StoryEditor
SplitMarijina mjesečna 'tarifa'

Otkrili smo koliki je cjenik HDZ-ove 'zaštitarke podataka': bivša šefica stranačke udruge žena ušla u unosan posao sa školama, iako je znatno skuplja od konkurenata

Piše Andrea Topić
8. studenog 2019. - 11:19

Prof. dr. Marija Boban, HDZ-ovka kojoj dio splitskih škola svakog mjeseca plaća da štiti njihove podatke, gotovo triput je skuplja od konkurencije.

Biznis zaštitarke podataka: kako je bivša šefica HDZ-ove udruge žena ušla u unosan posao sa splitskim školama i naplatila im posao za koji su već imale zaposlene ljude

Prema podacima iz službene dokumentacije, tarifa njezine tvrtke “TechFuturo Innovation” iznosi 625 kuna mjesečno, dok firma “AP Split” pruža istu uslugu za 262,50 kuna. Da ne bi bilo zabune, kako smo već prije pisali, u većini obrazovnih ustanova zaštitu podataka i dalje obavljaju zaposleni tajnici i pravnici uz svoje redovne poslove.

Ugovore s tvrtkom “AP Split” škole su, tvrde nam, sklopile u slučajevima kad postojeće osoblje ne može to raditi jer bi nastao sukob interesa. Među njima je i Obrtnička škola u Splitu. Službenika za zaštitu podataka angažirali su 14. lipnja 2018. godine.

Ravnatelj te institucije Davor Kulić potvrđuje kako “AP Splitu” mjesečno plaćaju iznos od 210 kuna uvećan za PDV.

Posao po nižoj cijeni sklopila je i V. gimnazija “Vladimir Nazor”. Tajnica škole Mirela Odrljin odgovara da u ustanovi radi samo jedna osoba sa zvanjem magistra prava i “nije u obvezi provoditi dodatno zaduženje poslovima službenika za zaštitu podataka”:

- Time bi bila u sukobu interesa budući da u okviru zaduženja vodi cjelokupnu kadrovsku evidenciju o zaposlenicima škole. Gimnazija ima sklopljen ugovor s vanjskim suradnikom, tvrtkom koju honorira u iznosu od 210 kuna mjesečno. Za angažiranje nije bilo obveze raspisivati javni natječaj jer se nije radilo o novom radnom mjestu, već o propisanoj (i nametnutoj) obvezi postupanja prema Općoj uredbi o zaštiti osobnih podataka - dodaje Odrljin, a i Pomorska škola ima ugovor na isti iznos.

Od Ninočke Knežević, ravnateljice IV. gimnazije “Marko Marulić”, doznajemo da su i oni jednako uspješno poslovali:

- Mjesečna naknada iznosi 210 kuna bez PDV-a. S navedenom tvrtkom škola ima i sklopljen ugovor za podršku računovodstvu.
Konačno, 15 dana nakon poslanog novinarskog upita, od Ekonomske i upravne škole dobili smo dugoočekivani ugovor s njihovim skupocjenim zaštitarskim obrtom. U toj dokumentaciji, nažalost, nismo našli objašnjenje zašto je usluga zaštite podataka puno skuplja ako je obavlja članica vladajuće stranke na gradskoj i županijskoj razini, no našli smo da je ravnateljica Neda Bartulin potpisom potvrdila da će prof. dr. Marija Boban sa školom poslovati tri godine. I da postoji mogućnost produženja ugovora.

- Mjesečna rata za pružanje usluga je 500 kuna plus PDV, odnosno ukupna ugovorna cijena za 36 mjeseci utvrđuje se u iznosu od 18.000 kuna plus PDV - navodi se u ugovoru.

Ukupno, govorimo o 22.500 kuna kad uračunamo porez. I to u školi koja već ima zaposlene i pravnike i tajnike. U školi koja je jednostavno preskočila odgovoriti na naše pitanje zašto netko od osoblja ne preuzme obvezu zaštite podataka. Da je kojim slučajem ravnateljica Bartulin sklopila ugovor s cjenovno povoljnijom tvrtkom, govorili bismo o trošku od 9450 kuna za sve tri godine.

Ovako možemo zaključiti da su škole koje su sklapale posao s “TechFuturo Innovationom” odabrale skuplju ponudu, čime smo iz proračuna odakle se isplaćuju plaće nastavnicima ostali bez 13.050 kuna samo na primjeru jedne, ekonomične ustanove. Odnosno, bez 22.500 kuna ako ćemo se voditi činjenicom da u školi postoji osoblje koje to može raditi za plaću koju ionako prima.

Prof. dr. Boban još uvijek ne odgovara na naše pitanje s koliko škola posluje njezina tvrtka. Sudski registar kaže da je spomenuta firma sa zagrebačkom adresom samo u prošloj godini ostvarila 265.813 kuna čiste dobiti. •

Kakva je situacija na fakultetima?

Kakva je situacija na fakultetima? Glavni tajnik Sveučilišta Filip Klarić Kukuz odgovara:

- Sveučilište nema sklopljen ugovor ni s jednom tvrtkom koja se bavi zaštitom podataka. Ovaj odgovor odnosi se na sveučilišni Rektorat i četiri sveučilišna odjela (Odjel zdravstvenih studija, Odjel za stručne studije, Odjel za studije mora i Odjel za forenzične znanosti).

 

#ŠKOLE# SPLITSKE ŠKOLE# ZAŠTITA PODATAKA

Izdvojeno

06. srpanj 2020 01:56