StoryEditorOCM
SplitVeliki jubilej

Ostojić: I predsjednik Tuđman je rekao da bez Tita i antifašističkog pokreta ne bi imali Hrvatsku

Piše PSD.
13. travnja 2015. - 16:17
/ Formiranje prve Vlade Federalne Države Hrvatske dio je državotvornog procesa koji nam je omogućio današnju Republiku Hrvatsku.

Riječi su kojima se na današnjoj svečanosti obilježavanja 70. obljetnice osnivanja prve Vlade Federalne Države Hrvatske, okupljenima u Foyeru HNK-a obratio potpredsjednik Vlade Ranko Ostojić, posebni izaslanik predsjednika vlade RH, Zorana Milanovića.

U svojem je izlaganju citirao i prvog hrvatskog predsjednika, Franju Tuđmana, koji je, kako navodi Ostojić, 1999. godine istaknuo kako da bez Tita i antifašističke Federalne Države Hrvatske, danas ne bi imali Hrvatsku, te dodao da antifašističkoj borbi možemo zahvaliti i što Dalmacija nije pripala Talijanima, već je danas dio neovisne Hrvatske.

Svečanost obilježavanja ove obljetnice, koja se i ostatku svijeta slavi kao obljetnica pobjede nad antifašizmom, organizirao je Grad Split u suradnji s Udrugom antifašista i antifašističkih boraca grada Splita, pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke te Vlade Republike Hrvatske, uz prigodni program u Foyeru HNK-u, obilježena je i izložbom pod nazivom ˝Narodna Vlada Hrvatske˝, postavljenom u atriju HNK, te polaganjem vijenaca na grob narodnog heroja Viska Krstulovića, ujedno i ministra u Vladi, i na spomen ploču Narodnoj vladi Hrvatske, u atriju Stare gradske vijećnice na Pjaci, u kojoj je Vlada i osnovana.

Okupljenima se obratio i Josip Milat, predsjednik Udruge antifašista i antifašističkih boraca grada Splita, koji je iznoseći statistiku NOB-a kazao kako se svaki treći Splićanin borio u NOB-u, a svaki deseti u tom je ratu izgubio život, te je posebno naglasio da je Split dao 17 narodnih heroja, međutim ni jednu njegova ulica, ili trg nije nazvana po nekome od njih.

Unatoč toj činjenici, splitski gradonačelnik Ivo Baldasar kazao je da cijeni nasljeđe antifašističke borbe, nazivajući antifašiste čuvarima tradicije i spomena na slavno vrijeme naše slobodarske prošlosti.

- Osnivanje prve Vlade u Splitu, sa strane ondašnje vlasti bilo je veliko priznanje Splitu i Splićanima, koji su u II svjetskom ratu dali veliki doprinos. Ova je obljetnica izuzetno važna jer predstavlja početak naše
državnosti - naglasio je i gradonačelnik Baldasar.

PIŠE: Tanja Giovanelli,
FOTO: Paun Paunović/CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. studeni 2022 19:02