StoryEditorOCM
Splitrelikt prošlosti

Ovo je lift koji je ugrađen dok je legendarni Kalun vladao Hajdukom: pogledajte kako izgleda prvo i najstarije dizalo u Splitu

15. listopada 2017. - 19:17

Nema čovjek svaki dan priliku čuti dobru priču, a ova to baš je. Priča o dizalu u Hrvojevoj 12 i još više priča o stanarima te zgrade smještene u splitskoj staroj gradskoj jezgri. U subotu s početkom u 11 sati priredili su pravu malu svečanost puštanja u rad obnovljenog dizala, koje je kao prvo dizalo u Splitu ugrađeno još 1933. godine, a zadnji put je korišteno prije - slušajte sad, čak prije 72 godine!

Dizalo marke Stigler, serijskog broja 33.292, proizvedeno je u Milanu, a u ovu zgradu, koja je tada bila Palača Penzionog zavoda iz Ljubljane, izgrađena po projektu arhitekta Vladimira Šubica, ugradio ga je Viktor Mohr iz Zagreba.

Okupili su se stanari na 4. katu, djeca i oni srednjih godina i oni još malo stariji kojima sad više nije problem penjati se na više katove ili spuštati na niže jer ponovno radi Stiglerov motor. A među njima i Lucija Duplančić, koja se zadnja vozila u liftu, i to u trenutku kad se pokvario, tamo negdje 1945. godine.

Bila sam curica...

- Imala sam tada 14, 15 godina. Odvezao me u šufit, pa opet dole. Tri-četiri puta je vozio gore-dole. Vidila sam da nešto nije u redu, upalila sam crveno svjetlo. Neko je došao, rekao mi: budi mirna. Rekla sam i da ne mogu ništa nego mirovati. Povukli su me gore, pa sam uspjela izići – prisjeća se gospođa Lucija koja je živjela na 4. katu u ovoj zgradi dok se nije udala. Rođena je 1931. godine, a djevojačko joj je prezime bilo Ivačić.

Kako i priliči svečanostima, prerezana je vrpca pred vratima obnovljenog lifta, a čast je pripala 9-godišnjem Marinu Vračiću. Ruke su mu dali maleni Laura Lončar, Leo Lončar i Mateo Pivčević. A nakon svečanog puštanja lifta u rad, gospođa Lucija ponovno se provozala, spustila se u prizemlje i vratila na 4. kat.

- Odlično je – zadovoljno je izjavila. Ona više ne živi u ovoj zgradi, ali tu je njezina nećakinja Marija i njezina obitelj, pa je dolazila svih proteklih godina. Ali sad će sve biti jednostavnije.

Jedan stanar, najzaslužniji za obnovu lifta, dobio je od svojih susjeda i lijepo uokvirenu zahvalnicu. On je Mario Rovan, predstavnik suvlasnika zgrade u Hrvojevoj 12, a priznanje mu je uručio Jakša Runac.

- Ovo je bila naša davna želja, imamo i starijih i bolesnih i mladih osoba u kući. Moja majka godinu i pol dana nije mogla izići iz kuće, sad je prvi put izišla, bila je i frizuru napravit. Još je jedna osoba s invaliditetom na drugom katu. Ovo je nama svima veliko olakšanje zahvaljujući trudu jednog čovjeka, Marija Rovana. On je vidio što nedostaje, našao servisera i riješio problem koji su stanari imali 72 godine – kazuje Jakša Runac, koji živi u stanu na 4. katu.

Podijeljeni su i ključevi za korištenje lifta. U prozivci redala su se prezimena Šnajder, Tokić, Nejašmić, Petrić, Lončar, Runac, Rovan, Bošković, Kalajžić, Bonačić... a stanari su ih preuzimali s oduševljenjem. Jedan ključ uzeo je i Mislav Čizmić iz DUB-inžinjeringa, upravitelja ove stambene zgrade.

