StoryEditor
SplitTREBA IM POMOĆI

Osnovci na Pujankama kao planinari: strmom kozjom stazom do školskih klupa

Piše PSD.
11. rujna 2015. - 00:55
Ograđivanjem gradilišta nove osmoljetke na Pujankama, učenici koji žive u istočnom dijelu tog gradskog kotara su ostali bez puta kojim su sigurno dolazili do školskog aneksa u kojem im se nastava organizira u tri smjene, od 7.30 do 19,20 sati.

Sada se od Vukovarske ulice 169 spuštaju sTrmom kozjom stazom uz ogradu gradilišta. Ta staza će za kišnih dana postati blatnjavo sklizalište. Druge opcije su nesigurni okolni putevi bez nogostupa ili rasvjete.

Gradski kotar je o tom problemu još tijekom ljeta pismeno obavještavao Banovinu, ali gradski oci nisi reagirali. Tako prvi dani škole za sve đake nisu bili isti – upozoravaju zabrinuti roditelji koji su se u srijedu popodne okupili ispred školskog aneksa.

- Naša djeca nemaju siguran put do škole. Sada idu najgorom varijantom, tom strmom zemljanom stazicom. Druga opcija je da hodaju cestom koja od škole ide prema ulici Pujanke, no njome se u okuku ulazi bez nogostupa i nepregledna je. Tu ne mogu pustiti dijete jer će ga pregaziti automobil.

Treća opcija je stepenište koje s gornje strane izlazi na prometnu Vukovarsku ulici (nasuprot trgovine nautičkom opremom) na koju djeca u igri mogu istrčati. Zbog toga bi bilo nužno postavljanje ograde uz cestu. S donje strane stepenište vodi do puta (između privatnih kuća) koje nema rasvjetu niti odvod i radi se o suhom potoku dok ne padnu prve kiše.

Zato tražimo da nam Grad napravili adekvatan put kojim djeca mogu ići u školu. Uopće se ne radi o njegovoj duljini ili o nečijem komodu, već o tome da smo taj put trebali imati prvog dana nastave– kaže zabrinuta Mirela Tudor, majka prvašića i trećašice.

A kad dođu kamioni...

Josipa Dvornik kojoj djeca idu u prvi i treći razred priča kako kruže oko pola Pujanki da bi došli u školu.

- Radim popodne, a moj suprug kroz ujutro. Nema mi tko djecu cijelu godinu voditi za ruku u školu. Kakva će tek biti sigurnost kad kamioni i strojevi počnu voziti pokraj školskog aneksa da bi došli do gradilišta... - kazala je Dvornik.

Tudor naglašava da se roditelji s Pujanki raduju gradnji škole i da je ravnatelj odlično organizirao nastavu i dežurstva učitelja za vrijeme velikog odmora, ali da Grad mora zasukati rukave i riješiti njihov problem s pristupnim putem do škole.

Vele da bi se, uz školarce, njime koristile i brojne obitelji koji vode svoje mališane vode u vrtić, te koje idu u centar Pujanki i u crkvu.

Također traže da se zbog sigurnosti učenika za promet zatvori cesta ispred školskog aneksa.


PIŠE: Tanja GATTIN ZEBIĆ,
FOTO: Vladimir DUGANDŽIĆ/CROPIX
item - id = 285878
related id = 0 -> 284866
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. siječanj 2022 01:34