StoryEditorOCM
Splitturistički dragulj

Otkrivamo tko je mogući novi vlasnik hotela ‘Bellevue‘: kontroverzni poduzetnik koji uzima pravdu u svoje ruke, zauzeo je poziciju koju je u ‘Laurusu‘ donedavno držala poznata obitelj Crnčević

Piše Tanja Gattin
17. kolovoza 2022. - 21:22

U rujnu ove godine znat ćemo tko je sve spreman iskeširati više milijuna eura za kupnju hotela "Bellevue" i tko će na koncu postati novi vlasnik tog turističkog bisera na splitskim Prokurativama. 

Po zadnjoj procjeni "Bellevue" vrijedi 13 milijuna eura. Svi zainteresirani kupci, ili njihovi odvjetnici, okupit će se u sudnici Trgovačkog suda u Splitu gdje će licitirati za atraktivnu nekretninu, ili će se otvarati njihove pisane ponude. 

Na koji će se način točno prodavati nekretnina i pod kojim uvjetima, za desetak dana odlučivat će vjerovnici "Laurusa" u stečaju. 

Za sada se sa sigurnošću zna da su među zainteresiranim kupcima suvlasnici "Građe Solin" – braća Josip i Matko Mijić. Njihova druga tvrtka "Tu doma" iz Vranjica, otkupila je, naime, 6,6 milijuna kuna potraživanja od tvrtke "Althea Management Limited" s Cipra. Time je postala najveći vjerovnik "Laurusa" u stečaju, i zauzela mjesto poznate poduzetniče obitelji Crnčević koja je, prema podacima bliskim stečajnom postupku, stajala iza tvrtke s Cipra.

image


 

Nikola Vilić/ Cropix

Braća Mijić već su poduzeli korake kako bi preuzeli "Bellevue", ali za sada bez uspjeha. Predložili su neposrednu pogodbu, s obvezom da isplate sve ostale vjerovnike. Imali su dovoljno glasova da na skupštini vjerovnika "Laurusa" sami izglasaju svoj prijedlog. 

Za njih je glasao i njihov odvjetnik koji je od drugih vjerovnika otkupio 1.046.556 kuna potraživanja. Odvjetnik je to učinio preko tvrtke "Bio dvor" u kojoj je suvlasnik i predsjednik Nadzornog odbora". Nadglasali su državu i Grad koji su se tome protivili.

Na kraju je odluku o prodaju "Bellevuea" braći Mijić neposrednom nagodbom ukinuo – sud.

Josip Mijić je sa suprugom Renatom već suvlasnik četiriju hotela u samom centru Splita. Pokušali smo ga dobiti preko mobitela jednog od tih hotela, no za sada bez uspjeha.

image
Nikola Vilić/ Cropix

Zadnji put smo o njemu pisali u prosincu prošle godine kada je zaradio optužnicu za nasilničko ponašanje jer je uzeo pravdu u svoje ruke tako da je okorjelog lopova, koji mu je provalio u dom, udarao i električnim kabelom ga vezao za stup tende konobe "Fife" do dolaska policije. 

Kako će dalje teći prodaja "Bellevuea", objasnio je odvjetnik Tomislav Krka koji zastupa značajan broj bivših radnika "Laurusa" i njegovih tvrtki kćeri.

– Hotel će prodavati sud, a ne Fina, jer na njemu nema upisanih hipoteka. Prema nekim procjenama, početna cijena mogla biti 8 milijuna eura, te bi se postigla cijena od 10 milijuna eura. Od toga će 2 milijuna eura otići na namirenje vjerovnika "Laurusa", a ostali iznos će ići dioničarima gdje je 8 posto bivših radnika, dok 92 posto dionica drži država – kazao nam je odvjetnik Krka.

image


 

Nikola Vilić/ Cropix

Čeka se revizija poslovanja hotela

Hotel "Bellevue" zatvoren je 1. svibnja ove godine, kada ga je preuzeo "Laurus" u stečaju i brzo krenuo u njegovu procjenu i prodaju.

Do tada je njime upravljao "Laurus Bellevue" u stečaju, no kako je poslovao nitko ne zna. Stečajna upraviteljica o tome nije pisala u svojim izvješćima sudu i vjerovnicima, na što je posebno upozoravao građanski odjel Općinskog državnog odvjetništva u Splitu. Što će pokazati revizija poslovanja, tek treba vidjeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. veljača 2023 14:54