StoryEditor
Splitzaštitite se sami

'Ove godine je katastrofalno. Probude me skoro svake večeri': ni u mirnijim splitskim kvartovima ništa od noćnog počinka! Odgovorni tvrde: Tako će biti do kraja sezone...

22. srpnja 2019. - 17:05
split_centar2-250911

Jeste li primijetili da vas “splitski” komarci ove godine malo više napadaju? Dok u centru grada stanari s kojima smo razgovarali kažu da ih ove godine uopće ne primjećuju, naši čitatelji sa Skalica i sa Splita 3 javljaju da noću ne mogu spavati bez mrežice koja sprječava ulazak omraženih krvopija u stan ili kuću.

- Ove godine je katastrofalno. Probude me skoro svake večeri zadnjih desetak dana - javio nam je stanar u blizini Turske kule. No, s njim se ne bi složili djelatnici tvrtke “Cian” i Toni Žitko, biolog u županijskom Zavodu za javno zdravstvo.

- To ovisi o lokaciji. Možda ih u nekim dijelovima grada ima malo više, ali ih u usporedbi s prošlom godinom u globalu nema više. Dapače, čini mi se da se zbog hladnijeg svibnja nisu brzo uspjeli oporaviti od zime, tako da su ove godine malo kasnije krenuli - kazao je Žitko. Dodao je da će ih sigurno biti do kraja sezone, ali ništa više u usporedbi s prošlom godinom.

- Ljudi znaju zanemariti preventivne mjere, pogotovo ako imaju vrtove. Nije preporučljivo da se voda zadržava u posudama, jer ih to najviše privlači - upozorava biolog.

Posljednjih godina velike probleme stvara tigrasti komarac koji bode tijekom čitavog dana, agresivniji je i potiskuje domicilnu vrstu takvih insekata. Iz “Ciana” i županijskog Zavoda za javno zdravstvo upozoravaju građane ako primijete njihovo stanište da se obavezno jave NZJZ-u na broj telefona 401-103 ili besplatni govorni automat 0800-300100, ili u tehnički ured “Ciana” na broj telefona 540-194.

- Dezinsekcija će se izvoditi svakodnevno do kraja listopada. S obzirom na kratak radijus kretanja tigrastog komarca od legla, obrađivat će se okoliš u neposrednom okruženju objekata prizemnom metodom - obavijestili su iz tvrtke zadužene za poslove sanitarne zaštite i zaštite okoliša te pozvali građane da dojave u slučaju da ugledaju tigraste krvopije.

Što se tiče naših domicilnih vrsta komaraca, valja se okušati s raznim vrstama “oružja”.

Ne košta puno nakon ispijene kave osušiti talog i paliti ga dok ne počne dimiti. Komarci bježe od mirisa taloga, ali je važno da takvo nešto pokušate dalje od djece i ljubimaca. Preporuča se i prskanje uljem od čajevca kojeg pomiješate s destiliranom vodom. Farmaceuti ističu proizvode koji sadrže ikardin (ili pikardin), a mogu ih koristiti odrasli i djeca starija od šest godina u koncentraciji od 20 posto. Tada pružaju zaštitu do sedam sati.

Ne zaboravite, ako komarci ne mogu doći do kože, ne mogu vas ni ugristi. Tako je možda najučinkovitije, koliko god bilo vruće, preko tijela “prebaciti” tanki prekrivač i nadati se da se u snu nećete otkriti.

Izdvojeno

13. srpanj 2020 20:53