StoryEditorOCM
SplitSRITNO

Otvoren je Muzej limene glazbe u Žrnovnici posvećen najstarijoj splitskoj limenoj glazbi koja je rođena kad i Hajduk

Piše SD Split
29. svibnja 2022. - 11:12

Uz prigodni koncert orkestra Hrvatskog glazbenog društva "Stjepan Radić" i klape Sveti Florijan, svečano je otvoren Interpretacijski centar (muzej) limene glazbe u Žrnovnici. Posjetitelji će tako ubuduće u Domu kulture na Korešnici moći razgledati stare instrumente žrnovačkih glazbara, tradicionalna glazbarska odijela, pročitati brojne stare članke o limenoj glazbi ili pogledati arhivske fotografije. Na otvaranju je premijerno prikazan i kratki dokumentarni film o ovoj najstarijoj splitskoj limenoj glazbi, koji će se ubuduće prikazivati u sklopu obilaska Muzeja.

image
Limena Glazba/

- Limena glazba u Žrnovnici osnovana je davne 1911. godine, baš kao i splitski Hajduk. Kroz bogatu povijest imali smo niz zapaženih nastupa. Sviralo se tako na proslavama Svetog Duje, Danima Radunice, otvaranju obnovljene Marmontove ulice, kao i na gospodarskim događajima poput otvaranja prvog splitskog McDonaldsa. Stariji glazbari pričaju nam da se sviralo i na Starom placu na utakmicama Hajduka, a u vrijeme šampionske generacije Žutih i na Gripama. U Žrnovnici se tradicionalno nastupa za Veliku Gospu, na maškarama i svim drugim važnijim događanjima. Glazba je također svirala u kultnim Smojinim serijama "Naše malo misto" i "Ča smo na ovom svitu", a izdala je i jedna ploču - 1984. godine. Sve to može se preslušati i pregledati u našem Muzeju – kazuje nam potpredsjednica Glazbe i voditeljica Interpretacijskog centra Mia Božić Mihanović.

image
Limena Glazba/

Čast da svečano otvori Muzej imao je najstariji aktivni žrnovački glazbar Ivan Jerković Suzin koji je, vjerovali ili ne, prvi put zasvirao u limenoj glazni davne 1955. godine i otada neprekidno svira. Pri rezanju vrpce asistirali su mu najmlađi članovi, odnosno članice – polaznice besplatnih glazbenih poduka koje se također organiziraju u Domu kulture na Korešnici.

image
Limena Glazba/

Svi zainteresirani posjetitelji moći će kroz lipanj dva puta tjedno besplatno obići Muzej. Točni termini besplatnih obilazaka bit će objavljeni na Facebook stranici HGD Stjepan Radić – Limena glazba Žrnovnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. ožujak 2023 22:44