StoryEditorOCM
SplitSRETAN DAN ŽENA!

Otvorena je sjajna izložba ‘Slobodne Dalmacije‘ pod nazivom ‘Žene iz smjene‘: Ovo je mala zahvala požrtvovnim damama koje u ovim izazovnim vremenima stoje na prvoj crti obrane našeg zdravlja i dobrobiti

Piše Tanja Giovanelli
8. ožujka 2022. - 11:53

U znak zahvale požrtvovnim ženama koje u ovim izazovnim vremenima stoje na prvoj crti obrane našeg zdravlja i dobrobiti, Povodom međunarodnog Dana žena, a u organizaciji Slobodne Dalmacije, te na inicijativu Splitsko - dalmatinske Županije u Kući jezika i kulture Peristil jutros je otvorena izložba "Žene iz smjene".

image
Vojko Bašić/Cropix

Plakati na kojima je predstavljeno 27 žena iz naše neposredne okoline, kruna su jednogodišnjih napora projekta Budi slobodna, Slobodne Dalmacije, a izložbu je u ime o izdavačke kuće pozdravila glavna urednica Sandra Lapenda Lemo, ističući kako je riječ o heroinama kojima skrb o drugima nije posao, nego poslanje.

image
Vojko Bašić/Cropix

Osvrnuvši se na položaj žena u društvu kazala je i kako im često nedostaje međusobna podrška.

- Iz godine u godinu na današnji dan citiramo iste podatke - kako smo obrazovanije od muškaraca, izdržljivije, odgovornije, a istovremeno manje plaćene, podzastupljene u svim segmentima društva... ukratko, u svim mjerljivim parametrima odavno smo prešišale muškarce, a opet smo tu gdje jesmo. Mislim da žene mogu sve, ali fali poštovanja i podrške... Često fali podrška žene ženi. Nije to tako teško zapravo, pa i ja sam ovdje zahvaljujući podršci jedne žene, zapravo puno njih. Ja nisam prva, a sigurno ni posljednja žena na čelu ove redakcije, a ovim ženama čije portrete gledamo i divimo se njihovim životopisima mogu tek poručiti - kapa dolje i samo naprijed- poručila je Lapenda Lemo.

image
Vojko Bašić/Cropix

Zahvalivši organizatorima svečanost je svojom posvetom istaknutim ženama uveličao i ravnatelj splitskog KBC-a, dr.sc. Julije Meštrović, kazavši kako se nada će im, kao ravnatelj, biti onoliko dobar koliko su dobre i same.

- Od postera koji su ovdje izloženi ja sva lica dobro poznajem, i one dobro poznaju mene. Zato znam da, što god bih rekao - malo bih rekao. Ono što nas povezuje puno je stvarnije i dublje od riječi - to je stvarni život. Divim vam se, zahvaljujem vam i ponosan sam što sam vam ravnatelj - kazao je Meštrović.

image
Vojko Bašić/Cropix

I splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, za ovu je prigodu izdvojio poruku, prije svega predstavljenim ženama, naglasivši kako je riječ o onima koje kroz vrijeme pandemije nisu znale što znači "radno vrijeme", te su predano i svesrdno bile na usluzi potrebitima.

U kontekstu prigode kazao je i kako kao društvo imamo zadaću mijenjati stereotipe o "muškoj nadmoći", sve dok oko sebe vidimo žene žrtve nasilja, samohrane majke i obespravljene žene, u nastojanju da svijet učinimo pravednijim, te jednakim za sve.

image
Vojko Bašić/Cropix

- Ovih dana slušam kako je 36 tisuća žena u Ukrajini spremno obuklo vojničke odore, druge u kolonama, uplakane, odlaze tražiti mir daleko od svoga doma, spašavajući djecu i obitelj. Što je zajedničko svim ovim ženama koje želimo istaknuti kao simbole našeg vremena, u našemu i u širem okruženju: hrabrost i odlučnost, spremnost na žrtvu i strpljivost, samozatajnost i skromnost, postojanost i ustrajnost, mudrost i odmjerenost, ponos a kada treba i prkos.

One su heroine u dramatičnim, prijelomnim trenutcima, ali se povlače čim nastupi "normalno" vrijeme, kada se život vrati u rutinu svakodnevice. Tada "žene iz smjene" postaju opet neprimjetne "žene iz sjene". A to ne bi trebalo i ne bi smjelo biti tako. Na ovaj način, svim našim divnim ženama, želim i osobno poručiti s koliko divljenja i poštovanja obilježavam današnji, njihov dan - kazao je župan Blaženko Boban, podijelivši ruže okupljenim ženama, čime je i službeno otvorio izložbu.

Među predstavljenim ženama našla se i Miranda Pervan, pedijatrica u Kaštel Starom, koja nam je kazala kako ganuta i zahvalna što je uključena u ovu priču.

- Nisam očekivala ni ovakvu atmosferu, ni ovakav odaziv. Čast mi je što sam dio ovakvog postava. Željela bih naglasiti da nas je puno ovakvih žena i da sam ja samo uzorak, jedna od mnogih koje smo istovrsno posvećene svom poslu, ali i predane supruge i majke- navela je Pervan.

image
Vojko Bašić/Cropix

Sličnog je dojma bila i dr.sc. Sanda Stojanović Stipić, predstojnica Klinike za anesteziologiju i reumatologiju i intenzivno liječenje KBC-a Split, također predstavljena u postavu izložbe, koja je također iskoristila priliku da pohvali kolegice.

- Ovo je baš jedna mali znak pažnje za nas sve žene koje, kao što je ovdje već rečeno, u doba pandemije nismo imale ni vikende, ni praznike jer smo se borile za naše bolesnike. Zaista sam sretna i ganuta te vjerujem da nema boljeg načina da im svima zahvalimo - istaknula je dr.sc. Stojanović Stipić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. travanj 2023 13:57