StoryEditorOCM
SplitANST 1700

Ova splitska udruga slavi 20 godina rada. Prvi korisnici bili su joj heroinski ovisnici, a sada čuda rade

Piše Frano Kiso
14. prosinca 2023. - 21:56

U Mjesecu borbe protiv ovisnosti splitska udruga ANST 1700 ovaj petak slavi velikih 20 godina rada. Udruga je osnovana davne 2003. godine i od tada kontinuirano djeluje u području socijalnog uključivanja ranjivih skupa na području grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije, ali i drugih gradova i županija.

Put je bio dug i trnovit, udruga je krenula od atomskog skloništa u Ulici Ruđera Boškovića i dana kada je grad Split bio grad-slučaj što se tiče heroinske ovisnosti, pa su tako i korisnici udruge, većina njih, u to vrijeme bili upravo opijatski ovisnici. Danas je sve veća opasnost sintetičkih droga, pretjerane konzumacije stimulansa i sve češćih ponašajnih ovisnosti (interneta, kocke, igrica, cyber bullyinga).

ANST-ovci su tako tijekom dva desetljeća rada s različitim skupinama i različitim ovisničkim ponašanjima pokrenuli brojne uspješne programe i projekte s ciljem prevencije ovisnosti (poglavito kod djece i mladih), resocijalizacije bivših ovisnika kroz radno-okupacijske terapije, grupe podrške i individualno savjetovanje, resocijalizacije zatvorenika kroz radioničke programe u okviru zatvorskih sustava, probacijski rad u udruzi i programe podrške za članove obitelji i partnere osoba u tretmanu.

Radionice i edukacije

U prostoru udruge, na adresi Doverska 11 na Mertojaku, stručni suradnici udruge provode brojne aktivnosti koje su namijenjene ciljanim skupinama: radno-okupacijske terapije, likovne i lončarske radionice, individualnu podršku i mentoriranje; grupe samopomoći za korisnike i članove njihovih obitelji; edukacije za rad s fotokopirnim strojevima i računalima; organizaciju strukturiranog slobodnog vremena (izleti, kino, kazalište, koncerti, izložbe...), radne aktivnosti u sklopu socijalnog poduzetništva i zapošljavanje unutar udruge preko javnih radova.

image
Anst 1700/

Udruga surađuje s brojnim udrugama i javnim tijelima na području grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije, ali i izvan - Centrom za pružanje usluga Split, udrugom MoST, Ligom za prevenciju, zatvorskim ustanovama u Splitu, Šibeniku, Zadru i Dubrovniku. Također surađuje s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo, Ministarstvom zdravstva i terapijskim zajednicama - a sve s ciljem suzbijanja i prevencije ovisnosti te poboljšanja kvalitete života ranjivih skupina.

Udruga ima i registriranu gospodarsku djelatnost te prodaje unikatne radove, suvenire, umjetničke slike i predmete od keramike, a koje izrađuju članovi udruge i korisnici radno-okupacijskih terapija. Na taj način udruga svojim autentičnim asortimanom sudjeluje i u turističkoj ponudi i promociji grada Splita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. lipanj 2024 12:39