StoryEditor
Splitslaganje u slojeve

Ostvaren jedan od najvažnijih ciljeva prve faze sanacije Karepovca: otpad se počeo odlagati na novoj sanitarnoj plohi, brdo smeća više neće rasti

1. svibnja 2020. - 22:56
Sanitarna ploha je nepropusna, pa neće više biti onečišćenja okolišaJakov Prkić/Hanza Media

Nakon što je uspješno završen tehnički pregled prve faze sanacije Karepovca, što je za posljedicu imalo izdavanje uporabne dozvole, od početka ovoga tjedna otpad se konačno počeo odlagati na novoizgrađenoj sanitarnoj plohi, što je bio jedan od važnijih ciljeva prve faze sanacije splitskog odlagališta.

Dobru vijest potvrdio nam je i Lukša Regjo, direktor “Čistoće”.

– Grad nam je dozvolu dao od 25. travnja, no kako je to bila subota, s odlaganjem mješovitog komunalnog otpada na novoizgrađenoj sanitarnoj plohi krenulo se od ponedjeljka, 27. travnja. Riječ je o plohi na sjeveroistočnom dijelu odlagališta, a što se tiče vrha deponija, gdje se do sada odlagalo pristiglo smeće, tamo još popunjavamo rupe zemljom, dakle još jedan buldožer radi kako bi sve to bilo dobro poravnato i sabijeno – potvrdio nam je Regjo.

Valja napomenuti kako je nova sanitarna ploha brtvenim slojem podijeljena na dva dijela, s tim da će se smeće najprije odlagati na njezinu sjevernom dijelu.

Slaganjem otpada u slojeve i mehanizacijom koju ima “Čistoća”, taj je prostor predviđen za prihvat do milijun kubika smeća, koji ćemo napuniti za tri do četiri godine, što će pak ovisiti o nama i našim navikama odvajanja otpada. Dakle, možemo simbolično reći kako je sat počeo lagano otkucavati...

Cijeli proces i formalnog zavrršetka prve faze sanacije Karepovca malo se odužio s obzirom na zahtjevnost projekta i novonastalu situaciju zbog epidemije koronavirusa, jer su na tehničkom pregledu odlagališta nazočile samo najnužnije osobe, dok su ostali dokumentaciju slali elektroničkim putem.

Prva faza izvođenja radova s PDV-om je koštala oko 112 milijuna kuna, a iz Banovine je već ranije najavljeno kako se nastavljaju pripreme za iduću fazu radova, bez obzira na krizu izazvanu koronavirusom, jer je riječ o strateški jako važnom projektu za Split i Splitsko-dalmatinsku županiju.

Očekuje nas, dakle, druga faza koja podrazumijeva izgradnju ulazno-izlazne zone odlagališta s pripadajućom infrastrukturom, te treća faza zatvaranja i konačnog prekrivanja postojećeg presloženog otpada završnim prekrivnim sustavom i izgradnja aktivnog sustava otplinjavanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

25. studeni 2020 03:31