Spasit će se i poštari

- Gospodinu Rovanu svaka čast, moramo ga pohvaliti. Puno znači kad se nosi spiza, kad želite nešto ostaviti u podrumu, kad vam nešto trebaju dostaviti jer ni poštari ni drugi dostavljači neće se baš rado penjati pješice na više katove, a da ne govorim kako je i majstorima kad se nešto radi u stanu pa treba materijal spustiti – govori nam Nikolina Kalajžić s petog, zadnjeg kata.
Maja Šnajder živi na prvom katu, ali kaže da je već postalo teško.

- Ovdje imamo i mlađe i starije ljude i ovaj lift nam puno znači. Posebno mi je drago da se ovo nije dogodilo samo našoj kući, već se dogodilo Splitu. Netko ipak vodi računa o ljudima - istakla je gospođa Šnajder.

Red je čuti i najzaslužnijeg za obnovu prvog dizala u Splitu. Mario Rovan živi u ovoj zgradi od 1976. godine, njegova supruga je nećakinja Lucije Duplančić. Već je nekih 16 godina predstavnik suvlasnika zgrade.

- Problem je bio u tome što je za pokretanje dizala nedostajao jedan dio. Kad bi zvali servisere, rekli bi to je prastaro, ne može se popraviti. Isto tako, zgrada je tako projektirana da se novi modeli dizala ne mogu ugraditi. Drugi zid pred nama bile su velike firme, proizvođači dizala koji nisu bili zainteresirani za popravak i unapređenje dizala. Stjecajem okolnosti, doznao sam za Servis dizala Perić iz Zagreba koji održava stara dizala. I kad smo pronašli potrebni dio, sve je bilo brzo riješeno – priča nam Mario Rovan.

Nedostajalo je tu još nekih dijelova, ali su to uspjeli prije sami riješiti, nastradala su i vrata lifta u Drugom svjetskom ratu, pa se i to riješilo. Uglavnom, sve je to sada iza njih. Za stanare Hrvojeve 12 počinje novi život. A da dizalo bude kako treba, dalje će brinuti tvrtka "Eldi" iz Splita koja se prihvatila održavanja vremešnog dizala, koje je sačuvalo svoj izvorni oblik i karakteristike iz 30-ih godina prošlog stoljeća.

Obnova je koštala 20.000 eura, ali isplatit će se

Obnova dizala financirana je novcem pričuve u iznosu od oko 20 tisuća eura. Rekonstrukciju je obavio Servis dizala 'Perić'. Bez velike pomoći Marija Rovana ovo ne bi bilo moguće. Nadam se da će i drugi u Splitu na opće zadovoljstvo riješiti probleme ove vrste jer lift nije luksuz, nego potreba. Lift znači ugodniji život i mlađima i starijima, a ujedno i povećava cijenu stana. Kazao nam je to Mislav Čizmić iz DUB-inžinjeringa.

Čak 539 visokih splitskih zgrada nema dizalo!

Kazuju nam u Hrvojevoj 12 da su čuli i za inicijativu 'Dostupnost do stana u RH', koju je pokrenuo Koordinacijski odbor društava i udruga HP i HT umirovljenika uz podršku eurozastupnice Biljane Borzan.

- To je fenomenalna stvar, ugradnja liftova pokrenula bi i gospodarstvo - kaže stanoupravitelj.

Dodajmo da su u Hrvatskoj 16.804 zgrade koje imaju 4 i više etaža, a nemaju dizala. U Splitu ih je 539. To se može riješiti novcem iz EU fondova, ali cijelu 2017. čeka se dobra volja iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU-a. Što bi dizala značila za građane, zorno pokazuje primjer iz Hrvojeve ulice.

U slučaju pogibelji...
Kako stoji u originalnim uputama za upravljanje i korištenje dizala Stigler iz 1933., dozvoljeno opterećenje je do 400 kg ili 5 osoba. Kabina mora biti uvijek u prizemlju, zato je treba poslati u prizemlje poslije svake vožnje.

'Kad si ušao u kabinu, zatvori dobro vrata. U slučaju pogibelji ili ako se dizalo uslijed bilo kojeg razloga zaustavi, ostani miran, pritisni na dugme ALARMNOG ZVONCA pa čekaj da se javi poslužitelj. Svaku štetu nadoknađuje onaj koji ju je prouzročio'

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. svibanj 2023 16:06