StoryEditor
Splitkap po kap

Otkrili smo novu splitsku atrakciju! U jednoj se ulici nudi stalno rashlađivanje, i to posve besplatno. A idealno je i za otrijezniti se na putu do doma nakon cuge viška...

5. srpnja 2022. - 18:31

Naš lipi, dragi Split ima dosta atrakcija, ali turistički radnici dobro znaju da ih u pravoj destinaciji nikada ne može biti dosta. U politički i financijski nestabilnome i podijeljenom gradu pati kreativnost i ulaganja pa do novih atrakcija nije lako doći. Međutim, ponekad je za to dovoljna obična mala ljudska kreativnost.

Upravo se takvo nešto dogodilo u jednoj splitskoj ulici, u kojoj u dužini od stotinjak metara na nekoliko mjesta prolaznici dobivaju besplatno kontinuirano osvježenje. Naime iz zgrade se iz klimatskih uređaja postavljenih u nizove spuštaju osvježavajuće kapi po tjemenima, licima, vratovima, rukama i nogama prolaznika. Pa i njihovim mobitelima i naočalama.

image

Od parkranih automobila kapi se naprosto ne mogu zaobići

Privatni album

K tome, svaka kap pogađa. Ako vas mimoiđe ona s jedne klime, ne brinite se, pogodit će vas kapljica s drugoga ili trećega grozda klima, ponekad i s više njih istodobno. Formirane lokve i lokvice pokazuju prolaznicima kuda točno treba proći i gdje treba stati, a zbog parkiranih automobila naprosto ih ne možete ni promašiti.

A na ovim vrućinama, znate i sami, svaka je kapljica dobrodošla. I ono što vam u normalnim okolnostima ide ne živce, sada ste možda spremni tolerirati. Na ovoj žezi poklonjenim kapljicama vode ne gleda se porijeklo niti se pita zašto nije riješeno pitanje odvoda i što uopće rade komunalci.

image

Široke lokve su dokaz da stanari ne štede na vodi

Privatni album

Budući da se lokve nikada ne suše i kapanje nikada ne prestaje, u kasnije ure na mnoge prolaznike kapljice mogu djelovati otrežnjujuće. Nažalost, imaju i one ograničenja, vjerojatno su slaba utjeha za one lošijih higijenskih navika, pod njima se baš ne može oplahnuti, iako se nikada ni u čemu ne smije podcijeniti učinak tihe vode i metode kap po kap.

Ulicu za ovu priliku nećemo imenovati, a ako je prepoznate, što za Splićane nije teško, prošetajte malo i besplatno se rashladite. Ipak, čini se da je bolje da lokaciju ulice zadržite za sebe i bližnje. Ne mislimo da kapljica neće biti dovoljno, ali kada bi se ulica razglasila, pa u nju nahrupili turisti, s obližnje Ultre i ostali, i ta bi se ulica mogla pretvoriti u novu Pusti me da prođem. To bi ometalo protok ljudi, a i ne vidimo zasad kako bi se to moglo monetizirati.

image

Lokvice se praktički nikada ne suše

Privatni album

Kako smo svjedoci da slične pojave postoje i u drugim splitskim ulicama, gdje se prolaznici također mogu posve besplatno osvježiti, čini se da bi sličnih turističkih atrakcija moglo biti i više. Pa bi lipi naš Split umjesto po sunčanim fontanama mogao postati poznat po sunčanim klimama.

Naravno, ova čarolija je moguća dok je komunalci toleriraju i dok ne počnu pisati kazne za klime koje kapaju na ulicu. Onda ćemo nove turističke atrakcije i načine osvježenja morati pronalaziti na neki drugi način.

image

Za one koji još ne mogu prepoznati gdje se nalazi 'Ulica sunčanih klima' reći ćemo samo da nije na Lokvama

Privatni album
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. kolovoz 2022 04:39