StoryEditor
SplitNEKA SE ZNA

Ova splitska agencija lani je ostvarila pola milijuna noćenja i uzimala proviziju tisućama iznajmljivača, a čim je stigao virus otpustila je radnike

26. ožujka 2020. - 10:23
Screenshot Adriatic.hr

Epidemija koronavirusa doslovno je preko noći promijenila svakodnevicu, mnogi su ostali, ili će narednih tjedana i mjeseci ostati bez stabilnih i redovitih primanja, a među njima svakako su i revoltirani mladi ljudi, do prošloga ponedjeljka zaposlenici splitske turističke agencije Adriatic.hr.

Riječ je o većoj agenciji koja posluje već 21 godinu, a koja tisućama gostiju iz cijeloga svijeta nudi više od 13 tisuća smještajnih jedinica na Jadranu. U 2019. godini ostvarili su, hvale se na svojoj web stranici, 560.374 noćenja. Poznati su po tome što su šansu za rad davali mladim ljudima, uglavnom sezonski, odmah po završetku studija, ali i studentima.

Nažalost, epidemija je značajno utjecala na turizam, brojna putovanja su odgođena, sezona, sada je to već svima jasno, neće proći sjajno. Stoga je, ne čekajući Vladine mjere pomoći, prošloga ponedjeljka, dakle već 16. ožujka, većini zaposlenika u ovoj turističkoj agenciji uručen otkaz.

- Firma nam je podijelila otkaze, priznajem, većinu je zatekao takav potez jer nismo to očekivali, nije nam se ponudila nikakva druga opcija. Mlađi zaposlenici nisu imali ni punu godinu staža u firmi, samim time nemaju ni pravo na pomoć s biroa. Nakon toliko truda i rada, kao da nismo ništa značili.. Što učiniti, kome se obratiti, ima li nade za nas, gdje ćemo naći posao u ovoj situaciji, zar se nije moglo drugačije? - zabrinuti su mladi turistički djelatnici.

Koliko je ljudi ostalo bez posla i hoće li nastaviti s radom pitali smo i Adriatic.hr.

- S obzirom na nastalu situaciju s COVID-19 naš službeni stav je kako nemamo komentara na Vaš upit - stoji u odgovoru iz turističke agencije.

Neslužbeno saznajemo kako zbog nastale situacije ova tvrtka više nije mogla svojim zaposlenicima ponuditi kvalitetne uvjete rada, te su većini djelatnika bili primorani dati otkaz. Neki su, navodno, dobili i odgovarajuće otpremnine.

Ovakvi scenariji, strahuju brojni radnici u turizmu i ugostiteljstvu, očekuju se i narednih tjedana.

Svjetsko vijeće za putovanja i turizam prije nekoliko dana upozorilo je kako je do 50 milijuna radnih mjesta u sektoru putovanja i turizma u opasnosti zbog globalne pandemije koronavirusa.

Pandemija bi, tvrde, mogla negativno utjecati na čak 25 posto putovanja u cijelom svijetu u ovoj godini. To je ekvivalent gubitku od tri mjeseca svjetskog turizma, što bi na svjetskoj razini moglo dovesti do smanjenja radnih mjesta između 12 i 14 posto.

Izdvojeno

31. srpanj 2020 22:17