StoryEditor
Splitodluka je donesena utiho

Otkrivamo veliki plan za gradske plaže: Žnjan postaje mini Gardaland, niču tri vodena parka, čak 27 kafića i dućana, šatori za masažu... Zabave neće nedostajati ni na susjednom Trsteniku, ali ni u Slatinama

Piše Ana Franić
30. travnja 2019. - 18:07

Tko prvi djevojci - njegova djevojka! - uzrečica je to kojom se najjednostavnije može objasniti situacija vezana uz dodjelu koncesijskih odobrenja na priobalnom pojasu od Slatina, preko splitskih kupališta, do Stobreča.

Plan upravljanja pomorskim dobrom, koji je gradonačelnik Andro Krstulović Opara potpisao 23. travnja, Banovina je objavila u ponedjeljak oko 12 sati u Službenom glasniku, a u utorak iza ponoći počela je utrka za unosnu zaradu na plažama i zonama uz njih, jer princip dodjele koncesijskih odobrenja funkcionira po modelu - tko prvi preda zahtjev, ima najveće šanse za dobitak.

Grad od koncesijskih odobrenja planira ove godine utržiti 3 milijuna kuna. Naknada za izdavanje koncesijskog odobrenja definirana je zakonom, a iznajmljivač ležaljki ili suncobrana platit će tako 40 kuna po komadu za cijelu godinu.

Oni upućeni, sigurni smo, pohodili su zgradu gradske uprave u ranim jutarnjim satima jučerašnjeg dana kako bi prvi predali traženu dokumentaciju i na taj način sebi osigurali posao za sezonu, no u "igru" svakako ulaze i poštanske pošiljke. Jedini poštanski ured u Hrvatskoj koji radi od 0 do 24 sata nalazi se na Bajakovu, na graničnom prijelazu sa Srbijom, tako da su potencijalni koncesionari teoretski mogli otići tamo i minutu iza ponoći predati "papire" i žurnom dostavom osigurati biznis.

Plan za upravljanje pomorskim dobrom je, blago rečeno zanimljiv, svega ima, od igle do lokomotive, a nismo daleko da s odobrenim sadržajima Žnjan postane mini Gardaland. Na moru i platou se planira postavljanje tri vodena parka, te mogućnost iznajmljivanja niza ljetnih rekvizita.

Zainteresirani zakupci javne površine moći će tržištu ponuditi po 110 suncobrana i ležaljki, dvije brodice duljine do šest metara, dva glisera za vuču "banana" i padobrana, četiri kajaka, osam dasaka za jedrenje, te dvije sandoline/pedaline. Naravno, ništa neće biti moguće bez 27 montažnih objekata za kafiće i prodavaonice, pojedinačne površine do 12 kvadrata, devet spremišta, osam ugostiteljskih štekata zasebne površine od 280 do 380 metara četvornih, osam štandova za rukotvorine ili suvenire, četiri škrinje ili aparata za sladoled, te 142 zabavna sadržaja (šatori za masaže, bicikli, tuševi, sportski prostori...).

Aktivnosti sigurno neće nedostajati, a Grad će još postaviti i 12 javnih bicikala za koje se neće izdavati koncesijsko odobrenje, jer neće biti naplative, a kada će ih građani moći koristiti, još nije poznato.

Plan upravljanja pomorskim dobrom trebao je biti gotov do 1. prosinca prošle godine, kako bi se sve zainteresirane stranke na vrijeme javile i osigurale poslove, ali plan vrijedi tek od jučer. Koncesijska odobrenja formalno će se izdavati na 12 mjeseci, ali zakupci površina će ih smjeti koristiti do 31. prosinca ove godine.

Zabave će biti i na susjednoj plaži Trstenik, na kojoj je planiran jedan montažni objekt do 12 metara kvadratnih, dvije škrinje, četiri pedaline/sandoline, četiri kajaka, pet daski za veslanje (sup), te po 20 suncobrana i ležaljki.

- Ležaljke i suncobrani na svim mikrolokacijama moraju biti bijele boje, bez reklamnih sadržaja, i prije upotrebe moraju biti složeni na točno označenim mjestima. Postavljene ležaljke i suncobrani neće smjeti ometati korištenje plaže, a od jednog do drugog nositelja koncesijskog odobrenja moraju biti udaljeni 10 metara, a od mora dva do četiri metra - navode iz Banovine.
U oko nam je upala i plaža Prva voda, na kojoj je planirano 'rentanje' 40 kajaka.

I Slatine imaju svog "konja za sezonsku utrku", tako se na devet lokacija na plažama planiraju dva aqua parka, iznajmljivanje sedam vodenih skutera, jednog broda za vuču "banana" ili padobrana, 13 sandolina/pedalina, sedam montažnih kioska, jedna škrinja za prodaju, te čak 115 suncobrana i 230 ležaljki.

Podsjetimo, poteštat Krstulović Opara prije dvije godine "pomeo" je Žnjan s ciljem uvođenja reda i uveo je koncesijska odobrenja koja vrijede godinu dana. Kako će novi Plan upravljanja pomorskim dobrom funkcionirati, vidjet ćemo uskoro, samo se nadamo da neće biti još većeg kaosa nego do sada.

 

Izdvojeno

13. kolovoz 2020 20:44