StoryEditor
SplitNERED na sve strane

Ovo je drugo lice 'elitnog' splitskog kvarta: zgrade nemaju kanalizaciju, vozi se 'puteljkom', a stanovnicima bi bilo draže da nitko i ne zna za ulaz u njihov dio kotara

Piše Milena Budimir
7. studenog 2019. - 18:35
put_sv_lovre8-251019

Kada splitskom zaobilaznicom klizite put Stobreča, prvo skretanje s desne strane je Put svetoga Lovre. Nećete ga ni primijetiti ako niste upoznati s tim puteljkom, mnogi ga tako redovito promaše.

Stanarima tog dijela grada, a dio je Žnjana, bilo bi puno draže da nitko i ne zna za taj ulaz u njihov dio svemira.

Naime, taj Put svetoga Lovre, koji mi s posebnim guštom nazivamo puteljkom, cesta je koja ide u dva smjera, a vjerujte na riječ – nije dostatna ni za jedno jedino vozilo.

Ovoga ljeta je na tome putu poginula u prometnoj nesreći naša sugrađanka. Vozilom je na nezaštićenom dijelu puteljka upala u vrt ispod ceste, auto se prevrnulo na krov. Dva (su)putnika bila su lakše ozlijeđena i nakon pružene liječničke pomoći otpušteni su iz bolnice. Slika te noćne tragedije još je živa u memoriji građana kotara Žnjan. Dok se šetajući putem sklanjamo jurećim automobilima, pričaju nam stanovnici tog dijela kotara o snazi udarca, o vatrogascima koji su dali sve od sebe da što prije dođu do nastradalih, o očaju zbog svoje nemoći.

- Godinama upozoravamo, pozivamo nadležne u pomoć, ništa, svi su gluhi na naše vapaje - veli nam Ivan Čaljkušić.

U ovoj uličici živi od rođenja, od vremena kad im je najbliža kuća bila “kod pumpe u Prvoboraca”. Prepričava nam kako su susjedi davali po metar, dva svoje zemlje kako bi se cesta napravila, napominje kako je samo obitelj Bekavac darovala njima svima 200 četvornih metara terena. Sami su građani kopali, nasipali i na kraju asfaltirali svoju “žilu kucavicu”, ali kako tada, tako i sada – napretka nema. Razlike, pak, ima.

- Nekada bi cili dan prošlo jedno auto, dva možda, a sada... Samo ovo lito pari mi se da je svih dvi iljade taksija grada Splita prošlo ovom ulicom - žale nam se.

Niski uspornici

Ispred dječjeg vrtića su postavljeni uspornici, no stanovnici nisu zadovoljni njihovom visinom, vjeruju da bi trebali biti viši, ovakvi kakvi jesu baš nikog ne usporavaju. Uvjerili smo se u to i sami.

Putem svetoga Lovre – od kapelice sagrađene još 1818. godine – kada se uhvati brzina, pa se jurne prema uglovnicama na Žnjanu – kao na bob-stazi, “lome se ćoše”, gume klize po kamenim zidovima, razbijaju se ograde od kovanoga željeza, ruše se pješaci (kao “cone”, slikovita je ekipa sa Žnjana), retrovizorima udara u prolaznike, a nedavno je cijeli crkveni zbor umalo stradao. Vraćali su se u sumrak s probe, kad je neki nadobudni vozač crnog Passata uhvatio svoj pravac, jedva je ispred njih zakočio...

Svađe ko na brvnu

- A tek svađa i karanja kada se, ko na brvnu, nađu dva vozila, jedan nasuprot drugome, pa ko će propustiti koga - nabrajaju nam.

Sve bi se dalo (donekle, op.a.) riješiti dovršetkom Primoštenske ulice. Naime, od Svetoga Lovre puteljak vodi kroz maslinik do novih zgrada u Primoštenskoj. Doslovno 80 metara zemljišta ih dijeli. I tu je situacija, ona imovinskopravna, od koje svi strepimo, uvjeravaju nas stanari – davnih dana riješena. Dakle – bager na dan i eto ga! U ulici živi, kazuju nam, 50 branitelja, jedan je poginuo u ratu, a dvojica u miru, crkvica im je zaštićeni spomenik kulture, oni su, eto, preživjeli, a nitko da ih zaštiti.

- Imamo i mi “Pusti me proć”, dovikuju nam, dok se šetamo drugim krakom puteljka, onim s kojeg se pogled pruža na cijelu Sirobuju. Tu susrećemo Slavku Peričić.

Pred njezinim domom svakodnevno prolaze “troosovinci”, nose kamenje i zemlju s obližnjega gradilišta. Na tom gradilištu nismo vidjeli ploču s oznakama o kojoj je građevini riječ, niti broj građevinske dozvole, ali nas ekipa sa Žnjana uvjerava kako su im izdane “privremene dozvole”, kako je u privremenom gradu i red. Od muke se zezaju sami sa sobom!

- Svi obećavaju sve dok ne sidnu u stolicu, a kad sidnu, sve zaborave - mudro će šjora Slavka.

Slažemo se kako bi cijela situacija bila smiješna da nije tragična, a sve se nadvikujemo, jer od buke kamiona na Slavkinu se dvoru ne može normalno razgovarati. Zgrada pokraj njezine kuće je “friško naseljena”, ima septičku jamu usred 21. stoljeća.
- Jama se prazni i prepumpava predvečer, ili tijekom noći. Taj se smrad ne da opisati - veli nam.

Još jedan “dražesan” dodatak životu na “autopisti” svetoga Lovre. Ni staze, ni puta, samo nered.

#ŽNJAN#SPLIT#KANALIZACIJA#CESTA#PUT SVETOG LOVRE

Izdvojeno

06. srpanj 2020 08:35