilačko-ekološkim klubom HVIDRA na rok od godinu dana i to bez ikakve najamnine ili naknade.

Godinu poslije, u rujnu 2020., opet potpisuje ugovor ovoga puta o dodjeli objekata "Staklenik", "Ekonomija" i "Plažni objekt" u Vili Dalmaciji - Udruzi veterana specijalne policije BATT također na godinu dana i također bez ikakve najamnine ili naknade.

image
bespravna građevina unutar Vile Dalmacija
Sdp

- Zakon ne poznaje mogućnost dodjele prostora bez ikakve naknade i to na godinu dana tako da ovi ugovori nemaju nikakav pravni temelj. Moralno gledajući, do ovog nije smjelo nikad ni doći jer su besplatno dodijeljene prostorije na izuzetno atraktivnoj lokaciji, ustvrdio je Matijević.

Po isteku ugovora udruge su nastavile koristiti prostorije i dalje, ovoga puta potpuno bespravno, o čemu su obaviješteni pisanim putem gradonačelnik Ivica Puljak i njegov zamjenik Bojan Ivošević.

- Prema mojim saznanjima tadašnji predsjednik Upravnog vijeća Javne ustanove za upravljanje park šumom Marjan Tomislav Tukić je 15. studenog prošle godine uputio službeni dopis kojim je obavijestio gradonačelnika Puljka i zamjenika Ivoševića da su udrugama istekli ugovori i da ih koriste bespravno, pa je zatražio žurni sastanak. Prošlo je pet mjeseci, a Grad ne da nije poduzeo nikakve korake da bi regulirao ovo pitanje i da bi se deložirale udruge, nego im nisu uputile niti jedan službeni dopis kako bi zatražili da same napuste prostorije, rekao je vijećnik.

image
Davor Matijević
Tom Dubravec/ Cropix

U međuvremenu je Udruga veterana specijalne policije Batt srušila (povijesni) staklenik koji je dobila na korištenje, pa je sagradila betonski objekt na tom mjestu, za što nisu dobili suglasnost konzervatora, niti ikakve dozvole:

- Ali su dobili suglasnost Maria Negotića, tadašnjeg voditelja Odsjeka u Službi za gospodarenjem gradskom imovinom. Mario Negotić u svom dopisu ni ne spominje da im udruga mora dostaviti odobrenje konzervatora ili građevinsku dozvolu već da im je dovoljna samo suglasnost Grada za početak radova, kazao nam je Matijević.

image
bespravna građevina unutar Vile Dalmacija
Sdp

Prvog dana ove godine po nalogu Tomislava Tukića čuvar prirode Park šume Marjan radi službenu zabilježbu u kojoj prijavljuje građevinske radove u Vili Dalmaciji i napominje kako je riječ o objektu od 61 četvornog metra. Čuvaru prirode je zaštitar zabranio obilazak radova, pa je tek naknadnom provjerom utvrđeno da se radovi izvode bez zakonom predviđene građevinske dokumentacije, bez odobrenja konzervatora, ali uz suglasnost Službe za upravljanje gradskom imovinom.

- Naglašavam da je ovo područje pod upravljanjem JU PŠ Marjan, a park šuma Marjan je proglašena kulturnim dobrom zbog čega je potrebna suglasnost konzervatora prilikom svih zahvata. Prema mojim saznanjima Tukić je o ovome obavijestio Bojana Ivoševića i Ivicu Puljka, ali Grad nije poduzeo nikakve radnje, pa su radovi u konačnici i završeni, rekao je vijećnik.

Prema dokumentaciji, Grad je na svojevrstan način udruzi BATT priznao ulaganje od 300.000 kuna za nelegalne radove, objasnio je dalje Matijević, dodavši kako udruga i danas koristi prostorije besplatno, bez ugovora, jednako kao i HVIDRA.

image
bespravna građevina unutar Vile Dalmacija
Sdp

- Ovim putem, a to ću učiniti i službenim putem, od gradonačelnika Puljka tražim hitno očitovanje zašto Grad nije ništa poduzeo kad je bio upoznat s ovim nepravilnostima i kako namjeravaju riješiti ovaj slučaj, rekao je Matijević.

Udruge su bile obvezne plaćat troškove hladnog pogona, režijskih troškova, što su i činile sve ovo vrijeme.

- Kada su istekli ugovori, a propust je Krstulovića Opare što ih je uopće potpisao, sadašnja je gradska vlast to morala regulirati. Radovi nisu smjeli biti dozvoljeni, ako se krenulo u uvođenje reda, onda sam očekivao jednaku agilnost za sve, rekao je Matijević, naglašavajući kako kod uvođenja reda nema iznimaka. Red važi za sve.

image
bespravna građevina unutar Vile Dalmacija
Sdp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. lipanj 2023 23:07